| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2004-05-11 08:27:53 Witam!
Mój problem jest dosyć zawiły, także niestety nie mogę go opisać w jednym zdaniu Od momentu kupna samochodu (rok temu) cały czas działoło domykanie szyb po włączeniu seryjnego alarmu oraz zamykanie szyberdachu po wyłączeniu silnika. Nie działało (co się dziwiłem, żę nie ma tej funkcji) otwieranie całkowite szyby po przytrzymaniu na chwile przycisku, ale to do szczęścia akurat mi nie jest potrzebne. Kilkanaście dni temu przestały mi działać (raz działały raz nie) głośniki w tylnych drzwiach. Wywnioskowałem, iż ma to związek z otwieraniem tylnych prawych drzwi. Jeszcze kilka dni temu zaczęły dziać się dziwne rzeczy. Momentami przestawały działać domykania szyb i zamykanie szyberdachu po wyłaczeniu silnika, a zaczęło działać otwieranie całkowite szyb po przytrzymaniu przycisku (kilkakrotnie działało raz to, raz tamto). Jednak zacząłem zwalać to na wiązkę kabli przy tylnych dzrzwiach, gdyż stwierdziłem, że muszą być tam poprzecierane niektóre przewody. I rzeczywiście, rozebrałem wczoraj to cholerstwo. zwarcie było na maksa. Stopione i przecięte było 5 żył (do drzwi dochodzi mi 13 żył). Wszystko ładnie zlutowałem, założyłem izolacje, złożyłem i zadowolony z pracy sprawdzam efekty. Szyby i central nie działa (a co za tym idzie i alarm)!! Pierwsza sprawa, sprawdzam bezpieczniki, rzeczywiście dwa były spalone. Po wymianie wszystko zaczęło chodzić. Szyby działają, central z alarmem też, ale ...... No właśnie, teraz jest tak jak mi się zrobiło kilka razy przed usunięciem tej awarii. To znaczy, działa otwieranie całkowite szyb, a nie działa ich domykanie i nie działa samoczynne zamykanie szyberdachu. I co jeszcze dziwne, zauważyłem, że aby ponownie włączyć alarm musze najpierw otworzyć i zamknąć drzwi kierowcy, czego wcześniej na 100% nie było. Może ktoś z Was wie o co w tym wszystkim chodzi? Co odpowiada za domykanie szyb i szyberdachu? Czy ten alarm jakoś się koduje? Może po tym zwarciu zgłupiał i trzeba mu teraz pomóc wrócić do normy Licze na Wasze doświadczenia. Z góry dzięki. Pozdrawiam |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2004-05-11 19:23:55 Hej!
Wiem że problem jest zawiły, ale... no cóż, trzeba go rozwiązać. Narazie doszedłem do tego, że funkcja domykania szyb i szyberdachu działa, ale tylko w momencie kiedy zamykam drzwi kluczykiem i przytrzymam kluczyk w pozycji (nie wiem jak to napisać) "pochyłej". Jednak nadal nie działa domykanie jeśli zamykam Ome z pilota. wnioskuje, że coś nie daje sygnału aby szyby się zamknęły. W związku z tym mam kilka pytań: 1. Czy wiecie w którym miejscu jest montowana centralka od seryjnego alarmu? 2. Czy w przednich szybach po przyciśnięciu przycisku otwarcia na ok. 2 sek. szyba powinna się otworzyć samoczynnie do końca? 3. Czy szyberdach zamyka się Wam samoczynnie po: a) wyłączeniu silnika b) właczeniu alarmu c) nie zamyka się samoczynnie Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi. Pozdrawiam |
jarn LOB SYMPATYK Omega MV6 Białystok | 2004-05-14 13:35:52 A jak dłużej przytrzymasz przycisk zamykania w pilocie - to też szyby się nie pozamykają? |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2004-05-15 11:56:21 Hej!
Rzeczywiście jarn, jak przytrzymam dłużejprzycisk na pilocie do wszystko się domyka, ale do tego już doszedłem w czwartek I teraz niby jest ok, ale moim zdaniem jest gorzej niż było przedtem i niew iem jak powinno być prawidłowo. Chodzi o to że teraz musze trzymać cały czas przycisk na pilocie żeby wszystko się domknęło, a przedtem to było jedno naciśnięcie i mogłem sobie już iść a szyby same się zamykały do końca A teraz stoje przy samochodzie i czekam aż się zamkną A Wy jak macie? |
DrA eS ... | 2004-05-15 12:11:16 U mnie trzeba trzymac... |
ZAWA Opel Omega B Caravan Grójec | 2004-05-15 16:53:35 ja tez musze trzymac caly czas przycisk i mam tak od zawsze!!!!!!! |
Diro DEADSOUL Mercedes Gorzów Wlkp. | 2004-05-15 22:57:52 U mnie to samo, trzeba trzymać i wyczytałem w książce obsługi że tak powinno być |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2004-05-16 08:59:46 Hmmm, to jednak teraz mam prawidłowo No cóż trza żyć daleji nie szukać już dziury w całym |
PiotrS LOB WETERAN ![]() LO016 Gdańsk | 2004-05-16 10:24:00 A ja mogę sobie kliknąć i 1s przytrzymać, i się zamykają.
Ostry mogę dać Ci namiary na niezłego elektryka magika. |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2004-05-16 10:53:32 To jak możesz to proszę, może skorzystam.
Z góry dzięki |
yurgen Omega mv6 Katowice | 2004-05-17 08:24:30 a zaprogramowales sobie szyby na auto domykanie? kazda szybe otworz a potem zamknij trzymajac wcisniety guzik jeszcze przez ok.2-3s.po domknieciu. takie programowanie jest konieczne po kazdym odlaczeniu akumulatora. |
ostry Opel Omega 2.5DTI Gdańsk | 2004-05-18 10:30:50 Hmmm, tak nie robiłem. Spróbuje jeszcze |