| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-24 16:04:33 Witam!!!
Dokladnie tak jak napisalem, w zasadzie zepsula sie sama z siebie. ostatnio jak jechalem (tydzien temu) to dzialala. Dzisiaj na trasie wlaczam i dupa. Podejrzewam, ze nie wlacza sie sprężarka, bo ni widac nic po obrotach a silnik nie traci mocy na trasie. Na wolnych zawsze jak wlaczalem, obroty reagowaly, a teraz cisza, i glucho. A z nawiewu cieple powietrze. Ma ktos pomysl na moja usterke?? Czy mogla sie rozj....ać sprezarka, czy moze to drobniejszy problem. Pozdro i dzieki z gory za odpowiedzi. |
elvizz13 2nd to none Świdnik | 2005-07-24 21:11:42 Benitez poszperaj w archiwum!
pozatym mi się ze4psuła jak zająca zgarnąłem na chłodnicę Pozdr |
fomin LOB MEMBER saab sie przekręcił :) cip cip | 2005-07-24 22:24:48 miałem tak samo. co sie okazuje nie mam osłon plastikowych pod silnikiem , cofając na łące szurałem po zaroślach a te odpieły wtyczke elektryczną od spężarki . pojechałem do fachmana który na szczęście był uczciwy więć sie uśmiechnął podłączył wtyczkę .dobił klime i skasował 70 pln za gas . i od 15 miesięcy jest git. sprawdz wtyczke |
ROBERTHO LOB WETERAN 2xV6 K C H | 2005-07-24 23:55:23 Może też być zbyt niskie ciśnienie czynnika i czujnik nie "zezwala" na włączenie sprężarki w celu jej ochrony przed uszkodzeniem , lub uszkodzenie samego czujnika.
Pozdr. |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-25 08:43:27 W archiwum nic konkretnego nie znalazlem na ten temat. Ale teraz bardziej sensacyjna wiadomosc. Wczoraj wieczorem schodze, odpalam auto, wlaczal klime..... i zaczyna dzialac. Wydaje mi sie, ze cos jest skorodowane przy wtyczce od sprężarki, bo czynnika mam w pip. Bylem niedawno na kontroli czynnika i jest oki. Nic nie trzeba bylo ladowac. Sprawdze dzisiaj zlacze sprężarki. Pozdro i dzieki!!!!!!!!! |
remigius1 opel omega B caravan GDYNIA / IłAWA | 2005-07-25 20:35:17 Jedz do serwisu klimatyzacji niech Ci sprawdzą w sprezarce są jakies nietypowe zimmeringi, mialem to jakies 2 tyg temu nieszczelne zimmeringi i plyn chlodniczy sobie uciekł w powietrze, cześci 80pln naprawa 100 zł + napełnienie płynem chlodniczym. POZDRO ![]() |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-26 08:48:22 Chodzi o to, ze plyn nie ucieka, bo bylem niedawno na przegladzie i ladnie trzyma. Sprezarka sie nie wlaczyla i to caly problem. Jutro sprawdze wtyczke sprezarki i przeczyszcze je. |
Antracyt Omega B Caravan Łódź | 2005-07-26 19:49:59 Zacznij od sprawdzenia wtyczki. Jeżeli będzie ok to zobacz dokładnie sprężarkę. Jeżeli była ostatnio napełniana to powinni do oleju dodać zielony kolor świecący w ultrafiolecie. Najczęściej przecieka w połowie obudowy sprężarki (zimering). Małe tanie świństwo, a trzeba wyjąć spręzarkę. Opcja gorsza to dławica koszt 100 zł + robocizna. |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-29 19:14:02 Bylem dzisiaj w "serwisie" klimatyzacji. A oni mi na to, ze bez czyszczenia calej w ogole nie podchodza i ze 135 zeta. Jak na krotko podlaczyli to sprezara smigala jak ta lala, wiec jakis blad w dostawie pradu do sprezarki. Razem mowi, ze oik 200 zeta, ale....... moze cos jeszcze wyjdzie w trakcie robienia to beda dzwonic, bo moze byc sprzegielko, moze byc tarcza, roznie (tak mi baba mowila). Mowie ok. umowilem sie na jutro, ale chwile pozniej rozmawialem z kumplem co tam naprawial i tez u niego mialo wyjsc 200 zeta a wyszlo..... 1200!!!! Powymieniali mu po kolei wszystkie czesci w sprezarce, zawór rozprezny, az w koncu zaskoczyla. Podejrzewam, ze tak metoda prob i bledow u mnie tez by sie skonczylo, a polowa czesci bylaby wymieniona niepotrzebnie. Niestety zostalem z problemem, ze raz sie wlacza, a raz nie. Czasami potrafi w czasie jazdy gdy jest wlaczona nagle sie wylazcyc. Zna ktos jakiegos fachowca dobrego w okolicach trojmiasta?? ew. jakies sugestie dot pradu do sprezarki, bo jak pisze na krotko chodzila elegancko. W poniedzialek jestem umowiony do dobrego elektryka, wiec moze on cos znajdzie. Pozdro i z gory dzieki za jakies info!!!!!!!! |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-30 08:45:55 Senator, mozesz mi dac do siebie namiar na gg?? |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-07-31 19:06:05 Wyczaiłem co sie dzieje jak nie dziala klima. otóż nie dziala, jak sie silnik nagrzeje. Jak jest zimny odpala i cyka, jak juz sie nagrzeje,. to sie wyłącza. Moze teraz bedzie to dla kogos jasną podpowiedzia co moze byc mojej bestii ![]() |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-08-01 20:09:43 Ktos wie, gdzie taki czujnik mozna dostac i ewentualnie ile kosztuje?? |
Scooby Omega caravan 2.5V6 Warszawa | 2005-08-02 09:20:53 Jeden ok 350zł ( gruby), 100zł chudy w ASO. Na początek proponuje drucik do zwierania we wtyczce |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-08-02 19:48:30 Witam!!! Dzisiaj faktycznie u elektryka potwierdzilo sie, ze to ten wiekszy czujnik. Udalo mi sie kupic uzywany za 50 zeta jutro zobacze, czy jest sprawny Jak nie, to bedzie zwora i jak czynnik nie ucieka, to sie nic zlego ze sprezarka nie powinno stac. Modle sie, zeby byl dobry W sumie byl od omy A ale taki sam numer seryjny i oryginalny GM, wiec miejmy nadzieje, ze oki. Ten u mnie nie byl chyba oryginalny, bo mial numer seryjny, ale nie byl GM. Pozdro jutro napisze co i jak. Dzieki przede wszystkim Scoobiemu i SENATOROWI za pomoc i info. |
Benitez Opel Omega B Caravan Tczew | 2005-08-03 14:01:24 Witka!!! Czujnik wymieniony, klima nabita i wszytsko gra i tańczy. Elegancko chodzi. Moze dlatego, ze oryginal. Tamten nie trybil, bo ta stykach mial resztki czynnika chlodzacego i barwnika, wec najprawdopodobniej przeciekal i zalalo elektronike w srodku (czujki) i wariował. Teraz wszystko oki, 5,1 stopnia powietrze, wiec jest git. Dzieki jeszcze raz!!!!!!!!!!!!!!! |