Sprzęgło Problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Mam mały problem jestem w posiadaniu cudownej Samarki 1300 i od pewnego czasu sprzęgło przy zmianie biegów zachowuje się jak bym miał automatyczną skrzynie a nie manualną słabo przyspiesza tak jak by sprzęgło było troche wciśnięte.
CZy to już oznacza że tarcza jest do kitu czy wystarczy wyrególować. Dajcie znać co to może być.
Pozdrowionka

Czy mógłbyś troszkę dokładniej.Ślizga sie czy nie łączy na czas.U mnie przy podobnych objawach popiskiwało delikatnie w zasadzie szorowało.Wymienilem linke i spoko.

spróbuj regulaji, jak nie pomoże to niestety trzeba rozbebeszać.
Więcej info znajdziesz w wątku - "samara wymiana sprzęgła ile?". Ostatnio robiłem sprzęgło i poruszałem ten wątek. Możliwe też że tarcza zaolejona i ślizga. Wtedy trzeba uszczelnić wyciek bo żadne regulacje i wymiany tarczy nie pomogą.

PZDR

no ja koledze nie zycze ale u mnie problem byl smieszniejszy!!
rozwarstwiła sie tarcza i choc jest po 5 000 km trza ja było wymontowac i teraz czeka zeby ją zawiec do zakócia i bedzie gites...ale robota daremna była

pozdrawiam,

Ja mam inny sposób sprawdzenia sprzęgła dziwny ale skuteczny jak miałem wąttpliwości brałem pakowałem znajomych i jazda pod góre i wiedziałem wszystko waga ok 4609kg łącznie (mój brat 115kg ) + 4 osoby .Jeśli będziesz robił sprzęgło to warto zakuić sobie korek gumowy patrząc pod parat widać przez otwór koło zamachowe , zabezpiecza przed zaolejeniem koszt ok 8zł a z pod aparztu często kapie
panoni

Dzięki za rady postaram sie coś zrobić z regulacją a jak nie to trzeba bedzie nową kupić 65zł + wymiana ale miejmy nadzieje że nie.
Pozdrowionka

albo kolo zamachowe moze byc tak zciochrane, ze nie dociska sie don wystarczajaco