| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
kwiatkowski Ząbki | 2005-09-09 20:38:13 A tu się niezgodzę, jak byś widział łożysko to mógłbyś zaobserwować iż można je wbić nie obciążając koszyczka z kulkami. Przy odpowiednich przekładkach można je wbić w zwrotnicę uderzając tylko w bierznię zewnętrzną, co jak mi się wydaje nie uszkadza lożyska. Pozatym łożysko co mnie zdziwiło było bardzo łatwo wbić, dosłownie kilka puknięć i wchodziło idealnie.
pozdrawiam i czekam na polemikę |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-09-10 21:13:39
Nawet wbijanie bierzni zewnętrznej może uszkodzić łożysko. Trzeba zauważyć, że bieżnia zewnętrzna na brzegach jest bardzo cienka. Jedno nierówne uderzenie może spowodować pęknięcie obrzeża, czasem nawet niewidoczne. Nie polecam takiego działania, lepiej zrobić prowizoryczną prasę z lewarka hydraulicznego zapierając go o łożysko (z przekładką) i jakiś nieruchomy element. Druga sprawa. Jeśli łożysko wchodziło zbyt luźno świadczy to o wyrobieniu osadzenia łożyska. |
kwiatkowski Ząbki | 2005-09-12 16:55:47 Ja jednak zostanę przy swoim, wydaję mi się że można zaryzykować mniejszą trwałośc łożyska i spróbować je obsadzić lekko partyzanckimi metodami bo wydatek 100 na robociznę mi się nie uśmiecha (chyba leppiej dołożyć ze 200zł i kupić sobie własną praskę).
pozdrawiam i dzięki za odpowiedzi |