Jeszcze o gazie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam Panie i Panów
Przy instalacjach gazowych, opartych na mieszalniku, zanane jest zjawisko opóźnienia reakcji silnika na naciśnięcie pedały gazu.
Czasami jest to bardziej lub mniej upierdliwe, zależnie od opóźnienia, ale bardzo dokuczliwe (przynajmniej dla mnie) zwłaszcza na niskich biegach - 1 lub 2. Może mi ktoś wyjaśnić skąd to opóźnienie wynika.
Mam swoją teorię na ten temat, ale że nie jestem specem od samochodów a tym bardzie od instalacji gazowych, być może moja teoria jest niesłuszna i legnie w gruzach.

zalerzy od odleglosci parownika od cylindrów.! czyli dlogosci ukladu dolotowego.! i jego bezwladnosci. ale zeby bylo to takie uciazliwe to ja bym niepowiedzial chyba jesteś nadwrazliwy albo masz parownik w bagazniku

WAŻNE JEST TEŻ GDZIE WCHODZI MIESZALNIK.U MNIE NP. JEST ON WPROWADZONY ZARAZ ZA PUSZKĄ FILTRU POWIETRZA, NIEKTÓRZY MAJĄ TUŻ PRZED PRZEPUSTNICĄ. TEORETYCZNIE MOJE ROZWIĄZANIE JEST GORSZE, ALE JA NIE WIDZĘ RÓŻNICY.

P.S.

sorrky za caps lock to przez pracę

Teoretycznie jest.... moasz potencjalnie więcej mieszanki która może wybuchnąć, więcej mieszanki może spowodowac większe szkody .
W moim parostatku mieszalnik ma zaraz przy przepustnicy.

Ja też mam przed przepustnicą. Całkiem niedawno mi zakładali razem z nowym reduktorem. Jest lepiej bo wtedy jak miałem za filtrem, a przed harmonijką to czasem musiał się zastanowić czy jechać czy poczekać jeszcze troszkę, przy wyprzedzaniu to było...xtra!

PZDR.

No właśnie - ja mam tak, za filtrem, a przed mocno spłaszczoną hramonijką i faktycznie czasem musi się zastanowić czy jechać!
Na początku mnie to irytowało, ale teraz chyba już się do tego przyzwycziłem.
...choć muszę przemyśleć, czy nie da się tego przerobić
Remlen -jest duży problem, żeby to przerobić? Musieli Ci dawać nowy mikser?

Ja uważam, że to opóźnienie reakcji na pedał gazu wynika z ustawień parametrów centralki gazu lub samej centralki, a nie z powodu umieszczenia miksera. Ja mam mikser montowany przy filtrze powietrza i nie zauważam ,,opóźnień silnika''.
Pozdr.

Nie mam takiego problemu
Wdepnę i idzie.....

Cytat:
TEORETYCZNIE MOJE ROZWIĄZANIE JEST GORSZE, ALE JA NIE WIDZĘ RÓŻNICY.

Tak jak pisałem, ja też nie odczuwam różnicy, a jeżdżę tak już 5 lat i jest spoko

Plump!

Mi wymienili mikser na nowy bo podobno stary był gorszy, a ten nowy miał być lepszy! Teraz jeździ się nieźle-bez opóźnień. Z robotą nie ma problemu chyba bo co ma być nie tak?

PZDR.

Dzięki za info!
Pewnie jak będe u gazowników, a powinienem się wybrać na jakiś przeglądzik, to coś pogadam o tym