| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-01-08 19:47:58 termostat do wymiany
co do licznika - trzeba poprowadzić nową linkę dokładnie tak samo jak starą, najlepiej przymocować nową linkę do starej i w ten sposób przeciągnąć do komory silnika. Choć to co napisałem niekoniecznie może pomóc... |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-01-08 22:24:15 jak kupisz oryginalny termostat do espero to nie musisz nic kombinować z rurką. Jeśli oplowski (tańszy) to rurka wymaga wymiany na taką, która będzie pasować.
Płynu spuszczać generalnie nie trzeba - jak odkręcisz termostat to sam zleci
Dla oszczędności płynu podjedź prawymi kołami pod wysoki krawężnik, by auto się przechyliło i ilość płynu wylatującego zbacznie się zmniejszy. Ja dałem trochę czerwonego silikonu, ale nie wiem czy to konieczne. |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2008-01-09 15:39:25
Hej kolego piotr_ek bez takich proszę, nie jestem zbokiem, a gość nie posuwał kobiety (a tu widzę masz jednoznaczne, zboczone myśli ), a nawet jak to powiedział siedzi przed kompem i może zamówić.
Co do mani, to miałem wcześniej mercedesa 123D z silnikiem 300D, i byłem na forum mercmani (mogę powiedzieć że z takimi tekstami się nie spotkałem), a że był to drogi biznes zakupiłem auto które również mi się podoba, i o które tak jak wcześniej zamierzam bardzo dbać. POZDRAWIAM. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-01-09 15:56:57
Ja zbok?... poczekaj trochę - poznasz prawdziwych forumowych zboków.
...myśląc sobie - "znów ten nawiedzony... nawet o 22 dup na necie nie idzie w spokoju pooglądać".
Domyślam się, bo wszystkie te inne fora są sztywne jakieś jak murzyński wibrator z nowymi bateriami. A nudne jakie... aż 2-gie okienko przeglądarki chce się otwierać. |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2008-01-09 17:43:48 No dobra, widzę że to ja zbyt sztywno do tego podszedłem. Zmienię to . POZDRAWIAM. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-01-09 17:48:27
Trzymam za słowo... co tam ja... wszyscy!!! |
mswalcza Daewoo Espero 1,8 CD Kraków | 2008-01-09 20:05:24
Ale Cię szybko piotr_ek urobił
Ja też jestem zbok i lubię te jego docinki.
Zwykle ma rację, ale nieraz popada w skrajności. W tym przypadku... chyba miał rację, bo gość na pewno leżał już o tej porze pomiędzy rozgrzanymi, wilgotnymi udami jakiejś laski i był na pięć sekund przed wytryskiem, gdy... zadzwoniłeś!!! @#$%^&
Pozdrawiam, Darek. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2008-01-09 20:39:29
Obiecuję poprawę Albo pogorszenie ![]() |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2008-01-10 20:05:08 Przymierzałem się do wymiany termostatu, i okazało sie że wcześniejszy właściciel dolał trochę wody do chłodnicy (lub płyn stracił swoje właściwości), więc zakupiłem destylat, i środek do czyszczenia układu. No więc nasuwa mi sie pytanie, którędy najlepiej spuścić płyn, bo chodzi o to żeby jak najwięcej tego syfu wyleciało (a najlepiej wszystko), oraz czy jest coś o czym muszę pamiętać przy wymianie termostatu i czyszczeniu układu. |
Zerwikaptur Member Klubu Espero Audi A4 Ożarów | 2008-01-11 10:28:53
Ja u siebie zdjąlem wąż od chłodnicy ten który jest najniżej, a w zbiorniczek wyrównawczy kompesorem pompowałem powietrze.
|
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2008-01-11 18:55:27 polecam wymontowanie chłodnicy i wypłukanie jej. Nie jest to trudne, odpinasz węże, kabelek lambdy i wentylatora, dwie śruby 10 i chłodnica na wierzchu. ja u siebie wysypałem ze środka garść piachu i kilka większych kamyków. |
Adam_27 Espero 1.8 CD Połaniec | 2008-01-12 07:51:20
Stosując się do tych i do reszty rad, z powodzeniem zakończyłem wymianę płynu, termostatu i wyczyszczenie układu. W moim przypadku wyjęcie chłodnicy było musowe - jeden wielki brązowy syf, i ze względu iż najniższy możliwy punkt spuszczenia płynu z chłodnicy jest po środku, wiem że poprzedni właściciel poprosu spuszczał płyn tyle ile mógł, bez wyciągania chłodnicy i zalewał nowym, to jest może i dobre, ale po paru latach na dnie chłodnicu osiada się ten cały syf. No to co do moich problemów to na razie chyba tyle. POZDRAWIAM i Bardzo dziękuję za pomoc. |