Termostat - Carina E

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam
Mam pytanie dotyczące układu chłodzenia silnika. Mianowicie ostatnio w warsztacie spotkałem się z opinią i praktyką iż nie zakładają termostatu do układu chłodzenia na okres letni aby przez to płyn chłodzący był ciągle w dużym obiegu i ciągle chłodził silnik. Tłumaczyli to jeszcze tym iż spalanie gazu (napęd na gaz) w silniku wytwarza większe temperatury i lepiej jest właśnie aby płyn chłodzący był ciągle w dużym obiegu. Dziwne i chyba jednak zażądam włożenia nowego termostatu. Nie lubie takich innowacji i nie mam zamiaru przypominać sobie o termostacie przed zimą.
Co wy na to? Czy Ktoś z was się z czymś takim spotkał?

Cytat:
2004-05-22 19:25:49, Navigator pisze:
Witam
Mam pytanie dotyczące układu chłodzenia silnika. Mianowicie ostatnio w warsztacie spotkałem się z opinią i praktyką iż nie zakładają termostatu do układu chłodzenia na okres letni aby przez to płyn chłodzący był ciągle w dużym obiegu i ciągle chłodził silnik. Tłumaczyli to jeszcze tym iż spalanie gazu (napęd na gaz) w silniku wytwarza większe temperatury i lepiej jest właśnie aby płyn chłodzący był ciągle w dużym obiegu. Dziwne i chyba jednak zażądam włożenia nowego termostatu. Nie lubie takich innowacji i nie mam zamiaru przypominać sobie o termostacie przed zimą.
Co wy na to? Czy Ktoś z was się z czymś takim spotkał?

lepiej miec termostat niz go nie miec, a opinie Pania Henia zostawmy na boku

Hmmm... Warsztat moze i dobry, ale furmanek coraz mniej jezdzi i sie za auta wzieli...

Bierz kałacha i idź zrób z nimi porządek.
Im szybciej silnik łapie właściwą temperaturę pracy tym lepiej dla niego. Sprawny termostat i sprawna chłodnica w Toyocie spokojnie sobie radzą z gazem i innymi obciążeniami. Żeby nie wiem jakie upały były, wskazówka stoi jak zaklęta.
Kiedyś miałem przytkaną chłodnicę i wyjęcie termostatu nie zmieniło faktu przegrzewania auta Trzeba było tylko poczekać chwilkę dłużej i tyle.
Pozdro.

Tak właśnie myślałem - nie chciałbym aby silniczek był niedogrzany, więc każe założyć i koniec.
Heja, pozdrawiam.

dokładnie zakładaj i to bez wachania

Hehehe... dobre ale i tragiczne. Zapomnieli Ci powiedzieć ze bardzo czesto na skutek własnie podwyższonej temperatury w komorach spalania (zależy głownie od regul. czyli instalacji gaz.) nastepuje uszkodzenie uszczelki pod głowicą i naturalnie "przedmuchiwanie kompresji" do ukł. chłodzenia. Wtedy na krótko pomaga wyciągniecie termostatu, gdyz to obniza cisnienie płynu. Z wielu przyczyn (trzeba by sie rozpisac) NIE POWINNO sie jezdzic bez termostatu. Pamietaj, ze np do regulacji biegu jałowego równiez jest wykorzystywany element bimetalowy... A to co powiedzieli Ci "mechanicy" to absolutna bzdura. pozdrowienia

A ja pozdrawiam bardzo serdecznie Pana SerwisSJ!!!!!