| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-11-09 19:04:12 Po wymianie tłumika auto przestało jechać.... dławi sie.... na benzynie jako tako idzie, ale na gazie tragedia w ogóle nie ciągnie..........
obroty nie spadają poniżej 2000 caly czas falują.... wszystko po wymianie tłumika....... przy wymianie mechanik odpiął klemę z akumulatora i przyspawał jeden hak migo - magiem..... ktoś moze mi powiedzieć co się stało... mechanik wysłał mnie do gazownika......... ja bym raczej obstawiał sondę LAMBDA |
Esperynek Klubowy Weteran ![]() Skoda Octavia 1,4 TSI Częstochowa | 2005-11-09 19:10:55
albo katalizator |
krzychu_ch Klubowy Weteran Octavia Sosnowiec | 2005-11-09 19:11:31 a może to tylko reset CPU w kompie sterującym Espero - to się zdaża jak się kleme z akku zdejmie..... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-11-09 19:26:12
zajebiście ! ...Który to raz zrobiłeś , mimo dobrych rad, po swojemu i znowu się przejechałeś ???
Obstawiam że kupiłeś gówniany tłumik , zainstalowałeś go w gównianym warsztacie ....jest też mała szansa ,że katalizator powiedział baj baj!....tyle że jak przyjechałeś do "warśtata" dobrym autem to ich w tym głowa być powinna byś dobrym lub ewentualnie jeszcze lepszym wyjechał !! Ranyyy!!!!...ależ Ty masz "farta" ! |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-11-09 19:49:00
Nie przypuszczam ...pewnie mogło by mieć w jakiś szczególnych warunkach ale spawanie (szczególnie stosowanymi obecnie urządzeniami typu "migomat" ) nie generuje żadnego pola które mogło by niszczyć elektronikę w samochodzie....
Odpięta klema (albo specjalne urządzonko zakładane na klemy)...eliminuje inne zagrożenia typu prądowego chyba... a Kolber ma fatalnego PECHA ! |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-11-09 19:53:09 dobra juz wszystko wiem
Kolejny wspaniały QRWA mechanik........ zapomniał podpiać pod aku kabel masowy z instalki LPG...... podpiąłem go i wszystko wróciło do normy............. Dzięki Bogu....... pozdrawiam i sorki za zamieszanie |
Adam4302 Klubowy Weteran Dacia Logan Katowice Wsch. Wąsk. | 2005-11-09 22:28:44
To jak on zdejmował tą klemę Odcinając po kolei przewody
To ja sie nie dziwie że Ci espero sie cały czas psuje jak jeździsz do takich "fahofcuf" |
Adamo8 Klubowy Weteran ![]() Citroen C4 Picasso Zielona Góra | 2005-11-09 23:02:39
Spawanie "migo-matem" może mieć naprawdę fatalny wpływ na elektronikę. Coś o tym wiem, bo mam z takimi sprawami do czynienia codziennie. "Nie generuje pola", może nie pola ale 200 amper przy 30 voltach potrafi zrobić sieczkę z pamięci eprom. Firma w której pracuję parę razy popłynęła na kasetach które trzeba było wymieniać przez głupotę. Jest ogólna zasada spawania przy kasetach elektronicznych: 1 Odłączenie obydwu "klem" 2 Połączenie odłączonych "klem" razem (można je skęcić śrubą). Większość producentów zaleca odłączanie też wszystkich kaset od instalacji, ale np w Stralisie mamy 22 kasety i odłączenie wszystkich zajmie 8 godzin. Z doświadczenia wiem że złączenie "klem" wystarcza w zupełności. Dodam że głupota w Stralisie kosztuje wymianę 22 kaset, czyli postój auta co najmniej 2 tygodnie ( kasety idą z Turynu i są programowane tam pod konkretny samochód) i daje to koszt około 40 tyś zł za same kasety. Sumując wszystko: Lepiej dopilnować złączenia "klem" i odłączenia kasety od instalacji ( w Espero nie jest to żaden problem), niż mieć problemy potem. Co z tego że teoretycznie kosztami możemy obciążyć mechanika jak sami będziemy chodzić pieszo. |
Wiktor_ galant Kielce | 2005-11-09 23:15:41 powiem ci tak w firmie mamy bmw 318 miała dzwona i cooś tam było przy niej spawane, tyle ze pan czesiu jak spawał popalil przewody masowy w wyniku czego samochód niechciał odpalic itd. więc podejrzewam że przyczyna może byc podobna u ciebie |
tommi-j Renault małopolska | 2005-11-10 08:46:27 Mój znajomy mechanik ZAWSZE przy spawaniu Migo-Matem przy wydechu lub silniku oprócz klem rozpina kabel od sondy Lambda.
Twierdzi, że samo odpięcie klem to za mało i również przez Lambdę mozna uszkodzić kompa. I chyba ma rację bo przecież Lambda jest bezposrednio połączona z masą i kompem. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-10 11:14:49 A mnie robił gostek wydech i nic nie rozpinał. |
Kolber7 VW TOURAN & SKODA OC ... Katowice .::SILESIA TEAM::. | 2005-11-10 11:20:45
akurat ten przewód jest doczepiony śrubką do śrubki blokującej klemę.. wiec żeby ja odblokować musiał odczepić ten kabel...... no ale już nie przyczepił..... |
bogdan1 Klubowy Weteran Verona ..& Epica ;) Katowice | 2005-11-10 11:43:59
Ja w Espero miałem CD a nie kasetę ....to co miałem niby odłączać ??
A poważnie to co masz na myśli???..że niby rozbierać przy każdej tłumikowej robocie plastiki i kompa targać ?? ...nie żartuj !...jeszcze mi nigdy nic nie popsuli przy takich działaniach(pod warunkiem że jedzisz do Normalnego warsztatu)
|
Rysiek2 Dzierżoniów | 2005-11-10 11:53:32 Przy robotach spawalniczych zasadą jest odłączenie akumulatora od instalacji.To samo dotyczy ładowania akum.w samochodzie.Nie ma później sensacji z uszkodzoną elektryką lub elektroniką. |
piotr_ek Reno Złomguna Olkósh | 2005-11-10 12:07:52 To dlaczego spawacze tego nie robią? Wolą ryzykować? |