Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Franc SYMPATYCZNY GOŚĆ była 2107, teraz Gol ... Gdańsk | 2004-06-03 18:30:58 co najwyzej ostaniesz zaworami po zebach ![]() ![]() |
![]() MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2004-06-03 18:32:34 Podejdzie ,ale czy reszta podzespołów wytrzyma takie zabawy??????ale wejdzie bo na forum ktos pisal ,ze jechal 2103 z NOS-em
|
![]() MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2004-06-03 18:49:28 Ale nic niebylo napisane o co bylo zmienione z orginalnych czesci !!Ale uważam ,ze silnik za mogl by tego po0 paru zabawach niewytrzymac.A zalozyc instalacje to duzy wydatek |
![]() -VoDz- SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Białystok | 2004-06-03 18:55:08 Docelowo i tak bawiłbym się dopiero przy 2.0 od argenty. Z ciekawości pytam bo jestem ciekaw ile taki silnik miałby mocy w danej chwili. Bo nie wiem 20/20%? Dodatkowo? |
![]() MUSEL SYMPATYCZNY GOŚĆ fiat 126/Astra rzeszów | 2004-06-03 18:57:22 w zaleznosci od dawki podtlenku ale moze miec nawet 50% wiecej |
![]() -VoDz- SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Białystok | 2004-06-03 19:05:57 Wow czyli lakier z Ładnej musiałbym zbierać po tego typu wyścigu ;p
(Części silnika pewnie też) ![]() |
![]() Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-06-03 19:26:02 Ehh bez emocji Panowie - to nie film!
Nos - nos podtlenek- to tylko wiecej powietrza w silniku, oraz obnizenie temperatury - nic poza tym! A teraz jak to dziala - N2O - "zatem wiemy że w jednej cząsteczce podtlenku znajdują się 2 atomy azotu i jeden atom tlenu." Czyli duzo wiecej niz w powietrzu. Im wiecej tlenu tym lepsze spalanie- im lepsze spalanie, tym wieksza moc, i tym wieksze obciazenia na silnik, a co za tym idzie mniejsza jego trwalosc. Nie bede sie tu rozpisywal o instalacjach, bo to znajdziecie w necie. Ale zasada jest taka - sam podtlenek, albo podtlenek i dodatkowe paliwo - czesto moglo by byc zbyt duzo powietrza, a zbyt malo paliwa - czyli tez zle. Wiec + 50% mocy to nie podtlenek a podtlenek z dodatkowym paliwem. A teraz o wytrzymalosci - podtlenek(ten do samochodow) jest drogi, a na ogol nie wozi sie butli duzej jak bagaznik, wiec na duzo nie starczy tego - wiec obciazenia hmmm mysle ze znikome - oczywiscie wytrzymalosc nie zalezy tylko od tego jak dlugo dostarczany jest podtlenek, ale od tego w jakich warunkach(obroty, temperatura itp.) Lada, jak lada(klasyk) jeden z lepszych silnikow dawnej epoki z ktorego mozna bylo cos zrobic mocniejszego - chocby przez 5 podpor walu i walku w glowicy. Nie wiem czy bym sie odwazyl do poloneza wstawiac taka instalacje. Wiec mysle ze spokojnie wytrzyma, jesli bedzie uzywany z glowa!!! Dobra rada na koniec - rozpedzic sie jest latwo, gorzej zatrzymac, wiec proponowal bym nie zapominac o hamulcach. dla ciekawych i wytrwalych na koniec, nos to okropnie stara rzecz, stosowana np. w samolotach, gdzie wysokosc lotu, byla ograniczona zawartoscia tlenu, ktorego im wyzej, to coraz mniej. |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-06-03 19:27:27 Systemy NOS do gaźnikowców są to wyłącznie "suche" układy, czyli bez dodatkowego paliwa podawanego N2O. Przyrost mocy na suchych instalacjach to mniej niż 30%.
65KM+30%=88KM lub 75KM+30%=98KM a takiego to ja objeżdżam bez żadnego problemu ![]() Chłopy za te 3000PLN, które kosztuje instalacja NOS ( nie licząc sporych kosztów gazu) zróbcie sobie silniczki , żeby mieć przez cały czas ponad 100KM i śmiejcie się z tych prymitywnych metod doładowania. |
![]() -VoDz- SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Białystok | 2004-06-03 19:40:42 Dzieki panowie za informacje. Bo o nosie wiem tyle, że można nim smarknąć w chusteczke ![]() Faktycznie jeżeli za 3 kawałki można wyciągnąc ponad 100 koni to gra nie warta świeczki. No chyba że kwestia byłaby taka iż kogoś już z naprawde dobrym silnikiem nato stać i nie żałuje kasy. Nie planuje takich modyfikacji w aucie ;] narazie ciułam na oc bez którego moja ładna tylko obraża się gdy omijam ją do autobusu w drodze do pracy gdzie zarabiam na studia ;] |
![]() krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2004-06-03 21:05:29 Za 3000 zł to bym naprawdę przeprowadził solidny remont+tuning silnika! Szkoda czasu na dmuchanie NOS-a!! ![]() ![]() |
![]() 1Bobo SYMPATYCZNY GOŚĆ 2107 `96 1.7i :) Warszawa | 2004-06-04 01:01:31 Na filmie jak dmuchal NOS`a to normalnie az obraz mu sie zamazywal... moze zamiast dmuchac to wachal... ![]() |
ogiogi SYMPATYCZNY GOŚĆ Ford Focus Ruda Śląska | 2004-06-04 05:53:50 też się zgadzam - samochodu z filmu 'fast and furious' nie posiadasz, gdybyś miał 450KM i przez krótką chwilę na 6 biegu przy prędkości 240 NOS dawałby ci 650KM - to wtedy miałoby to jakiś sens
ale my tu o ładach gadamy - chyba są tańsze metody na podniesienie mocy, i to nie na 10 sekund jazdy z doładowaniem |
![]() Bartek-Lodz SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() 2xLancia Kappa 3.0 V ... Łódź | 2004-06-06 12:27:18 krycho - jeżeli uważasz że za 3000 zł zrobisz zajebisty tuning silnika od argenty to się mulisz - za 1800 zł doprowadzisz głowice tego silnika do stanu idealnego (czyli nówka) wymiana gniazd, zaworów, prowadnic, uszczelniaczy, szklanek, wałków, planowanie itd. a teraz zostaje ci 1200 zł - a za te 1200 to starzczy ci na szlif kolektorów poszeżanie dolotów, utwardzanie zaworów i gnazd i to jest wsztko - a gdzie dół silnika - komplet uszczelek tłoki, panewki, wał korbowy + koło zamachowe z wywazaniem, dobra uszczelka pod głowice, tulej celindrów - człowieku ty nie zdajesz sobie sprawy z kosztów tunigu takiego silnika - a tuningowac silnik który jest taki sobie - to długo nie pojeźdzsz i kasa w błoto - to juz lepiej robić tunig silniaka Łady - bo chociaż części sa tanie i dostępne. Wiem co mówie bo mam w tej chwili już trzy silniki 2.0 Jeden po kapitalce (kapitalce przez duze K) który ulegl awarii ale lada moment będzie zrobiony - 2. po tunigu robionym w niemczech - kupiłem uzywke od kolesie - niestety musiałem zrobic głowice - i teraz dostałem z włoch silniczek 2.0 na wygląd jest idealny zero wycieków ale co potarfi okarze sie po sekcji - bo w sumie zamówiłem głowice do silnika a przywieźli mi cały motor. |
![]() schwepes zezłomowałem Kraków | 2004-06-06 13:15:26
instalacje do gaźnikowców są "mokre", a nawet dual-stage czyli czyli progresywne, dwustopniowe... |
![]() Grzegorz2107 SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 21072 Västerås/Sverige | 2004-06-06 15:28:33
Świat idzie naprzód... nie nadążam!!! |
![]() -VoDz- SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Białystok | 2004-06-06 16:13:53 Bartek-Lodz
Podaj jak możesz koszta kupna silnika 2.0 do takiej łady i w jakich kosztach się zawsze zamykasz przy montażu. |
![]() Bartek-Lodz SYMPATYCZNY GOŚĆ ![]() 2xLancia Kappa 3.0 V ... Łódź | 2004-06-06 16:41:14 Koszt silnika z włoch - to ok - 1000 zł ja dałem za ten co teraz kupiłem 600 zł (zamawiałem głowice a przywieźli mi cały silnik) silnik wyglada ładnie ale jest goły bez kolektorów i aparatu zapłonowego. Montaż silnika ----- hehehe - nie ma takiego zakładu w Łodzi (no może jeden ) czas ok. 3 tygodni i 1700 zł - ja teraz sam sobie robiłem i już,, co prawda jak mi uszczelniacze wszytkie padły bo odma się zagieła to dałem do wraszatu to za wymontowanie i zamontowanie ze skrzynią 400 zł zapłaciłem - ale to było tylko wyjęcie i wsadzenie. - ogólenie jak ktoś nie ma smykłaki do mechaniki i warsztatu albo zaprzyjaźnionych wieeeeeellllluuuuu mechaników i kasy oraz sklepów i szrotów z cześciami to niech da sobie spokój. |
![]() krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2004-06-06 16:42:00 Bartek: Miałem na myśli remont + tuning silnika Ładnej!
Dołączam się do pytania Soopa! Cały czas się zastanawiam czy bawić się w przeszczep silnika od Argenty, czy też zabrać się za usprawnianie silniczka ładowskiego! Już widzę,że odpowiedziałeś.. [ wiadomość edytowana przez: krycho dnia 2004-06-06 16:43:08 ] |