| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
mlac Skoda Octavia Tour T ... Kraków | 2004-08-09 08:02:08 Wiesz nie wiem jaką masz instalację ale w mojej w polonezie na gaźnik było tak:
w przełączniku benzyna/gaz miałem czerwony przycisk który miał za zadanie wzbogacić skład mieszanki gazowej - naciskało się go na kilka sekund przed uruchomieniem zimnego silnika i samochód zapalał bezpośrednio na gazie (prawda jest taka że bez naciśnięcia też zapalał). A ssanie od benzyny nie ma żadnego wpływu na gaz. Jedyne co może powodować to właśnie nie równą pracę silnika na gazie ale na skład mieszanki gazowej nie ma wpływu. Pozdr |
kisztan LPG User Ford Focus i jeszcze ... Łańcut | 2004-08-09 11:01:04 Mój wcześniejszy samochód miał gaźnik i ręczne ssanie.
Wszystko działeło tak samo na LPG jak i na pb. Zdażało się że czasami zapalałem go normalnie na LPG+ssanie. Myslę że to zależy od instalacji i montarzu. |
maszan SKODA Skawina | 2004-08-09 13:32:39 Zalezy od tego jaki masz mikser..jesli zdejmiesz filtr powietrza to widac czy sa 2 rurki w dol czy masz dwa otwory nad kazda gardziela (zwezki )a w nich otworki w obwodzie..jesli masz mikser w takiej postaci to ssanie powinno dzialac bo gaz podawany jest nad calym gaznikiem wiec jesli zalaczysz ssanie to przez otworek sobie gaz zassie,ja mam tak w Skodzie (Lady maja tak samo -ten sam mikser)...jesli mikser jest rurkowy i rurki ida w dol w poblize rozpylacza to ssanie nie dziala a po drugie zubazasz mieszanke...Tak wiec masz 2 wyjscia zeby silnika pracowal rowno i nie gasl :wzbogacic mieszanke na wolnych obrotach albo zmienic mikser na taki jaki opisalemi wtedy sobie ssaniem ustawisz obroty gdy silnik zimny |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-08-09 16:06:15 Maszan-bardzo dobrze to opisales tylko ssanie dziala tutaj odwrotnie.Jezeli sa rurki wpuszczone w gardziel gaznika to klapa ssania ogranicza doplyw powietrza wymuszajac zasysanie wiekszej ilosci gazu i wzbogacenie mieszanki.Mixer zalozony nad klapka ssania uniemozliwia pobranie mieszanki gazowej i dlatego silnik bedzie sie dusil i gasl. |
Dandre Polonez Caro Plus 1. ... Bełchatów | 2004-08-09 17:20:17 Dzięki za wyjaśnienia. Instalację mam Lovato z parownikiem sterowanym podciśnieniowo ( tak to sie chyba nazywa - cienka rurka idzie do kolektora dolotowego) i z mikserem z dwiema rurkami skierowanymi do gardzieli gdzieś w okolice przepustnic.
Od razu informuję że nie mam żadnych problemów z instalacją. Jest ustawiana w serwisie, który mi ją montował i spalanie od wiosny do poźnej jesieni wynosi ok 10 l/100km. Zimą trochę więcej.Pytanie wzięło się stąd, że kiedyś nie wyłączyłem ssania po jezdzie benzynowej i auto ( a ja razem z nim Dziękuję bardzo |
Dandre Polonez Caro Plus 1. ... Bełchatów | 2004-08-09 17:42:19 Czy miksery opisane w tym poście można stosować zamiennie, czy też są one dopasowane do instalacji ?
I czy można powiedzieć że któryś z nich jest lepszy od drugiego ? Zainteresował mnie ten temat w kontekście utrzymania obecnego poziomu spalania i zwiększenia nieco dynamiki samochodu. Czy taki postulat da się zrealizować ? |
Radiance Samara Pabianice | 2004-08-09 21:22:45 Z tego co mi wiadomo to miksery dopasawane sa do gaznika, wiec mozna jest stosowac zamiennie. Wydaje mi sie ze lepszy jest mikser rurkowy. Sam mialem u siebie palnikowy ale zamienilem wlasnie na rurkowy (ostatnie zdjecie w moim profilu). Ale narazie ciezko mowic o efektach bo mam problem z parownikiem pozdrawiam, Szymek |
maszan SKODA Skawina | 2004-08-10 17:44:10
Tak masz racje ale nie w Weberze Poldkowym ...tam nie ma klapki nad przepustnicami od ssania to nie ten typ gaznika...z boku korpusu gaznika jest ramie ssania i pod pokrywka jest kolko z otworkami otwierajace odpowiednie kanaly...i jeden kanal powietrzny wychodzi wlasnie na sama gore gaznika pod filtr i nim jesli jest mikser palnikowy (chyba tak on sie nazywa)gaz jest ssany obok przepustnic i mamy wyzsze obroty...taki rodzaj ssania jaki ty masz na mysli jest np.w BMW Rekinach (Solex) |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-08-10 22:24:55 Maszan dobrze piszesz.Nie mialem innego gaznikowca jak wlasnie rekina i na gaznikach za bardzo sie nie znam ale co firma to inne rozwiazania. |
WilK Black Magic Prowansja | 2004-08-11 22:00:49
Carinus, przy mikserze palnikowym czasem właśnie jest za bogato gazu. Pamiętajmy o tym, że w tej konstrukcji gaz jest podawany również przez dysze powietrzne. I własnie przy mikserze rurkowym takie zjawisko nie wystąpi. Wkażdym razie miałem w Escorcie równoprężny gaźnik Motorcrafta z saniem będącym jakby dodatkowym gaźnikiem, potem przerobiłem na dwugardzielowego Webera i w obu przypadkach ssanie działało, tzn. miałem wzbogacanie mieszanki i przewyższenie obrotów. Dawało się odpalić nawet przy ok -10 st. |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-08-12 15:32:09 Tutaj chyba nie da sie rownoznacznie odpowiedziec w jakim przypadku bedzie ssanie a gdzie nie.Wszystko zalezy od modelu gaznika i systemie doprowadzania powietrza dla wolnych obrotow.Czlowiek musi sie uczyc cale zycie. |
maszan SKODA Skawina | 2004-08-12 21:09:40 Z ta bogatoscia mieszanki to jest problem w czasie jazdy ...mam zalozona sonde lambda i pojezdzilem troche z miernikiem i w czasie jazdy jest caly czas bardzo ubogo (mikser palnikowy)...byc moze to wina zimnego dolotu z maski ...ale to zobacze jak dobuduje kompensacje czy cos sie zmieni... |
WilK Black Magic Prowansja | 2004-08-12 22:00:36
Niom, a jak w moim przypadku - pewnie głupim umrze |
SiEdLe Megusia Gdańsk | 2004-08-15 01:00:11 Heh co do ekonomiki i dynamiki poldka na LPG: Mam mikser rurkowy, instalka to mieszanka lovato i tomasetti. Wolne obroty ustawilem sobie na ok 900 bo przy takich mi nie gasnie podczas zjazdow z gorek na luzie, ze sroba na przewodach walczylem chyba z tydzien ale efekt przeszedl nawet moje oczekiwania: 170 km/h na LPG !!! Spalanie LPG od 7-8 l trasa przy w miare spokonej jezdzie do ok 15 l LPG w miescie przy ostrej jezdzie. Czyli tak jak powinno byc - im mocniej wdepniesz tym wiecej wypije |