MotoNews.pl
5 Fiat Bertone (50009/0) - NT

Fiat Bertone

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Szukam wszelkiego info na jego temat.Jak z dostepnoscia czesci ....ewentualnie od czego podchodza zamienniki itd itd.

z gory dzieki
B.

X1/9 ?

yyy znaczy sie chodzi ci o fiata x1-9 tak? bo "bertone" to bylo kilka fiatow np: x1-9 dino ritmo itp...
mechanicznie x to w zasadzie poza tylnym zawieszeniem fiat 128 sport, a w tylnym zawieszeniu tez da sie zastosowac niektore elementy ze 128, pompa hamulcowa jest inna ale reszta hamulcow tez wymienna ze 125 128, co do czesci karoseryjnych to nie wiem bo jeszcze x-a nie mialem....detale sa dosc trudno dostepne

dokladnie X 1/9 ..... mam namiary na takowego z wywalona przednia szybą i z nieoryginalna skrzynia biegow ( w jakim innym fiacie byla taka sama? ) kumpel sie troche napalil ale jeszcze nie ogladalem go wiec nie wiem.

przednia szyba to moze byc problem.... ale znam w razie czego pare namiarow na ludzi majacych x-y, skrzynia , hmmmm... no niby taka sama jak w 128{inne przelozenie 4 biegu} ale wybierak biegow odwrocony o 180 stopni w stos. do 128, ale pewnie skrzynka bedzie ta sama tylko dzwignia jakas dolozona do wybieraka...tak sadze...

a gdzie ten xik stoi? ehehe ...

Cytat:
2004-05-21 14:27:39, Bart128 pisze:
przednia szyba to moze byc problem.... ale znam w razie czego pare namiarow na ludzi majacych x-y, skrzynia , hmmmm... no niby taka sama jak w 128{inne przelozenie 4 biegu} ale wybierak biegow odwrocony o 180 stopni w stos. do 128, ale pewnie skrzynka bedzie ta sama tylko dzwignia jakas dolozona do wybieraka...tak sadze...

a gdzie ten xik stoi? ehehe ...

W Krakowie stoi Co do Szyby to michal U. ma namiar na jakas firme co za 1500zl robia Ci 3 sztuki szyb jakie chcesz. Adrian pewnie bedzie do Qpety dorabial .......ale to w przyszlym tysiacleciu

to moze ten od Tadzia z ulicy Sierpowej ?? czerwony wersja us? a stal jeszcze jeden x jakies poltora roku temu niedaleko ul. dobrego pasterza... wygladal na opuszczony lub bardzo zapuszczony.... juz go tam nie widuje.... a ta firma co szybki dorabia to gdzie jest? bo jak nie znajde oryginalnych klimaglassow do 128 coupe{ fabrycznie przyciemnione na zielonkawo, brakuje mi 2 tylnych uchylnych szybek } to chyba bede musial dorobic...albo ostatecznie folie ciemna sie rzuci ehehe i nie bedzie widac ze sa teraz biale.....

Cytat:
2004-05-21 15:29:59, Bart128 pisze:
to moze ten od Tadzia z ulicy Sierpowej ?? czerwony wersja us? a stal jeszcze jeden x jakies poltora roku temu niedaleko ul. dobrego pasterza... wygladal na opuszczony lub bardzo zapuszczony.... juz go tam nie widuje.... a ta firma co szybki dorabia to gdzie jest? bo jak nie znajde oryginalnych klimaglassow do 128 coupe{ fabrycznie przyciemnione na zielonkawo, brakuje mi 2 tylnych uchylnych szybek } to chyba bede musial dorobic...albo ostatecznie folie ciemna sie rzuci ehehe i nie bedzie widac ze sa teraz biale.....

Nie nie ....Bertone jest mojej kolezanki , a w zasadzie jej syna i stoi w garazu rozebrane na czynniki pierwsze.....ale jak zobaczylem ..jak ten remont przebiega to doszedlem do wniosku ze ktos powinien go kupic. Ja dopiero co kupielem pontona ...wiec bertone chce kupic kolega.W przyszlym tygodniu jedziemy go ogladnac...auto jest ponoc kompletne i oryginal za wyjatkiem szyby ktorej brak i skrzyni ktora jest od innego auta. Silnik jest po remoncie :|. Ciezko powiedziec co jest jeszcze do zrobienia...napewno troche blacharki i nowy lakier. Co do szyb ...to musisz zapytac Adriana ...bo ja wiem ze cos takiego istnieje ponoc ....a gdzie nie wiem bo to michal gdzies wyczarowal ten kontakt.....byl dzis u mnie pickupem ale zapomnialem go zapytac.

Jam mam X1/9. Skrzynia nie pasuje od niczego innego. Właśnie z powodu wybieraka, natomiast bebechy włożysz od każdej skrzyni z Ritmo. Ja do swojego przełożyłem środek - obudowa jest inna - nawet jeżeli z zewnątrz wygląda identycznie (albo ja miałem takiego pecha). Jeżeli skrzynia jest 4 biegowa to 5 da się dołozyć.
Co do szyby przedniej to wiem na 100% że można coś wykombinować - widzialem X z polską szybą (znaczek BESPO) włożoną na uszczelkę (oryginalnie szyba jest wklejana).
Jeżeli ktoś zdecyduje się na dorobienie przedniej szyby to ja też jestem zinteresowany - moja jest cała ale lekko zmatowiała.
Pozdr.