Lada 2107 z 1995r

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czy w tych rocznikach lad bylo cos zmienione w porownaniu z latami poprzednimi bo nie moge nic znalesc na ten temat.jakie silniki byly montowane w tym roczniku i skrzynie biegow 4 czy 5 moze ktos z was wie????

Od razu mówię, ze nie jestem pewien, ale możesz trafić na silnik 1,7i - czyli na wtrysku. Na 100% rocznik 1996 ma takie silniki.

Pozatym skrzynia 5 to chyba powinien być standart w późniejszych rocznikach. Chyba na przełomie lat 80 i 90 skrzynia 5 to był los

A reszta chyba jest w niezmienionej formie.

od 96 roku na 100% byly juz silniki 1.7i(zas 95 nie jestem pewien,mozliwe ze juz jest),natomist skrzynia jest 5 (przynajmniej powinna)od 90roku wszystkie mialy fabrycznie montowane skrzynie 5-biegowe(1500).
pozdrowki

no niestety dzwonilem na to ogloszenie i okazalo sie ze jest pomylka w druku i nie jest to rocznik 1995 a 1998 a szkoda bo juz sie nastawilem na niezlom bryczke bo wlasnie zamierzam znowu kupic lade tylko nie moge sie zdecydowac czy 2107 czy samare ale te samary ktore ogladalem to padliny totalne,chyba pujde ogladnac ta 2107 tylko szkoda ze jest bez gazu a kobieta chce za nia 2000zl bo ponoc jest zadbana i ma tylko 88 tys. przejechane,zobaczymy

1998 rocznik??? Chyba 1988.

1,7 z wtryskiem był właśnie od 95 roku w 2107 (modyfikacja 21073).

sory popierdzielilem cyfry chodzilo o rocznik 1989 a nie 1998

Tak myślałem, że to chodzi o 89, a nie 98. Czyli prosty wniosek: nie mogła to być 1,7 z wtrysiem. Ja osobiście wiem, że 1,7 z wtryskiem (21073) weszła w 95 roku, ale jak ktoś nie wie to nawet metodą dedukcji: ten silnik pochodzi z Nivy 21214. Niva 21214 weszła do produkcji w 94 roku, więc nie mogło to być wcześniej.

Cytat:
2004-08-19 20:02:06, mily_byd pisze:
Tak myślałem, że to chodzi o 89, a nie 98. Czyli prosty wniosek: nie mogła to być 1,7 z wtrysiem. Ja osobiście wiem, że 1,7 z wtryskiem (21073) weszła w 95 roku, ale jak ktoś nie wie to nawet metodą dedukcji: ten silnik pochodzi z Nivy 21214. Niva 21214 weszła do produkcji w 94 roku, więc nie mogło to być wcześniej.

chyba,że ktoś przerzucił silnik z jakiejś rozbitej 2107 z '95 pewnie skrzynię też by trzeba...

[ wiadomość edytowana przez: magik dnia 2004-08-19 20:13:35 ]

to prawda że po roku 90 mozna było nabyć skrzynie 5 ja posiadam egzęmplarz z 1991 z 5 skrzynią ,wycieraczkami reflektorów i bezstykowym układem zapłonowym pozatym nad zapalniczką po włączeniu zapłonu pojawia się napis ,,check engine,, ale jak silnik odpali to napis zanika

Byly i silniki 1.6, zanim byly 1.7.

Mam ksiazke, ktora dostalem z autem(91) z tym ze w aucie, i pamietam ze jest tam sporo o nowosciach.
Miedzy innymi katalizator, oraz urzadzenia do oszczedzania - nie wiem czy benzyny, czy srodowiska, w kazdym badz razie cos co powodowalo mniejsze zanieczyszczenia.
Pod reka mam serwisowke, i czytam z niej o kontroli rzeczy takich jak:
-oszczedzacz biuegu jalowego, przyrzady elektro pneumatyczne
-praca automatycznego urzadzenia rozruchowego w gazniku, oraz termoregulatora w filtrze powietrza.

Czyli pewnie automatyczne ssanie, i elektor pneumatyka do tzw - ekonomizera.
A o cos co sie nazywa termoregulatorem w filtrze powietrza, pytali sie Wegrzy - czy da sie to kupic u nas - ponoc to samarki mialy kiedys.

Ja kupilem Ładna na czesci i tam byl silnik 1,6 ktory mam zamiar sprzedac a wydech jest z katalizatorem ale ta lada (jest) byla z 1989 oni chyba sami nie wiedzieli co montuja do tych lad na to wychodzi hihihi

Termoregulator mozna chyba zaadaptowac od poldka. Pytanie tylko: po co, skoro jest to rzecz ktora czesto gesto sie pierdzieli i wiecej z nia klopotow niz korzysci.
Ja mam 2107 z 1992 i poza skrzynia V i drobnymi szczegolami w srodku i bagazniku (czarne plastiki, nie bezowe) niczym sie nie rozni od modelu '89 a juz na pewno nie ma tam 'check engine'

soop
"check engine" masz raczej na pewno - tylko ze nie podpiete!
Ja juz nie pamietam, czy konsola po rozkreceniu i podswietleniu zarowka(lampa) miala check engine, czy tez ta kontrolke mam kolo zegarka.

Cytat:
2004-08-26 16:47:58, Krzysztof-Fleszer pisze:
soop
"check engine" masz raczej na pewno - tylko ze nie podpiete!
Ja juz nie pamietam, czy konsola po rozkreceniu i podswietleniu zarowka(lampa) miala check engine, czy tez ta kontrolke mam kolo zegarka.

Ja mam taką koło zegarka

Po prawej stronie??

Cytat:
2004-08-26 20:09:49, krycho pisze:
Po prawej stronie??

Ale u mnie jest niestety odłaczona.....a cholera wie który od tej kontroli jest kabel

To może ja też coś takiego miałem, tylko niestety mechanik mi kiedyś to rozwalił te kontrolki po prawej stronie... A właściwie czego mi nie rozwalił...

Nie kazda Łada ma taka kontrolke to zalezy od wersji ja nie mialem tych kontrolek mialem to zaslepione.Ale teraz juz mam

a ja mam '89 i czecka nie mam.
sprawdzalem jak mylem obudowy kontrolek.
jest jedna - czerwona - ale bez nadruku. Pewie tam ją macie.
myslac przyszlosciowo te 2 podpiete kontrolki dalem po jednej stronie, a puste sa po drugiej... moze byc potzrebne miejsce na jakis wylacznik etc - tak wiec polecam przelozyc. Po prawo lepiej widac... A ja "fabrycznie" mailem podlaczone obie skrajne, a te od srodka - czerwona plus pomar. pasy.