Dolot do filtru powietrza. Carina E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

mam nastepujace pytanie. W Carinie E przy dolocie do filtru powietrza mam brak takiego elementu ktory wedlug zdjecia z ksiazki idzie prawie pod blotnik. U mnie nie ma tego. tzn od "pudelka" filtra jest zaledwie 3-4 cm i dalej nic. Wydaje mi sie ze silnik ciagnie cieple powietrze z komory. Czy ma to wplyw na spalanie??

było juz o tym sporo ja tez mam z tym problem a ta czesc to powinna isc rura jakby koło akumulatora aż do reflektora i stamtąd zasysać powietrze
pozdrawiam jak cos to na priva to ci wysle zdjecia

a za zderzakiek kryje się wielka puszka która też tam powinna być

Cytat:
2004-06-09 18:31:44, Kryspin pisze:
a za zderzakiek kryje się wielka puszka która też tam powinna być

hmm Kryspin a co to za puszka ja takiej nie mam mam tylko duży stożkowy wlot za reflektorem

No wlasnie tez szukam brakujacego mi boxa na dolocie.Zdazylem juz o nim zapomniec ale na pewno poprawia nieco elastycznosc silnika i musze go gdzies zdobyc.Poprzedni wlasciciel uznal przy remoncie ze jest niepotrzebny.

Kryspin a mógłbys zrobic zdjecia temu czemus ???

W zasadzie to są dwie puszki:
1 Jest tuż przed przepustnicą, między rurą dolotową a ścianą grodziową i jest to reduktor szumów.
2 jest pod tym przedodem doprowadzającym powietrze z zza reflektora do obudowy filtra powietrza (za zderzakiem).
Jak odkęcicie nadkole przy zderzaku (dwie śruby) i zajrzycie do środka to będzie ją widać.

Cytat:
2004-06-09 15:42:11, SylwekMad pisze:
Witam,

mam nastepujace pytanie. W Carinie E przy dolocie do filtru powietrza mam brak takiego elementu ktory wedlug zdjecia z ksiazki idzie prawie pod blotnik. U mnie nie ma tego. tzn od "pudelka" filtra jest zaledwie 3-4 cm i dalej nic. Wydaje mi sie ze silnik ciagnie cieple powietrze z komory. Czy ma to wplyw na spalanie??

Tak, brakuje Ci komory rezonansowej, ma ona wpływ na efekt tzw. doładowania dynamicznego. Pewno ma to jakiś baaardzo nieznaczny wpływ na dynamike samochodu i spalanie. pozdrowionka