MotoNews.pl

Problem w polonezie atu - Skrzynia , sprzęgło ?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
witam wszystkich. mam od pewnego czasu taki problem ze jak przejade kilka kilometrow tzn jak sie samochod zaagrzeje to daje sie slyszec z silnika takie stukanie podczas luzu a w momencie wduszenia sprzegla wszystko ucicha i jest w jak najlepszym porzadku. czy to cos ze skrzynia czy moze ze sprzeglem. prosze o porade.
atu plus XII.99

Cytat:
2004-10-21 10:36:51, fisherr pisze:
witam wszystkich. mam od pewnego czasu taki problem ze jak przejade kilka kilometrow tzn jak sie samochod zaagrzeje to daje sie slyszec z silnika takie stukanie podczas luzu a w momencie wduszenia sprzegla wszystko ucicha i jest w jak najlepszym porzadku. czy to cos ze skrzynia czy moze ze sprzeglem. prosze o porade. atu plus XII.99

powiem brzydko, ten typ tak ma , a na serio to jet to łożysko wyciskowe, i nawet po wymianie pochodzi w cisz ok 2 miesięcy i znów będzie to samo

ale dotychczas ten problem sie nie ujawnil a mam przejechane juz 130 tys. i dopiero teraz. a pytanie czy jest trudna wymiana tego lozyska.

musisz skrzynie wyjąc, ja bym to zostawił aż do wymiany sprzęgła, wtedy wymienisz

a takie ze tak powiem moze glupie pytanie po czym poznac ze sprzeglo nalezoloby wymienic.

1.Gdy sprzegło Ci się "ślizga" i jak odpuścisz linkę na łapie sprzęgła to nic to nie daje

2. Stojąc w miejscu autem z pracującym silnikiem wrzucasz bieg V. Powoli puszczasz sprzęgło. Silnik powinien zgasnąć. Gdy nie zgaśnie znaczy sie że sprzegło się ślizga a wtedy patrz punkt nr.1

-----------------
--- Biały ---
ten zły admin

[ wiadomość edytowana przez: BIAŁY dnia 2004-10-21 11:07:50 ]

Cytat:
2004-10-21 10:50:43, fisherr pisze:
a takie ze tak powiem moze glupie pytanie po czym poznac ze sprzeglo nalezoloby wymienic.

Najczęściej gdy zużywa się tarcza sprzęgła to pedał rośnie do góry. Ciężej się przełączają biegi aż do wystąpienia zgrzytów (możliwość zniszczenia synchronizatorów).
Stuki mogą pochodzić ze skrzyni biegów a cichnąć gdy wciskasz sprzęgło - czy wymieniałeś olej i czy sprawdzałeś poziom oleju w SB???

Łożysko w sprzegle to standart mam to samo i to juz po 30000
Najlepiej mam rano biegi szczegolnie 1 ciezko wchodzi a 3 wchodzi ze zgrzytem przejechane mam 70000 i zastanawiam sie czy to nie sprzegło ?

olej sprawdzalem troche dolalem a biegi zaaskakujaco po uzupelnieniu lekko wchodza. to moze jeszcze poczekam odnosnie wymiany sprzegla. dzieki za pomocna dlon.

A tak poza tematem: jaki olej wlałeś do skrzyni?

olej to przekladniowy - hipol

U mnie tez tak stuka i szumi po wcisnieciu sprzegla jest ok.
Z tego co slyszalem to raczej normalne i trzeba z tym jezdzic
Dodam ze od wyjazdu z fabryki nic nie bylo ruszane a jast dopiero niecale 30 tys...