| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
DanDan HONOROWY WETERAN BMW Świętochłowice | 2004-06-12 18:22:55 Mam problema:
dodajac gazu auto rusza lecz zaczyna sie coś podobnego do ślizgania sprzęgła , obroty ida w góre a na koła zero . wlazłem pod samochód i na małej misce jest spory wyciek, po wyjęcu bagnetu ze skrzyni jakis stan pokazywał ( nie był suchy) Mam 190 tys , olej i filtr pewnie stary , jaki olej dolać ? , czy poziom oleju może mieć wpływ na prace skrzyni? ( "S" działa normalnie ) Czy zostało mi tylko ASO??????? Pozdro zdesperowany |
Nixon DEADSOUL Caravan MV6 Warszawa | 2004-06-12 20:56:02
Jak sprawdzasz poziom oleju? Silnik na chodzie, skrzynia P itd?
190 kkm BEZ wymiany oleju??? To chyba niemożliwe - rekomendowana wymiana co 60kkm (AR25, i AR 35 chyba też).
Kluczowy. Przepracowanie także. Przy wycieku zalecam daleko posuniętą ostrożność i nie wysilanie bestii, zwłaszcza gdy ciepło. Mnie kiedyś taka sytuacja kosztowała wymianę skrzyni pod Wiedniem Aha, i raczej nie ASO, tylko jakiś fachura od AT. pozdr, Robert |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-06-12 22:59:23
To by było słuszne posunięcie |
SEBA-OMEGA OMEGA A & VECTRA A Radom | 2004-06-13 08:48:08
To jest oryginalny grill w chromie,tylko że lekko przeze mnie zmodyfikowany i tryśnięty w kolor |
mastad Gorzów Wlkp | 2004-06-13 14:02:41 mam podobny problem. Opel Omega "B" 2.5l automat rusza z trybu 1,2 i 3, ale czasami rusza z "D" (duży niedobór mocy) i rzadziej z "R"(prawie nigdy). Przyczym na "1" ma sporego kopa. Skrzynia mechanicznie jest sprawdzona u fachowca, była całkowicie rozebrana i złożona. Powiedział (owy fachowiec), że to wina braku masy na jakiś siłownikach czy coś w tym rodzaju. Nie wiem gdzie jest komputer od skrzyni biegów, bo chce posprawdzać przewody. Jak wrzucam "R" z "N" albo z "P" to podnoszą sie obroty potem spadają a samochód zostaje jakby poruszony. Główne pytanie więc gdzie znajdują sie przewody od siłowników (czy jak to sie nazywa), i gdzie jest komputer od skrzyni biegów?mastad@wp.pl |
robert_kraków vectra b KRAKÓW | 2004-06-13 18:15:47 a ja mam skrzynię manuala do 3.0 i tak sobie leży w garażu |
mastad Gorzów Wlkp | 2004-06-14 22:53:02 Takie rady mnie nie ratują, nie wiem gdzie są przewody od elektrosiłowników. Stwierdzono że gdzieś brakuje masy. Nie mogę znaleźć tych przewodów. Po odłączeniu jednej z kostek samochód nadal ruszał żadnej zmiany, sa tam dziwne mapięcia. Na kostce 4-stykowej były napięcia przy włączonym zapłonie:
( 5V ) (11.9V) (11.9V) ( 0.5V ) Po włączneniu silnika wszytko podeszło średnio o jeden Volt. Nie wiem gdzie szukać brakującej masy. Poza tym są 2 "kosze", w których działają sprzęgła, jeden to mechaniczny (załącza się mechanicznie przy ruchu lewarkiem skrzyni biegów. Drugi kosz zawiera sprzęgło załączane sterowane elektronicznie sygnałem z komputera i właśnie tu problem bo nie wiem gdzie szukać tej drugiej wiązki. ******Czy jest tu na forum ktoś kompetentny??????*******mastad@wp.pl |
disel Gliwice | 2004-06-14 23:26:50
no niestety my wszyscy "ze wsi" |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-06-15 11:39:16 mastad - dziwnie ci się to zachowuje - jak na niekompetentnego wsioka to mi wygląda na źle ustawiony pozycjoner
1,2,3 - ok D - czasami (jak załapie pozycję, bo jak nie to już N się robi z tego D) R - prawie nigdy (bo mamy P zamiast R) Ja bym ustawił na N i nie podnosząc zapadki docisnął do przodu wajchę pozycjonera.... może zacznie jechać do tyłu Regulacja pozycjonera jest przy skrzyni po lewej stronie patrząc do przodu samochodu |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2004-06-15 11:50:02 wiesz Prowo jak to z wsiokami jast - ktoś ci napluje w twarz, a ty się obetrzesz i powiesz, że deszcz pada |
Cleber (S) LOB MODER Jeep WG Overland :-) Legnica | 2004-06-15 12:26:47 my wieśniaki może jesteśmy niekumate ALE ZA TO POTRAFIMY POLOWAĆ NA WILKI |
kristo zielono/złoty Warszawa | 2004-06-15 13:51:10 Siemka.
Ja z kolei zauważyłem dziwną rzecz. Przy ekstremalnym hamowaniu np: 130 - 0 na max. Skrzynia jakby wypina bieg i potem trzeba chwilę odczekać aż bieg zapnie na nowo... macie jakiś pogląd? wieśniak z trzylitrowca |
Ewos Opel Omega C 2.2 16V ... Rybnik-Warszawa | 2004-06-15 15:37:16
Masz kable pod skrzynia, to sa kable zasilajace, sprawdz wtyczki i styki. W samej skrzyni masz 4 elektrozawory ktore jak sie znasz na tym to po wymontowaniu sprawdzisz jak dzialaja, na sucha tez chodz, a jak nie to daj sobie spokoj, pojedz do fachowca.
Najlepiej jedz do ASO tam masz "kompetentnych" ludzi. |