Yaris - klima

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam

Mysle o dokupieniu sobie klimy do Y .
czy warto ? Jakie macie z nia doświadczenia ?

Warto!
Luksus kosztuje, ale z klimą jeździ się o niebo lepiej.
Jeżeli masz kasę, to zainwestuj

Pomysł godny wykonania, napisz jednak jaki będziesz miał silnik w Yarisie. Coś mi się widzi, że jeśli 1.0 to z klimą sobie nie poszalejesz.

Zadzwoń do ASO i spytaj o koszt założenia, jeśli Yarisek na gwarancji to musisz robić u nich (różne ASO mają różne ceny), jeśli po gwarancji to pewnie znajdziesz taniej poza ASO.

Cytat:
2004-05-10 17:19:57, jackal pisze:
Pomysł godny wykonania, napisz jednak jaki będziesz miał silnik w Yarisie. Coś mi się widzi, że jeśli 1.0 to z klimą sobie nie poszalejesz.

IMO jest ok.

Cytat:
Zadzwoń do ASO i spytaj o koszt założenia, jeśli Yarisek na gwarancji to musisz robić u nich (różne ASO mają różne ceny), jeśli po gwarancji to pewnie znajdziesz taniej poza ASO.

Aktualnie jest promocja - 3950zl ale zawsze mozna sie potargowac

Jest OK jak jedziesz sam po płaskim ze stałą prędkością. U mnie jest 97 KM i z włączoną klimą czasem na trasie po prostu brakuje mocy. Można to rozwiązać wyłączając klimę np. na czas wyprzedzania, albo podjazdy pod górkę, jednak przy załadowanym aucie takie "kulawe" rozwiązania nie pomogą.

No nie mow ze trzeba samemu wylaczac... pamiatam jeszcze z czasow forda ze jak gaz do dechy wciskalem to mi nawiew zanikal, czyli klima sie wylaczala.... wiec sadze w toyocie sie tez sama wylacza...

Spręzarka przy gwałtownym przyśpieszaniu zostaje odłączona i niezabiera potrzebnych koni następnie wraca do normy. Niestety przy 1.0 czuć pracującą klimatyzację. Obecna promocja to 3950 i ta cena powinna być we wszystkich ASD Toyoty

Cytat:
2004-05-10 20:07:10, Stachu pisze:
No nie mow ze trzeba samemu wylaczac... pamiatam jeszcze z czasow forda ze jak gaz do dechy wciskalem to mi nawiew zanikal, czyli klima sie wylaczala.... wiec sadze w toyocie sie tez sama wylacza...

U mnie wlasnie tak sie dzieje - Jak dłuzszy czas wciskasz gaz do dechy to klima sie wyłącza!! Wie klima to luksus mojim zdaniem i na lato jest super!!

Cytat:
2004-05-10 17:19:57, jackal pisze:

Nie wiem jak to jest w Japończykach ale w Meganie mimo 150KM "czułem" włączoną klime no... ale w żabojadach wszystko jest możliwe

Dużo zależy od "wielkości" sprężarki, czyli ile mocy bierze z silnika. Można ją dobrać tak, by nie obciążała silnika zbytnio ale jednocześnie efekty chłodzenia będą skromne. Ale można też postawić na efektywne chłodzenie, co może skutkować zauważalnym pogorszeniem osiągów nawet dużego silnika (znany mi przypadek Peugeota 3.0).

Cytat:
2004-05-10 18:28:46, jackal pisze:
Jest OK jak jedziesz sam po płaskim ze stałą prędkością.

To fakt nie zaznaczylem, ze auto jezdzi glownie na podmiejskich trasach, max 2 osoby wiec faktycznie moze to byc mniej widoczne.

Jeżdżę głównie sam, a kupuję Yarisa 1,0 Lunę, głównie po mieście - tam i potrzebna klima jak stoję w korkach, na trasie tak nie odczuwam gorąca

Nie twierdzę że nie ma sensu, tylko że stracisz nieco mocy.

U mnie przy przyspieszaniu klima się nie wyłącza, ale ja ma manualną.