(128)Temperatura cieczy chłodzącej - problem

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W sobote pękł mi przewód, wyciekł wszystki płyn... przewód wymieniłem, zalałem krystalicznie czystą wodą ze studni (byłem na działce). W drodze powrotnej na trasie temperatura wynosiła ok 55-60 stopni, w miescie w korku podskoczyło do 80... przed awarią 80 było w trasie, a ok 90 w miescie... co jest?

za dobra woda w studni?

a wiesz, ze o tym myślałem zaczne wlewać w butelki i sprzedawać jako "makłinianke".
Potem jak zaczołem jechać to długo wogóle wskaźnik nie drgnał - myślałem że w sumie woda była zimna jak cholera... no ale...

mogl zapowietrzyc sie uklad chlodzacy .....popatrz na przewody,czy sa zimne,czy cieple....

-----------------
http://plepleple.pl

Też o tym myślałem - tylko gdzie ja teraz znajde odpowietrznik
Przewody dotykałem dzisiaj po powrocie ze szkoły, ok5km, wszystkie były jednakowej temperatury, znaczy że termostat działa i nie został uszkodzony.

jesli ogrzewanie dziala nie powinien byc zapowietrzony

ale to wcale nie jest dobrze jak temp jest niska osobiscie zazdroszcze 80st na trasie

to ze kanty sa niedogrzane jest jednym z powodow ich apetytu

ogrzewanie działa, ale osłabło, gdy jechałem na działkę, to grzało znacznie lepiej.

McKłin.....O ile sie nie myle masz autko zagazowane tak???
Zobacz czy nie mrozi sie reduktor i czy wody jest dostatecznie duzo....U mnie tez tak bylo w Zastavce jak mi wyparowala i zamarzl mi w koncu reduktor

-----------------
http://plepleple.pl

Wg mnie przy gazie konieczny jest płyn chłodzący a nie woda właśnie z powodu opcji zamarzania. Poza tym chyba nie masz w studni wody destylowanej, a każda inna w jakimś stopniu zakamienia. A przed zimą i tak trzeba wlać płyn. Polecam Dynagel, może inni coś ciekawego dopiszą

Ja bym jeszcze sprawdził czy termostat działa, bo może został w pozycji otwartej, zacią się i teraz ci sie silnik nie dogrzewa.....

ano właśnie, sprawdze termostat.
Co do zamarzania, to raczej nie, śmigam wyłącznie na gazie i rano nie ma problemu z odpaleniem. Ale oczywiście w niedługim czasie wode zastąpi odpowiedni płyn.