Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-11 01:47:58
Te silniki mają fabrycznie stopień sprężania 9:1 więc nie wiem czy to taki zły wynik ![]() |
![]() Walezy Fiat 131, Subaru Imp ... Czyżowice | 2004-04-11 10:52:49 zauwaz ze mowisz o stopniu sprezania a nie cisnieniu w cylindrze. zwykle 2.0 na plaskich tlokach powinno miec okolo 12-13bar-tyle zmierzylismy u kumpla po remoncie, tloki plaskie.glowica nie planowana, zawory robione. |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-11 13:24:04
Fakt, mój błąd. Tak to jest jak się pisze późno w nocy w duużym zmęczeniu ![]() |
![]() Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-04-11 15:24:55 piszecie o silniku LAncii , czy to pasuje do poloneza bez zwiększych przeróbek ?? czy skrzynia zostaje standardowa ?? czy jakaś inna ??
Jakie jeszcze silniki można stosować do Poloneza ?? JA wiem że pasują Argenta/132 ale jakie jeszcze ??? Czy wszystkie starsze silniki FIAT, LAncia podchodzą i które konkretnie ?? jest gdzieś jakiś tego opis co i gdzie pasuje ??? |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-11 18:00:34
Troche o tym było na forum. Bez większych problemów podchodzą wszystkie jednostki z modeli z klasucznym układem napędowym, czyli silnik wzdłużnie, za nim skrzynia i napęd przenoszony wałem na tylną oś. Oprócz 132/Argi tak jest jeszcze w 131. Nowsze modele z napędem FWD mają silnik poprzecznie, więc inne mocowania itp. Z tego co pamiętam ktoś pisał, że silniki montowane poprzecznie są nachylone pod pewnym kątem i w związku z tym inny jest smok pompy oleju i kształt miski olejowej. Wszystko da się zamontować tylko zależy ile się chce wydać kasy i ile czasu poświęcić. Jeśli się ma odpowiednie zaplecze to można kombinować. Jak już wspomniałem był już na forum przynajmniej jeden temat dotyczący montażu dohc z jakiejś przednionapędówki do pojazdów z FSO - trzeba by poszukać. Akurat nie pamiętam jaki tam był tytuł ale się rozejrze ![]() = = = Edit = = = Kto szuka znajduje: >> Silnik z Lancii << >> Czy da sie wsadzic 2,0Turbo LAncii do 125??? << [ wiadomość edytowana przez: Race_D dnia 2004-04-11 18:47:01 ] |
![]() Race_D Miłośnik FSO FSO SPORT Sin City... Bydgoszcz | 2004-04-12 02:05:07
No ja np. swoją dwójke montuje docelowo we wzmocnionej budzie. Całość obspawana, usztywniona dodatkowo klatką, do tego na pewno mocniejsze heble i zawias. Ale docierać sie będzie w seryjnym DF'ie ![]() |
oleus4 fiat 125p Krotoszyce | 2004-04-13 09:52:00 W moim fiaciku zawieszenie jest orginalne i bardzo sobie je chwale hamulce terz miałem orginalne i nie narzekałem obecnie mam z argenty i daja rade, mam tylko jeden problem z klatka do fiat nie wiem jak jazrobic i czy ja wogolerobic bo szkoda mi niszczyc wnetrze mojego fiacika ![]() |
oleus4 fiat 125p Krotoszyce | 2004-04-13 10:00:45 Mam duży problem z rozwiazaniem zapłonu w tum silniku jest jeden czujnik na kole pasowym i kopułka w głowicy nie wiem czy jak dam wtrysk z argenty i układ zapłonowy to bedzie wszystko działac i tak wogóle to szukam wałka rorzadu od strony wydechu z karterem w którym znajduje sie aparat zapłonowy, aparat wychodzi z boku kartera. |
Makaveli Miłośnik FSO Opel Omega B 2.0 8v Warszawa | 2004-04-13 15:22:33 Macie rację - seryjne silniczki Poldka/Fiata to żenada i nikt przy zdrowych zmysłach nie powie że jest zadowolony z ich osiągów (ten brak momentu i jego fatalna krzywa!), ale z moich doświadczeń (samochody FSO różnych stanów i roczników, własne i znajomych) stają się cholernie niestabilne-niesterowne-niehamowalne już od 130kmh w górę... Kto mnie nauczył spokojnej jazdy z dużym dystansem? Najpierw Fiat, a potem niewiele lepszy pod tym względem Polonez - i dzięki im za to!
Na szczęście 100-120 konne Fiaty i PN'y z to rzadkość i mam nadzieję że ich właściciele mają na tyle poukładane w głowie, żeby z rozsądkiem używać drzemiącej w swoich autkach mocy... A później przed odsprzedażą takich potworków, powinni robić testy na kretynizm kupującym - żeby nie siać zagrożenia na drogach ![]() Chorujący na PN'a z mocnym a przede wszystkim elastycznym silnikiem - Makaveli ![]() |
lachu24 Fiat 131 Supermirafi ... Barlinek | 2004-04-23 21:26:02 witam
ja w swoijej mirafiorce mam 112 kucy rozpędzam się do ok 150 160 km/h i wiecie co chociaż mam szerokie koła 16/215/40 przód 16/205/50 tył i twarde amory (samochód jest jeszcze stabilny na drosze bez kolein) to boję się wycisnąć z niego jeszcze więcej (chociaż jam jest wariat) bo mam wrazenie że coś może się urwać coś odpaść w końcu są to trochę stare auta(jakieś dziwne przeczucie że autko to nie jest przystosowane do takich prędkości) pzdr LACHU |
![]() BartM Miłośnik FSO Fiat125p/Warszawa 223 Mełgiew | 2004-04-24 23:04:10
nie perzesadzajmy zawieszenie w fiacie nie jest takie zle wg mnie da sie fiatem czy poldkiem bezstresowo jezdzic nieco szybciej niz 130 . Moze auta którymi jezdziłeś nie byly w najlepszym stanie? a jak z jetta? stabilna powyżej 130? ![]() |
![]() Aristo Miłośnik FSO Polonez Caro Ruda Śląska | 2004-05-07 09:07:47 mam pytanie czy taki silnik V6 z FIata 130 wejdzie do poldka
cale ogloszenie znalazlem na : Ogloszenie1 fakt ze stan silnika moze być tragiczny ... ale mnie interesuje czy by cos takiego wogole weszlo ??? [ wiadomość edytowana przez: Aristo dnia 2004-05-07 09:08:48 ] |
Rys1977 Miłośnik FSO Warszawa | 2004-05-07 11:15:23 OBR kiedys wcisnal w 2 DF i sie miescilo - poszukaj tematu w wyszukiwarce - byly skany |
![]() Jojo Miłośnik FSO SI /PF 125 '77 Warszawa-Bemowo | 2004-05-07 11:18:09 napewno łątwiej niż fordowskie dohc nie mówiąc już o V6
jesli dobrze pamiętam to ten silnik podchodzi z normalną skrzynią od 132 itp |