| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
Adam626 Mazda626/Lada2107 Warszawa | 2004-06-13 16:48:20 Troche zaczalem jezdzc lada ostatnio. I problem powstaje jeden - nie odbija gaz. Mam wrazenie ze to w gazniku jakies podcisnienie podtrzymuje silnik na obrotach. Jesli silnik sie kreci na luzie - moge dac gaz dno i jest ok - po chwili wraca na jalowe obroty. Jesli samochod jest w ruchu - np ruszanie na jedynce jazda na dwójce to po odpuszczeniu gazu pedal zostaje tak jak był - a samochod dalej przyspiesza. Wydaje mi sie ze wtedy podcisnienie jest spore w kolektorze i ze moze jakis silownik to trzyma? Nie musze chyba mowic jak to jest niebezpieczne. Wszystkie ciegna jakby chodza poprawnie, pedal nie zaczepia o nic. Jesli jest sytuacja krytyczna i samochod przyspiesza a ja naciskam hamulec, to wtedy gaz w ogole nei wróci a hamulec bedzie sie silowal z motorem Jesli tylko wysprzegle, silnik chwilke wskoczy na obroty i zaraz spada.
Jakies pomysly? Dzis spadl deszcz wiec powaliłem troche bokow. Najlepszy chyba motyw to przy wbiciu dwójki i strzale ze sprzegła - tył fajnie leci. Mozna też próbować strzelić ze sprzegła juz na jadacej dwójce. Ogólnie moja łada ma bardzo poważne problemy z trakcją. Na mokrej jezdni problemem jest ruszenie z miejsca. Ile gazu - tak sie kola kreca i to wcale mocy nie mam za dużo. Na malowanych pasach w ogole stoi sie w miejscu a kolko sie kreci. Zapewne mam też słabe opony. Ale normalnie jadac w zakret moja łada jest podsterowna, amuszę ja zmuszac do nad. Chyba przez te łyse opony z przodu - przód jedzie na wprost. To tyle. Jesli chodzi o jazde bokami, to dzis nawet dwa mi wyszły dłuższe i fajniej niż w przednim napedzie, bo dupa pchała i leciała bokiem. Temat szper na forum ostatsnio zamilkł - czy cos sie dzieje? Pozdrawiam forumowiczów. |
janisz ŁADZIARZ 2107 1.5 , 2101 '75 ... Warszawa | 2004-06-13 17:02:31 Nie zapominaj że ten gaźnik był przerabiany przez poprzednika! Mówił mi coś o problemach z drugą przepustnicą ale podobno się uporali z tym... |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-06-13 17:57:13 Witam
Z tym podcisnieniem jest tak że może gośc zdjął sprezynę z napędu 2giej przepustnicy? co do nadsterowności , najłatwiej ją uzyskać wkłądając lepsze opony na przód, i bardziej utwardzajać tylnie zawieszneie, np przez dodanie specjalnych +gum miedzy zwoje sprężyn, chocby tak na próbę.., u mnie zrobił się ciekawy efekt |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-06-13 20:00:13
pociesz sie, ze ja tez to mam. a auto mulaste raczej, ja jezdze tez mulasto.... a i tak buksuje, czasem nawet na suchym. a mam zwykle 1500, nawet nic nie stuningowane, wrecz przeciwnie.... a opony dobre... |
Krzysztof-Fleszer SYMPATYCZNY GOŚĆ Lada 2107 Krakow | 2004-06-13 21:46:08 musicie sie nauczyc operowac sprzeglem- albo je ustawic- moze chwyta tylko na raz, a nie ciernie.
Mysle jednak ze to kwestia jazdy- zgrania gazu ze sprzeglem - pierwsze slysze zeby ktos nie mogl ruszyc, bez buksu - no chyba ze pod gore, na lodzie. Albo znowu cos zle doczytalem |
Adam626 Mazda626/Lada2107 Warszawa | 2004-06-14 00:05:56
To raczej nie kwestia techniki, tylko taka juz specyfika okreslonego auta. Jak zechce ruszyc spokojnie to oczywiscie dam rade, problem sie dzieje jak chce ruszyc szybciej. A na mokrym o nawet przy takim srednim ruszaniu. Tył lekki opony słabe, to słabo sie rusza |
adasco Bardzo Ważny GOŚĆ Roomster & kropek Łódź | 2004-06-14 00:14:01 Flesz, wez pod uwage, ze nie kazdy jest mistrzem kierownicy... ja jezdze jak ostatnia pipa.... niby czemu na zadnym ze zlotow nie jechalem slalomu??? nie chcalem robic se obciachu |
sheriffnt Loża Szyderców Łada 21072/Fiat Temp ... Gdynia | 2004-06-14 00:40:36 Oj Franc, musisz się nauczyć że kiedy chcesz się bawić jak dorośli chłopcy, to musisz zmienić kólka na 14" niski profil, dotwardzić tył, a gaz i sprzegło to jak z kobietą, z czuciem ale zdecydowanie PS nie bierz tego zbyt poważnie, zaket wzięty z klasą, jakbyś delikatniej to sprzęgło, albo wczesniej skontrował , to booook był piękny, widziałem w lusterku PS 2.. Jeeeeeżu kolczastyyyy, czemu wszyscy się cieszą kiedy mnie dogonią??? przecież powtarzam wciąż że mój motor to słabizna, |
Adam626 Mazda626/Lada2107 Warszawa | 2004-06-14 09:30:20
Przednionapedowcem wyjdziesz z glebszych bokow niz tylnym napedem. Do tego ryzyko wybrania kraweznika tyłem jest w RWD duzo wieksze |
krycho MEGA ŁADZIARZ Lada 2107 Warszawa | 2004-06-14 09:34:38
Dlaczego gonicie biednego Mirka?? Co Wam zrobił?? |