Czarny plastik na zderzaku

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
cyz ktos wie cyz ten cyarnz plastik na yderyaku jest wymienny czy trzeba kupic cala okladke zderzaka
dzis tak nieszczesliwie przytarlem wlasnie ta guma ze niestety trzeba wymienic

z tego co wiem to niejest wymienny ale chyba da sie go spolerowac jezeli az takstrasznie niejest przytarty

a zeby tak ten plastik dac pod kolor nadwozia...tez moze bylby niezły efekt co...?

Cytat:
a zeby tak ten plastik dac pod kolor nadwozia...tez moze bylby niezły efekt co...?

mysle ze tak kiedys Lukasz Gajer zrobil komputerowa przerobke mojego samochodu zpomalowanymi listwami i wygladalo to calkiem niezle

Zerknijcie sobie do tematu : "Zlot Wrocławski - galeria" tam jest jeden Esperak z pomalowanymi listwami.

O ile tył wygląda OK, to przód wydaje się być mdły.

Wracając do pytania Cezariusza, to niestety listwy zderzakowe są integralną częścią całego poszycia zderzaka. Zawsze jest z tego problemu kłopot z lakierowaniem, aby "wyrobić się" w równej linii z ową listwą względem całego zderzaka

Dawniej DU dostarczało do autoryzowanych lakierni specjalne nakładki na te listwy, które znacznie ułatwiały pracę. Teraz są zbyt wygodni i tego nie robią... a szkoda Bowiem jak wiadomo kwota (cena) lakierowania, w największym stopniu zalezy od czasu poświęconego przez lakiernika na dany element

Pozdrawiam - Speed R

No i ja mam właśnie ciut nierówno pomalowany - na krańcach takie trójkąciki miast ładnego zaokrąglenia są.

Witam
Mam pytanie do Speedera.
Jaka farba najlepiej malowac ta listwe ?
A okleic da sie ladnie tylko potrzeba troche czasu, cierpliwosci i piwka zeby lapki sie nie trzesly

Pozdrawiam

Powiem Ci, że trudno doradzić tu najjlepszy gatunkowo rodzaj lakieru.
Ważne jest jednak, alby odpowiednio przygotować te listwy do lakierowania.

Po pierwsze należy dokładnie zmatować całą powierzchnię. Akurat w tym przypadku, najlepiej użyć do tego celu włókniny lakierniczej zamiast papieru ściernego. Jeśli będziesz chciał się za to zabierać, a nie będziesz w stanie takowej dostać to mogę Ci doręczyć

Następnie całość pokrywamy dobrym podkładem na plastik (nie oszczędzajmy go )

Malujemy całość cienkimi warstwami lakieru bazowego (w przypadku mtaliców, do lakieru bezbarwnego dodajemy jakieś 20% plastyfikatora).

Pozostaje nam cieszyć się z dobrze wykonanej pracy

Pozdrawiam - Speed R

speeder
ty jako lakiernik powinienes wiedziec
czy ten plastik jest malowany czy polerowany
niestety sdarlem go tak ze nie da sie doczyscic zadna pasta polerska
co bys radzil zeby wygladal tak samo jak dotychczas
tzn czym i jak go pomalowac
jak farba, jaka szpachla jaki podklad itd

Ten plastik ma dokładnie taką samą fakturę na całej powierzchni zderzaka, tzn. jest tak samo gładki.

Generalnie rzecz biorąc ciężko będzie osiągnąć identyczny efekt nawet po polakierowaniu w czarnej perle. Może gdyby użyć lakieru akrylowego (czarnego) z połyskiem efekt był by podobny

Pastą polerską ciężko będzie osiągnąć pierwotny efekt, gdyż plasiku samego w sobie się nie poleruje.

Wracając jeszcze do lakierów perłowych, mozliwe będzie pokrycie nim listwy w całości, a następnie dokładne spolerowanie warstwy lakieru bezbarwnego, by usunąć morkę i tzw. dropy, czyli "oczka" powstające właśnie na lakierze bezbarwynym.
Myślę, że to mogło by się udać dość dobrze

Pozdrawiam - Speed R

Ja jeszcze odnośnie lakierowania zderzaka. Odpadła mi czarna farba w jednym miejscu (najprawdopodobniej wynik jakiegoś puknięcia sprzed lat). Czym to teraz najlepiej pomalować? Są jakieś specjalne farby? Jako, że nie jest to duże zakładam malowanie pędzelkiem.