Ukł. kierowniczy AVE II

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Pytanie do klubowiczów dobrze poinformowanych w kwestii serwisu gwarancyjnego Toyoty. Znalazłem poniższy mail dotyczący problemów z ukł kierowniczym w nowym AVE i wezwań do naprawy:

"w niektorych samochodach modelu Avensis wyposazonych w elektryczne wspomaganie ukladu kierowniczego moze wystapic zjawisko nieprawidlowej pracy
walka posredniego kolumny kierowniczej . w konsekwencji moze dojsc do
generowania przez uklad nienaturalnych odglosow , a w skrajnym przypadku
nawet zmniejszenie precyzji kierowania.........."
Dostał to ktoś z samochodem zakupionym na przełonie 2003/2004.

Teraz pytanie - mam Avensisa 1.6 Terra (nota bene uważam, że ten silnik jest zdecydowanie cichszy od 1.8 i wcale nie mułowaty) odebranego w ostatnim tygodniu maja b.r. - czy mnie też to dotyczy. Czy i kiedy ten problem usunięto na etapie produkcji?
Z góry dziekuję

Tez mam ave z 2003 roku lipiec. Nic nie dostalem. Za 1500 km bede mial przeglad wiec napisze bo sie ich wypytam dokladnie, jak sa nowsze i lepsze to niech wymieniaja natychmiast.

[quote]
2004-06-12 15:06:07, Bartek_23 pisze:
Tez mam ave z 2003 roku lipiec. Nic nie dostalem. Za 1500 km bede mial przeglad wiec napisze bo sie ich wypytam dokladnie, jak sa nowsze i lepsze to niech wymieniaja natychmiast.

Czy masz Ave z elektrycznym wspomaganiem? Czy coś jest nie tak? - jakieś dziwne dźwięki, hałasy itp.
Z moich poszukiwań internetowych wynika, że możliwe są nst. problemy- resety komputera pokł., układ kierowniczy, parujące reflektory przednie. O ile wiem Toyota (fabryka) usuwa w miarę szybko te wady - wiadomo jest to tańsze i mniej dotkliwe ze względu na reputację niż problemy wykryte przez użytkownika.
Nie wiem tylko jakich partii aut problemy te dotyczą?

Tak z elektrycznym 1.8 terra. Wymienili mnie tylne klocki i zaciski bo nierownomiernie byly zdarte na gwarancji . I to tez zalezy gdzie serwisujesz auto. Tam gdzie kupilem to bym bulil za klocki
Mam jakies lekkie stukanie na nierownosciach pod kierownica i na przegl. po 15 tys powiedzieli mi ze to polka ale zobacze co powiedza w innym serwisie teraz . Mam tez wrazenie ze przenisi mi wibracje albo od silnika albo od ukladu wydechowego, tzn czuje pod noga - takie lekkie ale tego nikt ooza mna nie wyczuwa to moze mnie sie zdaje. poiza tym chyba ok .A za lekko zdecydowanie dziala wspomaganie.Jeszcze by tak dlugo pisac < Jak cos to pisz .