| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Bartek1112 Mercedes A35 Warszawa | 2004-04-22 16:57:56 z tego co wiem to niejest wymienny ale chyba da sie go spolerowac jezeli az takstrasznie niejest przytarty |
Petersen Klubowy Weteran Mercedes cls shootin ... Białystok | 2004-04-22 20:26:18 a zeby tak ten plastik dac pod kolor nadwozia...tez moze bylby niezły efekt co...? |
-JACO- Klubowy Weteran Megane RS250 Cup Warszawa | 2004-04-22 21:12:13 Zerknijcie sobie do tematu : "Zlot Wrocławski - galeria" tam jest jeden Esperak z pomalowanymi listwami.
O ile tył wygląda OK, to przód wydaje się być mdły. |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-22 23:44:16 Wracając do pytania Cezariusza, to niestety listwy zderzakowe są integralną częścią całego poszycia zderzaka. Zawsze jest z tego problemu kłopot z lakierowaniem, aby "wyrobić się" w równej linii z ową listwą względem całego zderzaka Dawniej DU dostarczało do autoryzowanych lakierni specjalne nakładki na te listwy, które znacznie ułatwiały pracę. Teraz są zbyt wygodni i tego nie robią... a szkoda Pozdrawiam - Speed R |
piotr-ek | 2004-04-23 07:45:49 No i ja mam właśnie ciut nierówno pomalowany - na krańcach takie trójkąciki miast ładnego zaokrąglenia są. |
Jacek_Mad Espero 1.5 eLPeGi Radom | 2004-04-23 14:29:08 Witam
Mam pytanie do Speedera. Jaka farba najlepiej malowac ta listwe ? A okleic da sie ladnie tylko potrzeba troche czasu, cierpliwosci i piwka zeby lapki sie nie trzesly Pozdrawiam |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-24 16:06:20 Powiem Ci, że trudno doradzić tu najjlepszy gatunkowo rodzaj lakieru.
Ważne jest jednak, alby odpowiednio przygotować te listwy do lakierowania. Po pierwsze należy dokładnie zmatować całą powierzchnię. Akurat w tym przypadku, najlepiej użyć do tego celu włókniny lakierniczej zamiast papieru ściernego. Jeśli będziesz chciał się za to zabierać, a nie będziesz w stanie takowej dostać to mogę Ci doręczyć Następnie całość pokrywamy dobrym podkładem na plastik (nie oszczędzajmy go Malujemy całość cienkimi warstwami lakieru bazowego (w przypadku mtaliców, do lakieru bezbarwnego dodajemy jakieś 20% plastyfikatora). Pozostaje nam cieszyć się z dobrze wykonanej pracy Pozdrawiam - Speed R |
cezariusz Klubowy Weteran AUDI A6 Lublin | 2004-04-25 10:50:53 speeder
ty jako lakiernik powinienes wiedziec czy ten plastik jest malowany czy polerowany niestety sdarlem go tak ze nie da sie doczyscic zadna pasta polerska co bys radzil zeby wygladal tak samo jak dotychczas tzn czym i jak go pomalowac jak farba, jaka szpachla jaki podklad itd |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-04-25 11:51:15 Ten plastik ma dokładnie taką samą fakturę na całej powierzchni zderzaka, tzn. jest tak samo gładki.
Generalnie rzecz biorąc ciężko będzie osiągnąć identyczny efekt nawet po polakierowaniu w czarnej perle. Może gdyby użyć lakieru akrylowego (czarnego) z połyskiem efekt był by podobny Pastą polerską ciężko będzie osiągnąć pierwotny efekt, gdyż plasiku samego w sobie się nie poleruje. Wracając jeszcze do lakierów perłowych, mozliwe będzie pokrycie nim listwy w całości, a następnie dokładne spolerowanie warstwy lakieru bezbarwnego, by usunąć morkę i tzw. dropy, czyli "oczka" powstające właśnie na lakierze bezbarwynym. Myślę, że to mogło by się udać dość dobrze Pozdrawiam - Speed R |
piotr-ek | 2004-05-30 09:31:46 Ja jeszcze odnośnie lakierowania zderzaka. Odpadła mi czarna farba w jednym miejscu (najprawdopodobniej wynik jakiegoś puknięcia sprzed lat). Czym to teraz najlepiej pomalować? Są jakieś specjalne farby? Jako, że nie jest to duże zakładam malowanie pędzelkiem. |