Pytanie do użytk. corolli 1,3 1991r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam
od niedawna jestem posiadaczka takiej wlasnie toyoty.mam pytanie do posiadaczy tego modelu: jak sie odpala ten samochod zimny a jak cieply???z gazem czy bez bo ja czasami mam problemy z zapalaniem.jaezeli macie jakies ciekawe rady to tez piszcie. pozdrawiam wszystkich!!!

[ wiadomość edytowana przez: bazyliszek dnia 2004-08-06 23:38:26 ]

Jak masz z wtryskiem auto to nie duś żadnego gazu tylko nóżka na sprzęgło i odpalaj, a jak silnik gorący to przynajmniej u mnie nieraz nawet gorzej odpala (musi pomyśleć)

mam na gazniku, i jeszcze jedno pytanie ile wam pali w miescie i trasie?z góry dzieki
i jeszcze pytanko czy panel od sterowania ogrzewaniem jest podswietlany???

[ wiadomość edytowana przez: bazyliszek dnia 2004-08-08 20:04:02 ]

Jeżdżę Corollą 1,3 z 1991 r. sedanem - panel ogrzewania jest podświetlony.
Spalanie w trasie równo 6l, w mieście to już różnie - w zimie na krótkich odcinkach to i 9l (automatyczne ssanie...), latem ok. 7-8 l.
Zimą przed włączeniem rozrusznika pompuję 2 razy pedałem gazu, latem tylko raz, w upały nie pompuję wcale. Gorący silnik tylko "dotykam" rozrusznikiem.

Przed uruchomieniem zimnego silnika (2E, gaźnik) raz wcisnąć pedał gazu (jeśli samochód był nieużywany przez dłuższy czas, to można nacisnąć 2-3 razy). Przy silniku gorącym instrukcja zaleca uruchamianie przy częściowo bądź całkowicie (zależnie od stopnia nagrzania silnika) wciśniętym pedale gazu - ja się do tego zalecenia nie stosuję - gorący silnik z powodzeniem można uruchomić bez gazu.

dzieki wszystkim za dobre checi okazalo sie ze to kostka pod stacyjka!!! pozdrawiam wszystkich