Carina E /spalanie; wolne obroty/

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
czesc,

po wczesniejszych pytaniach, kupilem carinke, 1,6LB (107KM), troche juz nia pojezdzilem i teraz pytania ktore sie nasuwaja odnosnie jej eksploatacji.

wiem, ze jest tu kilku posiadaczy tego samego silnika do ktorych kieruje pytanie o SPALANIE: praktycznie jazda caly czas poza miastem, spokojnie do 120km/h ze wzgledu na zime, naprawde delikatnie i wychodzi mi caly czas 7-7,5, duzo to czy tak powinno byc? tylko uczciwie!

WOLNE OBROTY, no wlasnie jak juz samochod sie rozgrzeje, to jakie powinny byc? u mnie jest ciut ponad 1000, co wydaje sie chyba za duzo, moze miec to wplyw na spalanie (?)

dzieki!

Mysle ze twoje spalanie jest ok. Jest zima, mroz silnik sie dlugo rozgrzewa, a wiadomo ze przy 120km/h nie spali Ci 5 litrow. Jak chcesz miec male spalanie to nie przekraczaj 100km/h . Poczekaj na cieple dni i wtedy sobie oblicz ile Ci pali. A tymi 7 -7.5 litra sie nie przejmuj ja mam prawie zawsze takie spalanie a jezdze podobnie jak Ty.

Obroty jak zimno to na poczatku dochodza nawet do 1500rpm, potem stopniowo opadaja az do 800rpm

Wiecej nie pomoge bo sie nie znam

Witam.
ja mam !.6 LB ale poza miastem na trasie to mi spala 5,5 litra, to jest silnik na małe spalanie. Po mieście pali 6 - 6,5 litra ale nie 7,5 jak u Ciebie.
Proponuję ustawić przerwę na świecach . Tam są platynowe w 4A-FE przerwa 1,3 ale dokładnie.
Spalanie się zmniejszy. I przyspieszać delikatnie, żeby ekonomizer był na zielono. Jeździć do 100 km/h poza miastem.
pozdro.
hydro