Witajcie.
Od dluzeszego czasu poszukuje Toyoty Avensis wersja po lifcie (>2001).
Dzisiaj ogladalem z 2001 z silnikiem 1.8VVTi. Wlasciciel powiedzial ze jest pekniety kolektor wydechowy, ale to podobno norma w tych samochodach i co drugi tak ma (posiada druga avensis i wystepuje podobny objaw). Czy to prawda, jesli tak to czy mozna z tmy spokojnie jezdzic?
Toyota jest sprowadzona z Niemiec srebrny Liftback z 4xAir, wydawalo mi sie ze ma inny kolor podswietlenia deski rozdzielczej - turkusowy.
Jesli mozecie to poradzcie jakiego egzemplarza najlepiej szukac. Duze sa roznice w osiagach pomiedzy 2.0 a 1.8 ? Podobne jak miedzy 1.6 a 1.8 ? Jak wypada spalanie, i usterkowosc tych silnikow ?
Z gory dziekuje za wskazowki ktore ulatwia mi podjecie decyzji w sprawie kupna auta.
Pozdrawiam
[ wiadomość edytowana przez: _Chester_ dnia 2004-05-29 01:11:07 ]
Mam Ave od 3lat i jakos nigdy nie slyszalem o pekajacych kolektorach...
Co do roznic w pojemnosci silnika powiem tak...
Mialem 1.6 VVTi i jezdzil fajnie, pozniej wlozylem do niego nowke 1.8 VVTi i troszke lepiej sie zwija... co do roznicy 1.8 - 2.0 ciezko mi powiedziec.
Na biegu jalowym minimalnie klekotal, podobno wlasnie tego przyczyna jest pewniety kolektor (tak mu powiedzial mechanik). Nie wiem bo nie znam sie na tych silnikach ale dzien wczesniej jak ogladalem 1.6 z 2002 dzwiek silnika byl identyczny takze nie wiem. Moze ktos mu bajke wcisnal .
Jaki kolor zegarow maja wersje z 2001/2002 roku ?
EE, chyba daj sobie spokoj z tym 'klekoczacym' silnikiem. To moze byc wszystko (nawet luzne tloki) ale nie pekniety kolektor, na pewno b.kosztowna naprawa. Nie masz jakiegos dobrego zaufanego mechanika zeby posluchal?
Juz sobie darowalem. Z reszta szukam Avensis juz od dluzszego czasu i na dobra sprawe nigdzie mi sie nie spieszy . Przez ostatnie 4 dni oblookalem dokladnie 3 auta . Nie wspominajac o przypadkowych samochodach w komisach