TNS300 - mapy Polski

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Cześć,

zdecydowany na zakup Toyoty zastanawiam się nad nabyciem nawigacji.
Tutaj w Niemczech dają z nawigacją DVD z mapami całej zachodniej Europy, od Niemiec po Portugalię, ale oczywiście bez dawnych demoludów.

Nie wiem, czy w ogóle jest do dostania płytka z mapami z Polski. Jeżeli nie, to cała nawigacja traci dla mnie sens w przynajmniej 50%.

Ktokolwiek widział, ktokolwiek słyszał,
niech się odezwie.

Dzięki
Staszek

Z tego co wiem to ciagle jeszcze nie ma
Ale nich mnie ktos poprawi jesli sie myle.

chyba nie ma, przynajmniej mi nic na ten temat nie wiadomo

a ja slyszalem ze niemcy juz pracuja nad polska mapka... 2 rozne firmy. podobno na poczatku 2004 maja wejsc na polski rynek... tylko czy to prawda??

przeczytalem o tym w jakiejs gazecie motoryzacyjnej... przed wakacjami jeszcze....

Cytat:
2003-08-16 14:52:24, czajen pisze:
a ja slyszalem ze niemcy juz pracuja nad polska mapka... 2 rozne firmy. podobno na poczatku 2004 maja wejsc na polski rynek... tylko czy to prawda??

przeczytalem o tym w jakiejs gazecie motoryzacyjnej... przed wakacjami jeszcze....

To dobrze. To bardzo dobrze! Tylko niech się nie śpieszą, bo w geodezji i kartografii pośpiech to zły doradca.

Przykładem na to niech będzie komputerowy "Samochodowy Atlas Polski 2003", wydany przez firmę Cartall, a rozprowadzany razem z kwietniowym numerem CHIPA, który śmiało można sobie wsadzić w ciemne i ciepłe miejsce o dużym stężeniu siarkowodoru.

W skalach mniejszych - do 1:300 000 jeszcze da się go użyć - wiadomo gdzie Gdańsk a gdzie Wrocław, ale gdy przejdzie się do szczegółów, to włos staje dęba: jest odwzorowaniem powierzchni może Księżyca, ale na pewno nie naszej ojczyzny.
Naiwny, kto przy jego pomocy chciałby obliczyć odległości - choć w tym (podobno) celu został wykonany, albo trafić pod jakiś adres.

pzdr.

Miasta Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego (GOP) oraz Łódź to po Warszawie, Trójmieście, Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu kolejne miejsca w Polsce, w których kierowcy mogą już posługiwać się nawigacją satelitarną.

Cytat:
2004-05-19 14:28:54, Jackal pisze:
Miasta Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego (GOP) oraz Łódź to po Warszawie, Trójmieście, Poznaniu, Krakowie i Wrocławiu kolejne miejsca w Polsce, w których kierowcy mogą już posługiwać się nawigacją satelitarną.

To jakieś natchnione proroctwo?

Cytat:
2004-05-19 14:37:03, leon99 pisze:
To jakieś natchnione proroctwo?

To wiadomość z dzisiaj (19. maja 2004). Nie wiem jaka wersja nawigacji jest obsługiwana i w jakich markach jest używana (Toyota ma swoje rozwiązania), niestety nic więcej nie wiadomo, podałem całość informacji.

Z dobrym syrzyjemnośćstemem nawigacyjnym i z dokładną mapą to sama przyjemność w Polsce jest dostępnych kilka rozwiązań ale nie ma gotowej mapy do pokładowych systemów nawigacji.
Rozwiązania:
nawigacja 1
nawigacja 2
to drugie rozwiązanie ma zamontowane kolega w MONDEO dla kogoś kto jeździ dużo po całym kraju lub dalej chyba dobre rozwiązanie, tylko jeszcze troche drogie.

Wtam

Ostatnio pogrzebałem trochę właśnie w tej sprawie i musze powiedzieć że mapy (nie mówie juz o mapie nawigacyjnej) klasy map Garmin dla naszego pięknego kraju niestety nie ma.
Czepiłem sie Garmina nie dlatego że ładnie sie nazywa ale faktycznie przyglądałem sie mapom MapSource Citi Select i te mapy poprostu powalają swoją dokładnościa oraz aktualnością.
Na pytanie czy coś podobnego dostanę w wersji na Polskę wszystko jedno jakiej produkcji odpowiedziano mi że mowy nie ma.

Cytat:
KJ Wysłany: 2004-05-19 17:48:09
Rozwiązania:
nawigacja 1
nawigacja 2
to drugie rozwiązanie ma zamontowane kolega w MONDEO dla kogoś kto jeździ dużo po całym kraju lub dalej chyba dobre rozwiązanie, tylko jeszcze troche drogie.

4000 to i tak niezłą cena w porównaniu z tym co oferuje Toyota (około 7000 bez mapy Polski).
dla mnie to jest śmieszne żeby była taka cena urządzenia z mapą bez mapy kraju w którym się to kupuje...
Ja widziałem w Primerze nawigację... całkiem fajnie... a Polska miała niezłą siatkę kartograficzną tylko szkoda że nie było na niej nic zaznaczone

Cytat:
2004-05-19 21:54:24, alan03 pisze:
Cytat:
KJ Wysłany: 2004-05-19 17:48:09
Rozwiązania:
nawigacja 1
nawigacja 2

4000 to i tak niezłą cena w porównaniu z tym co oferuje Toyota (około 7000 bez mapy Polski).
dla mnie to jest śmieszne żeby była taka cena urządzenia z mapą bez mapy kraju w którym się to kupuje...
Ja widziałem w Primerze nawigację... całkiem fajnie... a Polska miała niezłą siatkę kartograficzną tylko szkoda że nie było na niej nic zaznaczone

Ostatnio w TOYOTA proponowano mi rozwiązanie BAJTELa czyli nr 1 kwota z montażem zamknęłaby się w 4000 + VAT.

Odpowiedzmy sobie na pytanie - jaki system nawigacji można uznać za dobry???

IMO dobry sytem nawigacji to nie tylko mapa.

- System MUSI pokazywać trasę na bierząco, nawet jeśli wybierzemy inną drogę, ma natychmiast korygować swoje ustawienia i wytyczać nową trasę. Pierwsze systemy potrafiły "kłócić się z kierowcą", każąc mu zawrócić na wcześniej wytyczoną trasę, na szczęście to już historia.

- System powinien być aktualizowany na bieżąco i nie mówię tu tylko o mapach, bo to oczywiste. Nawigacja musi orzymywać dane przez satelitę o aktualnej sytuacji na drogach - tak jest w Niemczech, coś jak Traffic Info w RDS. Jeżeli tylko gdziekolwiek powstanie korek (raczej na trasie niż w mieście), to system natychmiast musi o tym poinformować kierowcę i wytyczyć alternatywną trasę dojazdu.

- System musi zawierać aktualne mapy miast, nie tylko większych, ale wszystkich miasteczek i wsi gdzie jest przynajmniej jedno skrzyżowanie.

- System musi zawierać informacje dotyczące stacji paliw, restauracji, hoteli i innych przybytków które mogą okazać sie pomocne podczas podróży. Jeżeli np. muzyk ma dojechać do filharmonii w mieście X, to system ma go nakierować dokłądnie na parking przed filharmonią, a nie tylko do granic miasta.

O czymś zapomniałem???

Coś drgnęło ...

Nawigacja Blaupunkta z cyfrową mapą Polski

Dzisiaj w Warszawie miała miejsce oficjalna prezentacja najnowszego urządenia nawigacyjnegoTravelPilot E1 firmy Blaupunkt, zawierającego cyfrową mapę Polski, Czech oraz głównych dróg Europy.Jeżeli chodzi o Polskę, mapa obejmuje swoim zasięgiem wszystkie polskie miejscowości wraz z drogami dojazdowymi oraz dokładną mapę Warszawy zawierającą wszystkie ulice wraz z numerami budynków. Dodatkowo na mapie znajduje się 57 tysięcy punktów docelowych takich jak: stacje benzynowe, lotniska czy salony samochodowe. Dodatkowo zawarte są informacje o hotelach, restauracjach, muzeach, obiektach sportowych i wielu innych przydatnych w czasie podróży miejscach.

Blaupunkt TravelPilot E1 to proste w obsłudze urządzenie o wymiarach standardowego radia samochodowego pasujący do wszystkich popularnych typów samochodów. Prowadzenie do wyznaczonego celu odbywa się przy pomocy wskazówek optycznych oraz głosowych w języku angielskim, niemieckim lub francuskim (polski w przygotowaniu). Kierujący ma możliwość wprowadzania różnych opcji wyboru trasy tj. najszybszej, najkrótszej bądź najdogodniejszej (optymalne połączenie trasy szybkiej i krótkiej). Oprócz tego, w trakcie jazdy urządenie automatycznie analizuje sytuacje drogową umożliwiając omijanie tworzących się korków.

TravelPilot E1 oprócz systemu nawigacyjnego zawiera także tuner radiowy, 4-kanałowe wyjście na wzmacniacz, końcówki mocy 4 x 45 W, odtwarzacz CD oraz jest przystosowane do podłączenia urządzenia głośnomówiącego telefonu GSM. Rozpoczęcie sprzedazy zaplanowane jest na lipiec tego roku.

(Bosch)

Ano ten Blaupunkt brzmi już fajowo