| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-05-31 21:20:14 Mam problema następującego:
Gość,co ode mnie kupił rozbitego esperaka dzwonił dzisiaj, że już kończy. Jednakowoż ma problem z odpaleniem silnika. Mówi, że odpala, chwilę pochodzi i gaśnie a komp wykazuje błąd 53 (podobno immobiliser). Twierdzi, że się rozprogramował immobiliser w kompie (fakt, samochód stał ok. tygodnia bez zasilania - kazałem odłączyć aku coby sie nie zapalił) i trzeba mieć "klucz-matkę", żeby go zaprogramować. PYTANIE 1: Czy kupując nowe samochody dostał ktoś więcej niż 2 kluczyki? Jeżeli tak, to: PYTANIE2: Czy jest możliwość przeprogramowania kompa bez kluczyka matki, a jeżeli nie ma takowego - to jak przeprogramować (skasować) kod w kompie i zaprogramować jeszcze raz. A może kurde walnął immobiliser? PYTANIE3 Jest jakaś możliwość obejścia immobilisera? Może ktoś zna jakieghoś fachowca od tych rzeczy, coby się poradzić? Z góry dzięki za pomoc. Pozdro Navi |
Martinezzz Focus II Radom / Warszawa | 2004-05-31 21:22:24 Kluczyki były standardowo dwa, natomiast dołączona do nich była tabliczka z numerkiem, który trzeba było okazać przy dorabianiu kluczy. |
mcneo Espero, Impreza WRX ... Leżajsk Connecticut - USA | 2004-05-31 21:24:06 immobilizer da sie obejsc napewno. Pamietam jak na poczatku lat 90-tych szef browaru mial samochod BMW - najlepszy w miescie - przyjechal na mecz w pilke nozna . Cwaniaczek po meczu wsiadl do auta a tu nic immobilizer sie zepsul - i tak czekal na jakiegos fachowca 3 godziny co przyszedl podlubal 5 minut ( obszedl immobilizer) i zapalila auto |
QLogic Espero1.5, Nubira2.0 Warszawa Tarchomin | 2004-05-31 21:30:48 Mnie w ASO jakis palant zmienil kod immobilisera i przeprogramowal mi jeden kluczyk (na szczescie samochod jeszcze mam). Potem przyjechalem z drugim kluczykiem (po jakichs 2 miesiacach) i mi go tez "doprogramowal" na nowy kod, ale twierdzil, ze nic nigdy nie zmienial. Najlepsze jest to, ze nie wiadomo po co zmieniali mi kod, bo robili zupelnie inna rzecz |
Navi Klubowy Weteran Auto wybitnie zastęp ... Lublin / Shire | 2004-06-10 20:29:59 Witam,
Mój (gościa) problem został rozwiązany tak, że odpiął jakąś kostke zaparatu zapłonowego i zaczęło palić... Dla mnie to kretyństwqo bo pewnie kompa odpiął ale co mi tam. Chgba żaden z nas tego nie kupi... Co do pytania o klucz - matkę: zapomnij. W immobiliserach starego typu (gdzie był osobny "pipsztok" od immo) występowała tzw "matka" tzn "pipsztok" w kolorze czerwonym, którym "otwierało się" immo do trybu przeprogramowania. W praktyce to wyglądało tak, że najpierw się zbliżało własny "kluczyk", potem czerwony i potem nowy kluczy tzn z innym kodem. Taka operacja powodowała wprowadzenie do immo nowego kodu - tego z tego drugiego kluiczyka. W espero tego nie ma. Jak pisano poniżej - przeprogramowuje się kluczyki ale tylko w serwisie. Pozdro Navi |
mastad Gorzów Wlkp | 2004-06-11 00:49:55 tzn że po skasowaniu błędów za pomocą skanera załatwi sprawę? |