Brak Ręcznego

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Proszę o pomoc od niedawna jestem szczęśliwym posiadaczem Łady Samary 1300 3d ale mam malitki problem a mianowicie nie mam ręcznego kupiłem szczęki i okazało się że są o 1mm grubsze od tych które posiadam aktualnie w aucie, linki są juz na maxa podkręcone.
Jeżeli miał ktoś już taki problem proszę o kontak.
Pozdrowienia.

Niedawno zakładał mi mechanik nowe szczęki do nowych bębnów i też okazało się , że średnica bębnów jest za mała ....Mech sobie poradził zeszlifowując o 1,5 mm miejsca szczęk , które opierają się o cylinderki u góry i o ograniczniki na dole. Wszystko działa teraz perfekcyjnie.

Linki w samarce to nie sa najlepsze. Poprostu je wymien i tyle.

A ja wymienilem linke, szczeki i nadal nie dziala

Głównym problemem z ręcznym w samarze są wypracowane rozpieracze szczęk , a konkretnie szczelina w rozpieraczu w którą wchodzi szczęka.
Morzna je naprawić przez napawanie albo wymienić na nowe,jak kto woli.
Gdy jest wypracowany naciąganie linek nawet do końca nic nieda.

ja wymienialem cały układ hamulcowy bez pompy i na początku też niemiałem ale okazało się że reduktor źle założyli niewiem co ale opierniczyłem fachowców i jest już ok - chyba ? jade na przegląd to się dowiem
panoni

Proponuję założyć hydrauliczny...

Jasne barassti - to byłoby najlepsze - gdyby było można oficjalnie to robić i z tym jeździć
Ale wracając do problemów z ręcznym wsamarze- to co napisał Bod jest najbarziej prawdopodobne - tez nigdy nbie miałem w samarze dobrego ręczneo i w końcu doszliśmy ,że własnie te zużyte rozpieracze są winne.
Pozdr
Paweł

Panoni- korektor,pompa ani nic z hydrauliki niema nic wspólnego z hamulcem ręcznym gdyż jest on mechaniczny a nie hydrauliczny.
Większość użytkowników pamięta o wymianie szczęk lub linek ale niewielu zwraca uwagę na rozpieracze kture zużywają się równie szybko i bezposrednio odpowiadają za odpowiednie rozparcie szczęk wewnątrz bębna.

Bod masz racje źle zforułowałem zdanie chciałem napisać że umnie był troszke inny problem z hamulcami z tyłu a ręcznu ? to podzielam zdania innych umnie linki spadały nie wiem dla czego po spuszczeniu ręcznego i ściąganie bębnów na nowo,rozpieracze mają moje 1,5 roku max i wyglądają dobrze podobno coś linkami gość mi zasugerował że zadługie czy coś opirnicz poraz drugi i niespadają jednak powtarza sie reguła patrz na ręce fachowcom to cię zrobią w konia ,zwłaszcza że za to dostają pieniądze
panoni