Pomocy!Nie mogę zapalić BMW E30

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
POsiadam BMW E30 1,6i 1990r. motor M40.Użytkuję go bezproblemowo od 1997 roku.Rano zapaliłem silnik,pracował nierówno i zgasł.Po kilku próbach zapalił i jezdziłem nim trochę po mieście.Przy ponownej próbie zastartowania nie udało się go uruchomić.(ściągnięto mnie na linie)I tu prośba do Was o pomoc.Co i jak mogę sprawdzić zanim pojadę do serwisu(pewnie wiecie jak może mnie podliczyć serwis).Jeszcze jedno-paliwo mam w baku.Z góry dziękuje za pomoc. Bogdan z Krakowa

witaj
skoro jeszcze nie zlokalizowałeś usterki sprawdz czy pompa paliwowa pracuje, jest pod tylną kanapą z prawej strony.
zdejmij opaskę i spróbój zakrecić rozrusznikiem jak paliwo poleci to pompa jest ok. (tylko nie zapomnij podłozyc np. butelki -woń paliwa długo sie trzyma w aucie).
pozdr.

Serdecznie DZIĘKUJĘ za odpowiedź i poradę.Skorzystałem jednak z pomocy mechanika,rzeczywiście nawlona była pompa paliwa(na szczęście tylko pompa).Przerobił mi ją-wstawił zamiennik(orginał kosztuje ok. 1000zl+ robocizna). Mnie kosztowało to wszystko 500zl. Jeszcze raz gorąco dziękuję za pomoc.Mówiąc szczerze mam niewiele wiadomości o naprawach w BMW,do tej pory jeżdziłem bezproblemowo(od 1997r).Sam boję się kombinować żeby nie uszkodzić komputera.Myślę że gdybym miał w przyszłości jakieś problemy(oby nie) to mogę na Was liczyć? Bogdan z Krakowa

witam
ciesze sie ze trafnie okresliłem przyczynę, z tym mechanikiem to sie troche pospieszyłeś (troche drogo), sam byś sobie poradził. A tak na przyszłośc proponuje zalewać autko na sprawdzonych stacjach 5-10 groszy wiecej na litrze to tylko 2,5-5 zł na całym baku (rachunek jest prosty).
Pompa paliwa potrafi jeszcze sie zatrzec od częstej jazdy z bardzo niskim stanem paliwa w baku -większośc LPGowców (pompa jest chłodzona przepływającym przez nią paliwem i pracuje cały czas).
pozdr.