[panda] Niska predkosc maksymalna!

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam mam pande 770cm3 i teraz moja samochodzik nie chce sie rozpedzic ze mna w srodku wiecej niz 130km/h a byly czasy gdy cala zaladowana potrfila smigac 140km/h!!!Filtr powietrza jest nowy, swiece tez, gaznik ponoc wyregulowany (przyspiesza ok) a takze mam nowa rure kolektorowa! Sprawdzalem takze na innej pompie paliwa ale jest to samo. Czy ktos potrafi mi cos doradzic??Pozdr

[ wiadomość edytowana przez: schwepes dnia 2004-05-03 20:08:27 ]

ten spadek zalet eksploatacyjnych nastapil gwaltownie? czy towarzyszylo temu jakies specajalne zdarzenie? wymiana czegos badz usterka? Jezeli stalo sie na sporej przestrzeni czasu to mozliwe ze konczy sie 5minut tego silnika...

Jaki przebieg ma ta panda ?????
Od nowosci i ile po ew remoncie ???
A hamulce nie tra itp ????

a czy czasem ten kolektor nie daje teraz po dupie??

A zapłon panowie, zapłon jest OK?

no rozlozylo sie to w czasie. hamulce sa swiezo robione i raczej nie tra bo bym czu, a pozatym przyspieszenie jest ok. przebieg to ok 130tys km.a jak poznac ze kolektor jest do dupy??a zaplon jest ustawiony. Wiec czyzby moj silnik umieral???

Moze tuningowales i zalozyles wieksze kola?

[ wiadomość edytowana przez: mufaz dnia 2004-05-04 16:13:39 ]

a czego tu się spodziewać. silnik jest eksploatowany więc wiecznie nie będzie chodził jak nówka z fabryki. Cześci się zużywają to chyba naturalna kolej rzeczy

ano tak zalozylem szersze kola!!A i jeszcze jedno u mnie zalecane gumy to 155/65R13 a ja mam 155/80R13. Czy to wlasnie moze byc to??Przez to tak spadly osiagi czy moze teraz licznik zle wskazuje??

To jest właśnie ta przyczyna ta pierwsz wartość w rozmiarze opony to szerokość w mm czyli u ciebie 155 mm a ta druga to wysokość opony w % z szerokości czyli założyłeś opony o ponad 23 mm wyższe. Zatem jeśli dobrze rozumuje to obroty koła te same promień większy=większa prędkość rzeczywista tak jak oszacowałem to wychodzi, że gdy licznik pokazuje 100km/h to rzeczywista jest około 108 km/h więc wychodzi że praktycznie twoje autko nie jest wcale wolniejsze bo to jest przekłamanie licznika.

Dzieki wszystkim za posty. a ja zastanawialem sie dlaczego jak jade 120 to wszyscy zostaja z tylu