Dookoła świata ladą

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cytat z gazety wrocławskiej

Cytat:
Dookoła świata

Sobota, 15 maja 2004r.

Rozmowa z Jarosławem Michalakiem, pomysłodawcą rozpoczynających się dziś w Srebrnej Górze Spotkań Miłośników i Organizatorów Wypraw Samochodowych i Motocyklowych „Wszystkie Koła Świata”

* Czym się różni zwiedzanie świata w samochodzie od innych wypraw?
– Trafia się w miejsca, w które przeciętny turysta nie jest w stanie dotrzeć. Nie traci się czasu na długie przejazdy pociągami i autobusami, czekanie.

* Jak wybrać samochód na taką wyprawę?
– Najlepiej kupić tanie auto, z dobrze przygotowanym silnikiem i skrzynią biegów. Razem z moimi współtowarzyszami wypraw często sprzedajemy auto u celu wyprawy. W Mongolii byłem ładą 2105, piatorką – jak ją nazywają Rosjanie, do Kazachstanu i Kirgizji dotarłem ukraińską tawrią, fordem sierra do Kurska, gdzie szukaliśmy „skarbów” na polu największej bitwy pancernej. Niedawno byłem drugim raz w Kirgizji ładą 2107 siemiorką.

* Na jakie sytuacje trzeba być przygotowanym?
– Na wszelkie możliwe. Najciekawszy był przejazd do Mongoliii, bo tam nie ma drogowych przejść międzynarodowych, tylko kolejowe. Postanowiliśmy zapakować samochód na wagon i tak przewieść. Załatwianie formalności trwało trzy dni, poznaliśmy mnóstwo ludzi. Jechaliśmy na platformie, mieliśmy tam rozbity namiot, siedzieliśmy na dachu lady i tak wjechaliśmy do Mongolii. Kosztowało nas to 90 zł, i było to najlepiej wydane 90 zł w moim życiu.

* Czy to rozrywka dla bogatych ludzi?
– Nie, kosztuje tyle co wyprawa z plecakiem. Trzeba mieć jednak więcej czasu. Do Mongolii jechaliśmy miesiąc.

całą relacja z wyprawy do mongolii znajduje się na stronie klubowej
Swoją droga mają chłopaki zdrowie

mnie jazda ladą męczy jak jade dłużej niż 100km. co prawda mam zero wygłuszenia, głośny wydech ale jak oni wytrzymali te parę tysięcy w aucie???

"twardym trzea byc, nie mientkim"

Prawda adas, do jazdy lada przez tyle kilosow trza byc twardym