| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Krupek Miłośnik FSO wujek Borat Bialystok | 2004-05-18 00:01:53 mam taki problem -bo zalozylem taki przycisk od duzych maszyn elektrycznych-taki czerwony z chromowana obwodka-chce zamiast krecenia kluczykiem odpalac furke-i teraz gdzie podlaczyc te 2 przewody??napalilem sie na takie cos i zostalo mi tylko podlaczyc bo zgrabnie wszystko wpasowalem w srodkowa konsole-beda fotki...ale schodze z tematu-wiec gdzie sie podczepic??
|
Zbity Miłośnik FSO PF 125p Lublin | 2004-05-18 00:21:32 cze ja mam u siebie podobne rozwiazanie (poniewaz nie chce palic mi z kluczyka pomimo wymiany tego kabla ze stykami na nowy). o ile dobrze pamietam to jednym kabelkiem podpiolem sie do plusa pod ktorys z bezpiecznikow, a drugi poprowadzilem pod maske i wpiolem sie do kabelka od sterowania, tego co idzie do wlacznika elektromagnetycznego.pozdrawiam |
schab (S) Alfa Romeo 156 2,0JTS Kraków | 2004-05-18 07:30:45
Czerwony przycisk to przycisk wyłączający . Jeżeli ma tylko jedną parę styków - nic nie zrobisz , bo te styki są normalnie zwarte , po naciśnięciu się rozwierają ! Dopiero jakbyś miał pod przyciskiem więcej styków i któreś były normalnie rozwarte - to ten przycisk da się zastosować . |
Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2004-05-18 16:00:22 pamietajcie ze tam idzie dosc duzy prąd, przycisk musi to wytrzymac, a jak nie to trzeba to puscic przez przekaznik (tak mam zrobione u siebie) |
Vper PN Caro 1.6 GSI Sokoły | 2004-05-18 16:01:59 Kolego Krupek !
Generalnie zasada jest taka: 1. Przycisk - obojętnie jakiego koloru - musi mieć styki zwierne, tzn. jak go przyciskasz powinien zwierać obwód. 2. Powinien być to przycisk oporopowrotny, tzn. zwiera tylko wtedy gdy go wciskasz, jak zwalniasz nacisk rozwiera się sam. 2. Zasilanie Wybierz obwód taki, żeby napięcie w nim pojawiało się po przekręceniu kluczyka w stacyjce. To bardzo ważne !!! Inaczej zostawisz dziecko w samochodzie i dojdzie do tragedii. 3. Jeśli masz już taki obwód, to prowadzisz go przez owy włącznik przyciskowy do włącznika elektromagnetycznego rozrusznika. Pozdrawiam vper |
Krupek Miłośnik FSO wujek Borat Bialystok | 2004-05-18 17:36:20 dziala!!! |
EMCE Warszawa | 2004-05-18 17:53:21 Zgadzam sie z kolegą który strzelił porządny opis natomiast opcja jest taka ze powinienes się podpiąć do przewodu doprowadzającego prąd włącznika elektromagnetycznego rozrusznika wtedy bedzie kręcił dopiero po przekręceniu kluczyka w pozycje zapłonu a tak poza tym do kolegi lafara od akumulatora do stacyjki i stąd do rozrusznika płynie zwykłe 12V więc nie jest to jakis zajebisty prąd a i amperarz też jest stosunkowo mały więc bardzo bym prosił TROCHE POWAGI BO NIE PORU......... W TYM ODCINKU |
Piekarz125p Fiat 125p Warszawa | 2004-05-18 18:15:06
po pierwsze 12V oznacza napięcie a nie prąd a pozatym do elektomagnesu idzie prąd od 2A do ok. 10A więc przydałoby sie zastosować przekaźnik ale w/w przycisk spokojnie sobie z tym poradzi |
Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-05-18 18:41:00
A nie mówiłem Z resztą >> sami zobaczcie << jak to ładnie opisałem - jestem z siebie dumny bo o tej godzinie zwykle nie jestem w stanie pisać z sensem
A to szkoda, bo możnaby zastosować bardzo fajne i co ważne oryginalne zabezpieczenia po przeniesieniu startera na przycisk. Jednak o tym już nie będę sie rozpisywał w otwartym temacie. Ale skoro to ma być tylko bajer... U mnie to była konieczność (do stacyjki nie idzie już nawet pół przewodu teraz Fajnie jest mieć samochód do experymentów, tyle już ciekawch patentów wymyśliłem |
Hubiszon Caro 1.6 GLE + LPG Radom | 2004-05-18 21:41:17
Gorzej jak zostawisz samochód na biegu... z dzieciakiem w środku [ wiadomość edytowana przez: Hubiszon dnia 2004-05-18 21:42:18 ] |
zapalka Polonez 1.5 SLE Rzeszów | 2004-05-20 22:16:01 Witam!Ja również mam taki wylacznik tylko troche w innym celu zamonntowany.Po pierwsze mam go pod maska kolo akumulatora.A używam go tylko w zimie jak jest mróz zaje...fajny bo slyszalem ze jest taki myk ze jak wlacznik jest bezposrednio blisko akumulatora to latwiej sie odpala-i rzeczywiscie TAK JEST! Dziala mi tez tylko jak mam przkrecony kluczyk w stacyjce i mam go podłaczonego tez do kabelka z rozrusznika...chyba tego czerwonego co go widac-ale nei pamietam |
Lafaar Miłośnik FSO MR93 / Vitara / Berl ... Toruń ZOK | 2004-05-20 22:28:44
No wlasnie, a ja mam przycisk, ktory nie wytrzymuje duzego prądu, wiec mam przekaznik |