Doposażenie omegi LS

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam niedawno zanabyłem omegę A w odmianie
LS ale z automatem 2,0.
Zastanawiam sie czy ewentualnnne doposażenie jest możliwe
np.obrotommież elektryczne szyby ,lusterka itp.
Czy orientujecie sie czy wiązki elektryczne montowane sa takie same we wszystkich wersjach dzieki czemu łatwiej było doposażać omesię.
Chodzi mi także o siedzenia przednie bo nie mam podnosszenia fotela kierowcy i mojej żonie jest troche nisko
pozdrawiam

mysle ze nie warto zbyt inwestowac w zbyt drogie doposazanie,omy,gdysz wszystko to moze cie dosc duzo kosztowac,radzil bym ci jak juz tak chcesz ja doposazyc to tylko w to co ci najbardziej brakuje,lub to co uwazasz za niezbedne,elektryki nie zakladaj lubi szwankowac a poco pozniej bedziesz sie zloscil ze wylozyles tyle kasy a nie chodzi jak nalezy.

Raczej nie sądzę znając politykę OPLA , żeby w aucie ( np bez elektrycznych lusterek pociągnięta była wiązka elektr. ) a z autopsji ( przy montażu BRE KOMPA i obrotomierza ) wiem że takowych poprostu nie ma. Więc niestety podroży i utrudni to ewentualny montaż. Poza tym są to pieniązki nie do odzyskania przy ewentualnej sprzedaży. Warto natomiast założyć ( centralny zamek , czy "windę" do fotela kierowcy . reszta to bajery bez których można żyć

Pozdrawiam
Edmund Dantes

a moim zdaniem bez podlokietnika nie da sie jezdzic chyba ze ma sie syndrom zimnego lokcia i trzyma sie druga reke za oknem

Okno jest za wysoko i też jest niewygodnie tak czy inaczej podłokietnik musi być

Tym bardziej w atomacie podłokietnik fajnie zdaje egzamin

Szybciej chyba już kupić sobie można wersję CD Diamencik. A właśnie tak przy okazji może ustalimy systematykę wyposażenia Omegi A jak każdy poda rocznik i wyposażenie bowiem muszę przyznać, że w tym względzie panuję straszny bajzel i to autorstwa Opla. Umnie wygląda to nastepującą:
Wersja: CD Diamant rocznik 91 wg kwitów wg VIN 92 i posiada takie "cuda techniki":
- podgrzewane lusterka i spryskiwacze
- elktryczne sterowanie lusterek
- klima manual (schowek tez klimatyzowany aczkolwiek nie podejrzewam, że są wersje z klimą bez bajeru w swochwku)
- tył pompowany ręcznie
- ABS
- elektryczne szyby tylko przód
- halogeny
- obrotomierz
- BREComp
- szyberdach elekt.
- centralny zamek
- obrotomierz
- podłokietnik (disel it's for you)
- kurcze blade już nie wiem co jeszcze tam dopisywać jak co to pomóżcie

[ wiadomość edytowana przez: gieroy dnia 2003-12-24 21:57:02 ]

U mnie też jest CD Diamant '91 i mam tak jak Gieroy poza klimą i regulowanym tyłem. Wydaje mi się też że fotele w CD lub Diamant są Recaro ale nie jestem pewien.

Elektrycznej regulacji świateł i kota z centralnej Polski z miasta Łodzi nie wspomnę

Pozdrawiam

U mnie: Diamencik CD rocznik 93:
- podgrzewane lusterka i spryskiwacze
- elktryczne sterowanie lusterek
- klima + schowek
- podświetlane osłony przeciwsłoneczne kierowcy i pasażera
- ABS
- elektryczne szyby tylko przód
- halogeny
- obrotomierz
- BREComp
- szyberdach elekt.
- centralny zamek
- podłokietnik
- elektr. reg. świateł
- Alufelgi
Niestety nie ma fabrycznego alarmu ani immobilajzera chociaż dwa lata temu miałm GL i tam były te "bajerki". Zgadzam się, że w wersjach Omy A panuje straszny bałagan. Próbowałem znaleźć jakieś info na temat ilości wersji wyposażenia ale się pogubiłem. Np widziałem wersję GLS z klima a bez szyb elektrycznych ???????Dziwne.

zapomnialem dodać o oryginalnych drewnianych wykończeniach, które wyglądają bardzo ładnie

to jest proste!! w tych tanszych wersjach tzn ls i gl trzeba bylo wszystko dokupic i przychodzi taki dziadek i mowi ze chce klime i skore ale nie chce obrotomierza i potem wychodzily takie dziwne kombinacje

Niby proste ale ciężko trafić na dwie takie same serie

To się zgodzę z "Dislem" raz zresztą kiedyś zostałem zatrzymany przez handlarzy na giełdzie z ofertą "kupna auta od ręki" . Panowie wymienili cenę mówiąc że GL to "golas" i faktycznie taka była ,jakim zatem ździwieniem napawał ich fakt że w mojej OMESI jest BRE-KOMP-obrotomierz-centralny zamek-podłokietnik, już wogóle nie mogli zrozumieć że nadkola tylne nie są poszatkowane jak druszlak

Pozdrawiam
Edmund Dantes

To te lusterka z podswietleniem w osłonach nie były w podstawowym wyposażeniu? Nawet nie wiedziałem.

No własnie ja mam cos takiego Omega LS ale ma automat, centralny zamek i nie wiem czy to standart w sedanie dzielone tylnie oparcia z możliwościa przejścia do bagażnika.
Jak pisałem mi to w sumie wystarcza tylko bym chciał wsadzić fotel z podnosnikiem i ewentualnie po tych listach waszych zapragnąłem podłokietnik .
Tak myslałem z czasem sprowadzić sobie dobrze wyposażoną omege "na białych" i poprzekładać co ciekawsze elementy.
pozdrawiam

tylne dzielone sedzenia to standard a centralny to juz dokladka bo nie ma nawet kostek w drzwiach,mialem wersje LS a teraz mam GL i jest nieznaczna roznica,dodlozyli regulacje swiatel,podgrzewane i elektryczne lusterka ,ABS ,lepsza tapicerke,zielone szyby a co do zegarow to tego nigdy nie moglem skumac wkladali chyba jak lecialo chce wstawic teraz budziki digital ale nikt tego chyba nie robil bo co pytam to ludzi niestety nie potrafia mi pomoc a jestem ciekawy jak to wyglada od strony technicznej

a nie było czegoś takiego jak ABS w standardzie od 91 wzwyż??
myślałem że każda omesia po liftingu ma ABS

No nie każda po liftingu ( moja na ten przykład GL 92) nie ma ABS
a co do (Digital Cloka) o jakiego pyta K_R_Y_S rozumiem że chodzi o BRE KOMPA ja takiego montowałem osobiście od zera bez wiązek kabelków tylko ze schematem więc jeżeli Miałbyś kłopot z montażem to służę pomocą

Pozdrawiam
Edmund Dantes

wyposażenie u mnie:
3,0 24 V caravan '92
- podgrz. lusterka i spryskiwacze
- podgrz. fotele przód + tył
- skóra ( fotele Recaro)
- regul. wysokości lewego fotela
- ABS
- klima + schowek
- elektr. szyber
- 4 elektr. szyby
- elektr. reg. świateł
- reflektory dalekosiężne ( HR)
- halogeny
- wycieraczki reflektorów
- skórzana kierownica
- regul. wysokość kierownicy
- nivomat
- al. felgi
- tempomat
- centr. zamek
- relingi ( widziałem kiedyś ome A bez )
- BREcomp
- pdłokietnik
- obrotomierz
a do maksa brak: ( podobno)
- servotronica
- osłon przeciwsłonecznych z lusterkami + światełko