Kupiłem sprzęta z amerykańskim zasilaczem....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
NAbyłem sobie Minidisca Sony z zasilaczem 120V i płaskimi wtykami...i co teraz mam zrobić? Czy są u nas dostepne jakieś przejściówki, czy musze kupic nowy zasilacz?Ten zwykły zasilacz z kilkoma wtyczkami i regulowanym napięciu nie pasujępoza tym napięcie jakie daje jest..hm mało stabilne..i odbiega od tego co powiino być...badziew i tyle

ja do tkich wynalazków ( a mam kilka gratów z usa w domku) mam specjalny adapter ze 110 na 220V

no właśnie..a gdzie go kupiłeś?

kupiłem w New Haven CT

Cytat:
2004-05-14 19:56:44, kasumi pisze:
NAbyłem sobie Minidisca Sony z zasilaczem 120V i płaskimi wtykami...i co teraz mam zrobić? Czy są u nas dostepne jakieś przejściówki, czy musze kupic nowy zasilacz?Ten zwykły zasilacz z kilkoma wtyczkami i regulowanym napięciu nie pasujępoza tym napięcie jakie daje jest..hm mało stabilne..i odbiega od tego co powiino być...badziew i tyle

witam jasne ze sa. mi kupel kupil odtwarzacz discman/mp3 iriver. rozejrzyj sie za autotransformatorem sieciowym. podlaczasz do takiego cacka zasilacz 110 v, a jego podlaczasz do 230 v i po klopocie. nie polecam szukac "zastepczych" zasilaczy o podobnych parametrach na 230 v. malo brakowala a popsulbym sobie akumulator w moim sprzecie. a autotransformator powinienes dostac w dobrym sklepie elektronicznym. koszt od 50 - 100 pln. dokladnie nie pamietam. napisz czy udalo Ci sie kupic

Bez transformatora sie nie obejdzie.
Cały problem polega na innym napięciu w sieci (w USA 110 w Europie 220 ostatni nawet 230V) + częstotliwość (amerykańska 60 Hz - nasza 50 Hz). Idź do najbliższego elektryka, który naprawia silniki i dogadaj sie znim aby ci nawiną taki transormatorek z 220(230)V na 110.

Podłączasz się wtedy jakby do amerykańskiej sieci. ( nie jestem pewien jak będzie z szumami tłumionymi z szieci. To cacko pewnie tłumi częstotliwość 60 Hz moze się okazać, że dokładnie nie wytłumi naszych 50 Hz i będzie lekko buczeć. W takim przypadku trzeba by jeszcze dorobić przetwornik częstotliwości.
Powinno działać.
Powodzenia.

dzieki, na razie będe szukać takiego adaptera...bo opis piero mnie troche przeraził))))pozdro!

no i..kupiłem uniwersalny zasilacz Polski za 30 zł, z tamtego wziąłem końcówkę, ustawiłem aby dawał stale 6V (żeby sie przypadkiem nie przełączył i nie spałił urządzenia..i tye
Pozdro!i dzięki

Spóźniłem się
Ale zrobiłeś ql, wystarczyło dobrać inny prostownik który na wejściu ma 220 Vac, a na wyjściu tyle ile trzeba (czyli 6 Vdc) w twoim przypadku. Nożyk, lutownica i wymiana wtyczki - całość będzie ok.
A stary zasilacz --> fioletowym na miedź

Cytat:
2004-05-14 19:56:44, kasumi pisze:
NAbyłem sobie Minidisca Sony

Gratulacje, będziesz zadowolony.

Cytat:
z zasilaczem 120V i płaskimi wtykami...i co teraz mam zrobić?

Ściągnąć z USA lub poszukać w sklepach elektrycznych, to jest do kupienia. Kilka lat temu wyniosłęm taki na śmietnik, ech żebym wiedział ...