Zły olej silnikowy w rocznikach 2000 ???

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Wszystkich,

Mam zamiar kupic Corolle z rocznika 2000 i w zwiazku z tym chcialbym sie Was poradzic. Pozatym jestem tu nowy - jakis czas sledzilem watki i w koncu postanowilem sie przylaczyć.
Wracając do sedna sprawy ... chodzi o to, iż od kilku osób slyszalem, że ASO w roczniku 2000 wymienialy olej silnikowy na jakis felerny Castroll, ktory powodowal szyblie zuzycie sie pierscieni. Efekt byl podobno taki, iż uszkodzone w ten sposob silniki brały sporo oleju (podobno 1l / 1000km) .
Czy ktoś może dokladniej zna sprawe, ma jakies doswiadczenia w tej sprawie ...

Z gory dziekuje za info i wszystkich serdecznie pozdrawiam

Witam

TOYOTA odkąd zaczeła szukac oszczędnosci (czyli od dawna) leje olej najtanszy jaki jest. Kupuje go w wielkich beczkach i tak naprawde poza nalepką na beczce czy po kims kto go tam wlewał, nik nie wie co to jest za olej. Z pewnoscią jest to najtanszy olej ktory do toyoty mozna uzywac. Kiedys toyota lała MOBIL 1, był to olej o faktrycznie tych parametrach jakie nasze autka potrzebowały. Dzis w wiekszosci przypadkow jest to Castrol "jakiśtam".

Jedynym rozsądnym rozwiązaniem jest samodzielny zakup oleju i jego wymiana, tudzież przekazanie tego oleju ASO by własnie ten wlali. Ale trzeba przy tym patrzec im na ręce...

Wracając do Corolli. Dobre samochody, mało awaryjne. Polecam
Co do przypadłosci picia oleju - przyznam ze tez słyszałem od wielu mechanikow ze tak sie dzieje. Nie są to jednak az tak duze ilości (mam nadzieje).

Przed zakupem najlepiej spytac własciciela na jakim oleju jezdził, lub tez "jak mysli, na jakim oleju jezdził". Autko z rocznika 2000 to raczej autko będące gosciem ASO. Takze tylko ASO wie co tam lało. Jesli silnik pali olej, i są to duuuze ilosci to dymi gdy jest zimny. Jesli nie, moze i pali olej ale naprawde w minimalnych ilosciach lub wogole.

Całkiem mozliwe ze cała ta otoczka aut palących olej to tylko pewna seria egzemplarzy a nie wszystkie corolle. Napewno znajdzie sie jakis własciciel COROLLiI, ktory odpowie jak przynajmniej w jego przypadku jest naprawde.

Tyle z mojej strony,

Pozdrawiam

faktycznie korolki biora troszke oleju ale litr na 1000 km to troche przesada (moj duzy fiat tyle nie bral) ) jak by litra wypijal na tysiaka to niezla chmure miabys za soba po wlaczeniu sie drugiej fazy rozrzadu i przy odpalaniu autka z rana jak jest zimny

a faktycznie byl error z castrolem w tych latach ale to nie chodzilo o pierscienie tylko o panewki - zacieraly sie bo lali nei ten olej cos tam z lepkosciami bylo

Obecnie nie leja castrola jakiegos tam tylko castrola TXT lub mobila.

obecnie mam juz trzeciego yarisa (jak widac czerwony) i wszystkie moje jarisy mialy po ok 100.000 km (pierwszy mial nawet 118 drugi sie zblizal do 100 a i obecny tez ma juz pod 100). jezeli chodzi o przebieg yarisa to chyba nie ma tu takiego drugiego mocnego ktory by posiadal kiedys yarka z przebiegiem 118 tys

"Zły olej" był od roczników '97, odkad ASO zaczęły lać SLX i inne wynalazki. Wystarczy że każdy kto ma w swoim silniku olej firmy C.....l niech wyciągnie bagnet oleju lub odkreci korek wlewowy. Zobaczy tam czarną maź, która powoduje zapiekanie pierscieni, uszczelaniaczy, ASO świetnie znają bardzo liczne przypadki zacierania silników po przebiegach nawet 30tys. Problem ten wystepował szczegolnie w corollach i avensisach - oczywiscie benzynach. pozdrawiam

Troszke sie przestraszylem...... Czy problem oleju dotyczy tylko rocznika 2000, czy tez nowe np. z 2004 tez sa w "niebezpieczenstwie"? Swoja droga, to jaki olej is the best dla corolli 1.6 2004 ? Pozdrawiam

[Ale mamy rok 2004 . Poczytaj watki o olejach bo ile marek i uzytkownikow tylu zwolennikow. Milego szukania odpowiedniego oleju.

Cytat:
jezeli chodzi o przebieg yarisa to chyba nie ma tu takiego drugiego mocnego ktory by posiadal kiedys yarka z przebiegiem 118 tys

spokojna glowa....
kazdy rekor jest do pobicia

ale szacunek bo naraze jestes najlepszy !

Cytat:
2004-05-23 22:54:04, caroll pisze:
Troszke sie przestraszylem...... Czy problem oleju dotyczy tylko rocznika 2000, czy tez nowe np. z 2004 tez sa w "niebezpieczenstwie"? Swoja droga, to jaki olej is the best dla corolli 1.6 2004 ? Pozdrawiam

obecnie lany olej jest ok

Cytat:
2004-05-23 22:54:04, caroll pisze:
Swoja droga, to jaki olej is the best dla corolli 1.6 2004 ?

Ostatnio Orlen reklamuje swojąnową linię olejów Platinum, maja m.in. 5W-50 i 10W-60. Bardzo się starają , więc pewnie wpadki nie będzie. Ja jednak sugerowałbym (jak zwykle zresztą) Mobil1 5W-50

Witam,

dzieki za wskazowki. Z tego co widze przy kupnie jedynym sposobem na sprawdzenie stanu silnika to sprawdzenie jakosci spalin (na zimnym silniku) oraz pytanie wlasciciela, na jakim oleju jezdzi (chyba ze ten C....l ma rzeczywiscie postac czarnego asfaltu). O ile to pierwsze wydaje sie byc jakos rozsadne, to na drugie pytanie prawdopodobnie otrzymam odpowiedz od sprytnego sprzedawcy: "Panie na najlepszym .... Ca...la nigdy nie uzywalem" ))
Ciekaw jestem, czy istnieje mozliwosc zabezpieczenia sie jakos przed tym (kupujac auto z komisu od dealera) poprzez zaznaczenie takiej sytuacji w umowie ... ?

Pozdrawiam wszystkich