MotoNews.pl

Stukanie szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam pytanko do Yarisowcow. Czy u was lekko uchylone szybki też stukają? Ja mam wersję 3d i fakt że szyby są duże ale i tak nie powinny pukać tym bardziej w nowym autku. Dajcie znać jeśli mieliście to lub jeszcze lepiej jeśli to reklamowaliście

Nie wiem czy Ci to pomoże, ale miałem takie samo stukanie w Oplu Corsie. Pojechałem do serwisu i w ramach gwarancji oni poluzowali prowadnice w dzwiach, po których szyby zjeżdżały w dół.

Efekt był taki, że szyby miały większy luz (można je było łatwiej przesunąć ręką w przód i tył - ale nie otworzyć), jednak nie stukały tak mocno, czyli tylko na wielkich dziurach kołyszących karoserią na boki.

Opel to w ogóle był samochód - szyby same opadały na wybojach. Historii o tym dziele niemieckiej myśli technicznej mam wiele w zanadrzu, może na jakimś zlocie przy browarku opowiem.

Cytat:
2003-07-09 14:40:31, jackal pisze:
Historii o tym dziele niemieckiej myśli technicznej mam wiele w zanadrzu, może na jakimś zlocie przy browarku opowiem.

To tak samo ja o Fordzie Fieście moge opowiadać

Ja mam to samo, też mam wersję 3d... byłem ostatnio w serwisie między innymi z tym (przy okazji, bo mi piszczącą kanapę robili), pytałem o to, gość powiedział że szyba jest zbyt duża, są luzy po jakimś czasem i to tak trzeszczeć będzie (nie wiem ale chyba udam się z tym do innego serwisu.. ja byłem w aso katowice), mówili mi również że nie zlikwidowali tego nawet w modelu po liftingu (czyli obecnie obowiązującym w sprzedaży), mówili mi także że nawet w japońcach tzn z pierwszego okresu produkcji przed 2001.. też ten mankament jest, nie wiem czy to prawda, ale mi to trzeszczy jak uchylę troszkę lewą szybę (ze 2 .. 3 centy.. później to mija jak otworzę więcej), z prawej strony nie zauważyłem.
pozdrówka

Witam!
U mnie jest to samo, lewa szyba bardziej stuka niż prawa, Yaris 5d
produkcja francuska 2001. Dzisiaj ma okrągłe dwa latka i 25000 km przebiegu
pozdrawiam

to i ja nie będę się wyłamywać... coś mi tam stuka
na początku bardzo mnie to drażniło... ale teraz zapomniałem o tym (a może przestało stukać )

tak u mnie też w "novym" yarisie - czyli tym obecnie sprzedającym się również leva stuka bardziej niż prava

O Celice nie wspomnę, bo tam dzwi kończą się na wysokości uszczelki do szyby, jak w resoraczkach, a szyba nie ma ramek, co to by ją w górę i w dół prowadziły. Raz się telepie, a raz nie, dziwne to, ale godzę się z tym i chyba nie ma co się porywać z motyką na słońce, no chyba, że rozbierzecie drzwi i wnętrze prowadnic wyłożycie gąbką czy innym amortyzującym tworzywem.

Cubus

Nie patrzę na stukania. Po prostu ich nie słyszę. Jak coś stuka to robię głośniej muzykę i już nie stuka

Heh, ale mnie śmiechy dopadły jak znalazłem ten wątek...
Mam dokładnie tak samo. Yarisek 3d nowiutki po 750km przebiegu stuka lewa szyba w całym zakresie "stopnia otwarcia" a prawa tylko w niektórych. Do tego jakieś piski z tylnej kanapy i stukanie z tyłu przy hamowaniu. Szkoda, że żaden inżynier z Toyoty nie wpadł na ten wątek
Trochę głupio mi jechać z takimi 'duperelkami' do serwisu. Ale ciekawi mnie, czy na stukanie szyb może mieć wpływ sterowanie nimi (ręcznie bądź elektrycznie ) ??

Pozdrawiam

P.S
Cieszmy się audio w yariskach, które dobrze radzi sobie w starciu ze stukami

U mnie też w 5d od nowości stuka po otwarciu lewej przedniej szybki - mam zamiar to zgłosić przy pierwszym przeglądzie...

[ wiadomość edytowana przez: mekintosh dnia 2004-05-09 22:17:02 ]

nom lata szyba jak diabli.... a jak trzaskam drzwiami (zamykam) a szyba jest uchylona to sie boje zeby sie nie rozleciala

Stuka, stuka i u mnie i pewnie nikt tego nie naprawi w serwisie. Można liczyć tylko na siebie i jakiś racjonalizatorski pomysł

Yo! witam!

U mnie tez stuka - nowy Yaris 3d, rocznik 2003 - po czterech miesiącach jazdy zaczęły się szybki telepac - myślalem, że to jakiś odosobniony przypadek, ale się myliłem

Kanapa też czasami piszczy, a i plastiki w desce rozdzielczej na kostce też dają zać o sobie

Pozdrawiam,
Beep

ps. Jak jadę wolno koło 40-50-tki to przy uchylonej szybie słychać jakby co się toczylo, ocierało - taki lekko metaliczny dźwięk. Czy ktoś z was miał taki przypadek?

[ wiadomość edytowana przez: beep dnia 2004-05-10 09:39:44 ]

Nie wiem jak oni to zrobili ale ostatnio na przeglądzie zrobili mi lewą szybę tak super że nic nie stuka (wcześniej powiedzieli że się tego nie da, a przy odbiorze, że nie zrobili ???? - ale jest zrobione super) może ma to coś wspólnego z tym, że wcześniej założyłem sobie owiewki może im to pomogło??? Fakt że szyba teraz jest sztywna tak, że aż czuję jak kręcę korbką, ale najważniejsze że nie stuka.

A JA ALBO GLUCHY JESTEM ALBO MI NIE STUKA... STUKA TYLKO JAK JEST MOCNO ZSUNIETA TAK ZE OK 1/8 WYSTAJE ALE STUKA O GLOSNIK W DRZWIACH BO MAM ZA GLEBOKO ZAMONTOWANY...

U mnie w nowiutkim AVE po 1.500 km to samo, nie daruje muszą to usunąć WSTYD.
Jak na razie mam świetne remedium na to telepanie: fabryczne audio + 8 głośników + LIMP BIZKIT

U mnie występuje leciutkie stukanie w lewej szybie jak jest otwarta
a mam dopiero 5000 na zegarze . TOYOTA COROLLA 1,6TERRA
odbierałem 31.03.2004.