Avensis + gaz ??

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam,

Mam zamiar kupić Toyotkę Avensis 1.8 vvti 128 km, z założonym gazem sekwencyjnym. I tu pojawia się problem, ponieważ w serwisie powiedzieli mi, że do toyoty nie zakłada się gazu. Praktyka taka skutkuje podobno uszkodzeniami silnika po około 40 tyś. km. miesiącach. (Gaz w tym samochodzie ma pół roku). Dodam, że samochód startuje na benzynie i po osiągnięciu wymaganej temperatury, sam przełącza się na gaz. Jadąc nim nie wyczułem jakiejś różnicy między rodzajami paliwa. Zastanawiam się czy macie jakieś doświadczenia na tym polu, którymi moglibyście się podzielić.

Pozdrawiam,
Dzik.

[ wiadomość edytowana przez: dzik dnia 2004-05-27 23:01:28 ]

pewnie z racji późnej pory twego postu jeszcze cię nikt nie zjechał: temat gazu był wałkowany wielkrotnie na forum - poszukaj, a znajdziesz wiele rzeczy.
Wybrane ASO Toyoty (m.in. W-wa, Ujście itp.) montują gaz w samochodach na gwarancji - instalka 5-ej gen. wtrysk gazu w fazie ciekłej, w "twojej" jest pewnie 4-a gen. - wtrysk w fazie lotnej.
Różnica sprowadza się do tego, że 5 gen. lepiej chłodzi zawory, ale w silnikach tej pojemności nie ma to aż takiego znaczenia.
Sam używam Ave 1.6 (bez VVT-i) z instalką Omegas, przejechałem 13 tys. i nie narzekam.

Cytat:
2004-05-27 22:57:35, dzik pisze:
ponieważ w serwisie powiedzieli mi, że do toyoty nie zakłada się gazu. Praktyka taka skutkuje podobno uszkodzeniami silnika po około 40 tyś. km. miesiącach.
Pozdrawiam,
Dzik.

Taką informację pewnie podano Ci w ASO?
Kiedy kupiłem carinke i powiedziałem w ASO, że chcę założyć gaz to myślałem że facet wyjdzie zza lady i da mi w twarz. To samo w ASO PEUGEOT.
Mówiono mi, że zepsuje się silnik, wydech, wspomaganie kierownicy (!) ogrzewanie (!), zardzewieje samochód - po prostu jedna wielka katastrofa!
Jedyne co miało działać to regulacja fotela i radio.....

Założyłem i do toyoty i do peugeota (II generację) i co - i nic, jeździ jak jeździło tylko tanio.

Poradzę Ci tylko jedno, jeśli pasuje Ci to AVE to podjedź tylko do gazowników niezależnych niech sprawdzą instalacje i bierz.
jeśli Ci nie pasuje to AVE to daj mi numer telefonu do sprzedającego.....

Pier...nie o szopenie!!! Jeżdże na gazie juz 1,5 roku - żadnych problemów. Znam kolesli którzy na gazie przejechali toyotą ponad 300tyś km. Co prawda na gazie bierze olej ale nie jest tak tragicznie... ważne że jeżdże za grosze

Cytat:
2004-05-27 22:57:35, dzik pisze:
Witam,

Mam zamiar kupić Toyotkę Avensis 1.8 vvti 128 km, z założonym gazem sekwencyjnym. I tu pojawia się problem, ponieważ w serwisie powiedzieli mi, że do toyoty nie zakłada się gazu. Praktyka taka skutkuje podobno uszkodzeniami silnika po około 40 tyś. km. miesiącach. (Gaz w tym samochodzie ma pół roku). Dodam, że samochód startuje na benzynie i po osiągnięciu wymaganej temperatury, sam przełącza się na gaz. Jadąc nim nie wyczułem jakiejś różnicy między rodzajami paliwa. Zastanawiam się czy macie jakieś doświadczenia na tym polu, którymi moglibyście się podzielić.

Pozdrawiam,
Dzik.

[ wiadomość edytowana przez: dzik dnia 2004-05-27 23:01:28 ]

sionik eksploduje?? mhmm ciekawe stwierdzenie serwisu
Spokojnie możesz śmigać, III lub IV generacja gazu stąd różnica praktycznie nie wyczuwalna i najważniejsze że japończykli bardzo9 dobrze znoszą gaz

No to chyba macie nowego członka klubu.
Gaz jest IV generacji. BRC – SIG.

Pozdrawiam,
Dzik.

tylko częściej sprawdzaj zaworki
nie co 100 tys a 50 tys km
Ps ja mam carinę na której z gazem zrobiłem 150 tys km a łącznie ma 250 tys. I co dziwne oleju nie bierze, a przecież podobno cariny są olejożerne.