| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
carinus LPG User Lexus IS 200+UAZ 469 lubuskie /Belgia | 2004-06-12 20:46:59 Odkrec troche ten zawor na wezu bo bedzie wiecej palic i nie bedziesz musial ustawiac zaworow bo same sie wypala razem z gniazdami.Luzy zaworow zostaw fabryczne.
Zaplon mozna wyprzedzic ale bez przesady.Mozesz doswiadczalnie przyspieszac zaplon do momentu kiedy zacznie sie klepanie zaworami przy gwaltownym depnieciu na gaz.13-15* powinno wystarczyc. |
gondoljerzy galant 2,0 LPG / Alm ... Łomża | 2004-06-14 22:11:09
Mikser działa na zasadzie zwężki, największe podciśnienie jest w okolicy największego przewężenia i nieco poniżej tego miejsca. Więc dziurki lub szczeliny podające gaz zazwyczaj są właśnie poniżej najwęższego miejsca zwężki. Jesli zwężka ma w przekroju profil rozciągniętej kropli lub skrzydła (podobnie jak gardziele gaźnika) to właściwe miejsce wypada bliżej górnej powierzchni miksera. Zaworki. Kiedyś próbowałem regulować w swoim Galancie mniejsze luzy, ale nie odczułem różnicy w mocy silnika. Jedyny zauważalny efekt to cichutka praca na wolnych obrotach. Dziś wiem, że to nie szczelina zaworowa była u mnie największą restrykcją w dolocie tylko gaźnik i jego kolektor. Zapłon. Ja zrobiłem kilka prób na różnych wyprzedzeniach i wybrałem subiektywnie najlepsze ustawienia. W efekcie mam przyśpieszenie o 3 stopnie do ustawień fabrycznych. Większe wyprzedzanie dawało twardszą i nieco głośniejszą pracę, ale nie było żadnego spalania stukowego. Wyprzedzanie w poszukiwaniu ,,dzwonienia" może nie mieć sensu gdy paliwko - LPG ma dużo wyższą liczbę oktanową niż benzyna, na którą projektowano silnik. Stracimy część mocy, a dzwonienia jeszcze nie będzie. Co do ustawiania instalacji zajrzyj TU. |