| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-05-09 21:48:36 Czy u Was też tak szybko grzeje się silnik w korku, że co kilka minut włącza się wentylator ? Pytam o silnik 1.5 16V DOHC.
Pozdr. |
wolczan Toyota Avensis T22FL ... JELENIA GÓRA | 2004-05-09 22:14:46 mi tez zadko sie zdaza ze wentylator sie wlcza....
moze masz za malo tkz.borygo... |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-05-09 22:21:43 tak na marginesie, slyszycie ten wentylator? bo ja jakos juz rok jezdze i nie zwrocilem na niego nigdy uwagi, a w korkach stoje, upalne lato przejezdzilem a temperatura zawsze w normie... |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2004-05-09 22:53:21 Ja mam espero już 7 lat i nie słyszałem jeszcze wentylatora (co nie znaczy że nigdy nie działał |
Robert_S Espero 1.8, Omega Sz - Gw | 2004-05-10 03:07:11 Po pierwsze - wentylator w Espero ma dwa biegi. Pierwszy jest w praktyce niesłyszalny z kabiny. drugi bieg to już prawdziwa kosiarka, ale u mnie nigdy sie nie włączył w czasie jazdy.
W innych nawet lepszych autach (np. peugeot 406) wentylator huczy zagłuszając silnik po drugie - w korkach silnik sie grzeje i to normalny objaw. ale na szczęście genialni inżynierowie z korei zamontowali nam wiatraczek, który dość skutecznie obniża temp. płynu w chłodnicy. Silniki TDi grzeją się o wiele mniej - taka ich natura, że mało energii jest marnowane na wydzielanie ciepła, a więcej idzie "w tłoki" Ale kij ma dwa końce - w zimie posiadacze golfów i innych aut z silnikami tdi marzną okrutnie! Producenci aut z nowoczesnymi dieslami obecnie często montują dodatkowe dogrzewacze aby pasażerowie mniej marzli. |
![]() raf316 Espero 1.5 LPG Elbląg/Gdansk | 2004-05-10 10:09:39
to moze przetestuj czy Twoj wentylator wogole kiedykolwiek dziala na 1szym biegu, bo moze w tym lezy problem - wentylator sie wogole nie kreci powoli wiec silnik sie grzeje a potem dopiero wlacza sie 2gi bieg.. |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-05-10 10:37:12
Sugestia dodatkowa. Zwróć uwagę, przy jakiej temperaturze włącza się wentylator, bo może masz uszkodzony czujnik termiczny wentylatora i włącza się przy zbyt niskiej temperaturze (zbyt szybko). I radziłbym nie polegać na wskaźniku temperatury w aucie, a podłączyć auto do skanera i sprawdzić temperaturę właczania się wentylatora, a przy okazji i próg wyłączania. |
Krzysztof_L Warszawa | 2004-05-11 12:53:02 No, Panie i Panowie, kto z Was podniesie maskę swojego samochodu, zobaczy gdzie jest czujnik na chłodnicy i napisze mi o tym ?
Pozdr. |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-05-11 14:15:48
To o co Ci chodzi to jest nr. 21. Czujnik 20 pokazuje temperaturę na desce rozdzielczej. Czyli tak łatwo tego nie zobaczysz bo to jest z tyłu głowicy (patrząc oczywiście pod maskę). |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-05-11 15:18:06 Niestety Elcats.ru nie publikuje takiego rysunku.
Można go znaleźć jedynie w katalogu części w wersji książkowej. Jedynie mogę zapodać skan.
Po prawej stronie chłodnicy patrząc od przodu. Nr 9 Nie wszystkie Esperaki są wyposażone w taki czujnik i w związku z tym nie mają tego wolniejszego biegu dmuchawy, a jedynie od razu pełny "dmuch" No to może teraz ankieta ? Kto ma taki czujnik, a kto nie ? Ja nie mam ... [ wiadomość edytowana przez: Andrzei dnia 2004-05-11 15:55:04 ] |
Andrzei Espero 1.5 GLX 16V Bielsko-Biała | 2004-05-11 22:06:58 Krzysztof_L, zadajesz bardzo dociekliwe pytania,
Ten schemat powyżej jest co prawda ze sterowaniem klimatyzacji, ale jest i sterowanie wentylatora. A więc po kolei. Wentylator na niskich obrotach jest właczany przez czujnik temperatury w głowicy, jeżeli temperatura płynu przekroczy 90 stC. Wtedy wentylator pracuje na wolnych obrotach (włącza się przekaźnik wolnych obrotów). Praca na wysokich obrotach jest sterowana przez ECM (komputer) poprzez przekaźnik wysokich obrotów. ECM włącza ten przekaźnik gdy temperatura cieczy przekroczy 105 stC. Biorąc pod uwagę to co powyżej, ja u siebie nigdy nie zaobserwowałem wysokich obrotów i dlatego myślałem, że mam tylko jeden ich zakres A wracając do Twojego przypadku z obserwowanym zbyt wczesnym włączaniem się wentylatora, może to świadczyć o uszkodzeniu czujnika temperatury. Ale to jak napisałem, może wykryć tylko skaner. A może Ty masz prawidłowo, a innym się włącza wentylator zbyt późno ? |