Też mi prezent w 13...

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam!
Też mi prezent... w 13 .Jade sobie spokojnie stosując sie jak mało kiedy do KRD (30km/godz) i wtem dzwoni telefon-mysle poczekam i oddzwonie- jade dalej przy czym ucho i ciekawośc mi juz nie wytrzymuje wyciągam go i patrze kto tak namolnie usiłuje sie dodzwonic a tu nagle słysze wspaniały dzwiek syreny a w lusterku wyprzedzające mnie zielone Mondeo.No ładnie nawet słowa nie zamieniłem ale pan policjant bez słuchania i namysłu pyta czy przyjmuje czy nie i basta.Widząc że nie nie ma po co sie sierac przyjmuje ...00 zł.Wkur.. na samego siebie podjezdzam, parkuje i ide do domu zaglądajac do skrzynki czy aby poczta przestała strajkowac i... wyciągam piekną dużą koperte o Straży Miejskiej.Ze środka po złych przeczuciach wyciągam piekna fotke z moją zaspana miną na tle autka i wspaniałej aglomeracji Wrocławskiej z dopiskiem :... w związku z przekroczeniem dozwolonej predkosci o 40km/h. Nalży sie (nastepne) . !

Zielone mondeo...hehe chyba mają słabość do omeg

Kiedyś na trasie Końskie - Staporków pod koła wleciał mi pijany rowerzysta ! W ostatniej chwili go ominąłem i cały w nerwach za telefon i na Policje....dzwonię, dzwonię i dzwonię a tu wciąż zajęte..
Za zakrętem stali, zaraz zhaltowali i mandacik dali...za uzywanie komórki podczas jazdy )) Potem przyjęli zgłoszenie i pojechali ścigć pijaczka..

Swego czasu w gazecie koszalinskiej chyba ze 2 tygodnie temu bylo opisana sprawa mandatu od strazy miejskiej. Wyszlo na to ze nie maja prawa dawac mandaty za zdjecia. W kazdym sadzie wygrasz, no chyba ze przekaza to policji ale dowiedz sie dokladnie co i jak bo dokladnie nie pamietam

no właśnie we wtorek miałem przyjemność być w SM w związku z fotką z zeszłego tygodnia
Pan Strażnik wyraźnie zadowolony pokazał mi zdjęcie ( 81km/h na 50dozwolonych) i spytal czy to ja (ciemne szyby wiec nie widac za bardzo ). Przyznalem sie grzecznie i zaproponowal 200zł i 6pkt, na co stwierdzilem ze nie przyjme tego mandatu bo SM dzialala w oparciu o rozporządzenie MSWiA co jest sprzeczne z KRD i że mój prawnik polecił mi nie przyjmować.
Mina pana Strażnika zrzedła trochę, zamyślił sie troszke, przyznał rację i dostałem nagane, którą przyjąłem grzecznie

[ wiadomość edytowana przez: ilku dnia 2006-12-14 11:11:16 ]

Własnie wrociłem z SM.Też sądziłem że nie mają podstawy prawnej do wystawiania mandatow z urządzeń rejestrujących.Niby nadaje im możliwośc rozporządzenie ministra MSWiA z 2001 ze zmianami w 2004 lecz jest to dokument niższy rangą niż ustawa o ruchu drogowym i kontroli pojazdow, gdzie maja mozliwosc tylko kontroli i karania za postawowe wykroczenia jak parkowanie czy nie stosowanie sie do sygnalizacji świetlnej lub znakow.Nie ma w niej natomiast zapisku o mozliwosci wystawiania mandatu za predkosc z fotki (nawet straznik przyznal mi racje zaskoczony moja znajomoscia przepisow )jednak mogą ja kontrolowac tylko i prawnie nie maja mozliwosci karania za to jeszcze, lecz...... (moj przypadek) fotka zrobiona w asyscie policji czego dowodem dokumenty,wprzypadku odmowy sprawa przekazywana jest do wydziału ruchu drogowego na podstawie legalnie zrobionego zdjecia z zalegalizowanego urządzenia a tam juz sie nie wywine i sprawa przegrana w kazdym sądzie.Znalezli patent po pierwszych przegranych sprawach i to juz koniec chyba tej malej i fajniusiej luki w przepisach.A tak na marginesie po wrocku jezdzą dwie czerwone skody SM z radarem i jeden maja przenośny.A nagminne lokalizacje to Brucknera,Armi Krajowej i Mickiewicza i Jedności Narodowej tyle w sekrecie wyjawil mi p. Straznik hehe.

no wlasnie, jak przekaza policji zdjecia to pozamiatane, o tyle dobrze ze nie maja z tego kasy tylko panstwo