MotoNews.pl

Nierówna praca silnika na LPG

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam Opla Senatora 3.0 12v i od niedawna nową instalację gazową. Generalnie auto zachowuje się bez zarzutu poza małym wyjątkiem - po przełączeniu na gaz silnik nierówno pracuje. Po podłączeniu do komputera wszystkie parametry są wręcz idealne, obroty w normie, więc odpada złe ustawienie mieszanki spalania. Świece, kable, filtr powietrza są nowe. Więc co jest nie tak? Co zrobić, aby silnik pracował równo, jak na benzynie; albo co zrobić, aby choć trochę zniwelować to denerwujące "bujanie się" silnika, które przenosi się na karoserię?
PS. Instalacja jest w miarę nowoczesna - z silniczkiem krokowym i emulatorem.

Proszę o jakieś ewentualne porady, pozdrawiam!

A przepustnica czysta, bo jak jest nagar to gazik szybciej będzie pokazwyał grymasy.

I druga sprawa to może być wina przepływomierza, choć mniej prawdopodobne.

Pozdrawiam

Cytat:
2004-05-14 11:42:06, senny pisze:
... po przełączeniu na gaz silnik nierówno pracuje. Po podłączeniu do komputera wszystkie parametry są wręcz idealne, obroty w normie, więc odpada złe ustawienie mieszanki spalania.

Ale sprawdzano ci mieszankę na wolnych obrotach? Bo z moich doświadczeń to przy dobrej mieszance silnik chodzi równiutko, a skacze gdy ma złą . Może sonda lambda fałszuje na wolnych obrotach. Nie masz czasem rozluźnionego wydechu, wycięty katalizator czy coś w ten deseń?

Z tego co wiem to lambda nie czyta spalin na zimnym silniku i wolnych obrotach,problem z przepustnica mialby chyba rozniez na benie.Ja bym stawial jednak na zla mieszanke ...chyba

A ja obstawiałbym jednak ta przepustnicę. Miałem podobne doświadczenia z Omegą B i pomogło właśnie:
1. czyszczenie
2. regulacja
przepustnicy. Co konkretnie regulowali to nie jestem w stanie powiedzieć, ale chodziło o jakiś kąt uchylenia czy coś w tym stylu.

Pomogło, a objawy były identyczne: skakał na gazie (jakby nie palił na 1 lub 2 gary) a na benzynie cacy.

Petereke

czyli miałem rację bo w koncu co robi miedzy innymi przepustnica