MotoNews.pl
7 Spryskiwacz tylnej szyby 1,8TD combi (52026/45) - NT

Spryskiwacz tylnej szyby 1,8TD combi

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Po prostu nie działa. Mam pytanie: czy do tylnej szyby jest osobna pompa spryskiwacza?

eMmKa 7 ni, wszystko na jedną

sprawdź styki na klapie bagaznika, może trzeba przeczyścić

styki na tylnej klapie akurat niewiele tutaj mają do rzeczy, ponieważ raz że dysza spryskiwacza jest montowana na słupku, a dwa - dysza nie jest na prąd, tylko na wodę i ciągnie się do niej tylko 1 wężyk przez cały samochód. wężyk podłączony jest do pompki na samym dole, pod zbiorniczkiem płynu, całą maszynerię dobrze widać jak wiedziesz na kanał lub wpadniesz pod samochód. możesz tam sprawdzić styki do pompki (są dwie oddzielne do przedniej i tylnej szyby, choć w jednej obudowie), zdejmij kostkę i sprawdź czy jest na niej napięcie jak próbujesz włączyć spryskiwacz. jeśli nie ma to coś się w elektryce poje..ło wcześniej i wtedy nie wiem co z tym zrobić. jeśli natomiast jest - to padła pompka. jeśli jednak pompka działa (ciągniesz za dźwignię spryskiwacza czy jak to tam u ciebie jest i słyszysz rzężenie) a na szybę nic nie leci, to poszedł wężyk (sprawdź, czy nie ma kałuży pod samochodem ) lub, najprawdopodobniej, zakamieniła się dysza. wtedy demontaż dyszy i wrzuć ją do kwasku cytrynowego (jedna łyżeczka na szklankę wody, dostaniesz w spożywczaku) i problem z głowy.

sorki moje niedopatrzenie, myślałem, że codzi o wycieraczkę tylnią

wycieraczka, istotnie, przyznam, że mam ją na klapie . a co do spryskiwacza, może to być jeszcze padnięty bezpiecznik lub przełącznik zespolony (tego drugiego nie życzę najgorszemu wrogowi brr..)