Jak się jeździ (i nie tylko) w Szwecji?

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Ponieważ niedługo może się zdarzyć tak, że pojadę samochodem do Szwecji (na konferencję), więc jeśli ktoś tam był to byłbym wdzięczny za informacje jak wygląda jeżdżenie po szwedzkich drogach. Jakieś takie suche przepisy gdzieś tam znalazłem, ale jak to jest naprawdę? Jak jeżdżą Szwedzi? Jaka jest szwedzka policja? Na co zwracać uwagę... itd. itp. Znalazłem np. informację, że za przekroczenie prędkości o 20 km/h policja zabiera prawo jazdy... :-/
No i jeszcze ogólnie... jak jest w Szwecji??

ja śmigałem. jest spoko, czysto, dobrze oznakowane, bezpiecznie, szeroko. uwaga na kierowców z prawej, dużo równorzędnych. poruszaj się powoli tak jak nakazują znaki. szkoda kasy na mandat.

Dzięki za info Jak widzę chyba najgorzej będzie z tą prędkością

tak jak napisal kolega.. idealnie plaskie drogi, szorstki asfalt.. no i te ograniczenia... jak jest 20km/h to kazdy szwed daje 20km/h

aha i uwazaj na pieszych... podobno policja jest cieta na pieszego na pasach

Sie ma

Jak bedziesz jechal w miastach uwazaj na 50-tki bo glina czesto sie tam ustawia rozkładaja takie fajne małe pudełka na znakach ograniczenia i stoja po drugiej stronie skrzyzowania z gotowym mandatem

i tak jak juz koledzy wspomnieli jedz tak jak szwedzi

nie zauwazylem czy napisales gdzie jedziesz ???
jak autostrada to tez uwazaj na gliny

acha i jeszcze z tym prawkiem to prawda

mało sam kiedys nie stracilem bo przekroczylem jakies 70 km/h przy ograniczeniu to 110 km/h

a i jeszcze jak jedziesz gdzies do góry bardziej to uwazaj na zwierzatka na drodze ---- czasami troche ich sie nagromadzi na drogach --- głownie renifery i losie ---- widzialem kiedys samochod po konkursie wytrzymałosci z łosiem --- troche sie skrocil

w szwecji ogoleni to jest fanie tylko ku...ko drogo

szerokiej ............na droge

Dzięki za informacje... coś Ci Szwedzi strasznie posłuszni

Cytat:
2004-05-23 19:54:10, kranca pisze:
nie zauwazylem czy napisales gdzie jedziesz ???
jak autostrada to tez uwazaj na gliny

Jeśli wogóle to wypali to najprawdopodobniej w samej Szwecji z pojadę z Ystad do Goteborga i spowrotem, chyba, że jakąś inną trasą przez Niemcy czy Danię... ale raczej nie będę aż tak kombinował. W sumie po Szwecji jakies 700 km bedzie do przejechania więc o autostrady pewnie też jakieś zahaczę. Z tego co widziałem w necie to są bezpłatne, tylko jakieś rozbieżności są co do dopuszczalnej prędkości na nich... na kilku stronach napisane że autostrada to max 90 km/h, a na stronie chyba PZMotu że 110 km/h

dokładnej predkosci to Ci nie powiem ale cos kolo 110 wyzej jeszce jest nawet 130 --- ale nie jestem pewien

nie jedz przez Danie (ja tu wlasnie siedze) do trche droze moze Cie to wyniesc --=---- opłaty za mosty nie sa małe próbuj zobaczyc jakie sa ceny promow z niemiec. Pamiętam ze ceny były koncurencyjne w porównaniu z polskimi

acha i jak palisz fajki to sobie kup zapas

jak kupujesz w Szwecji to troche boli

Cytat:
nie jedz przez Danie (ja tu wlasnie siedze) do trche droze moze Cie to wyniesc --=---- opłaty za mosty nie sa małe

No dobrze wiedzieć choć z drugiej strony spot TKP w Danii mógłby być ciekawy... hehe

Cytat:
próbuj zobaczyc jakie sa ceny promow z niemiec. Pamiętam ze ceny były koncurencyjne w porównaniu z polskimi

Już sprawdzałem no i faktycznie są konkurencyjne - różnica wychodzi koło 200 do 400 zł za prom w obie strony z tym, że trzeba jednocześnie nieco drogi autem nadłożyć (Świnoujście mimo wszystko jest bliżej) no a poza tym firma mi za wszystko płaci więc nie wiem czy dla zmniejszenia kosztów warto się pchać do krzyżaków nie znając ni w ząb niemieckiego...

Cytat:
acha i jak palisz fajki to sobie kup zapas
jak kupujesz w Szwecji to troche boli

Hehe... na szczęście nie palę

Dzięki za rady!

Pigletto

Szwedzi potrafią zadzwonić na policję i donieść na Ciebie jeśli przekroczysz prędkość i nie daj boże ich wyprzedzisz.

Co do mostów pomiędzy Danią i Szwecją - strasznie drogie - ok. 64 euro.

Cała Skandynawia jest cholernia droga, najdrożej wychodzi alkohol i fajki, ale skoro nie palisz ...

Banzynki taniej też raczej się nie spodziewaj.

Na pocieszenie maja bardzo ładne dziewczyny

[ wiadomość edytowana przez: Jackal dnia 2004-05-24 12:11:00 ]

Cytat:
2004-05-24 12:08:20, Jackal pisze:
Pigletto

Szwedzi potrafią zadzwonić na policję i donieść na Ciebie jeśli przekroczysz prędkość i nie daj boże ich wyprzedzisz.

Eh.. inna mentalność

Cytat:
Na pocieszenie maja bardzo ładne dziewczyny

Ale chyba w większości blondynki... niestety...

jeszcze w latach 60' a może nawet 70' ruch był... lewostronny tak więc uważaj na emerytów

Wypytałem kumpla jak to jest z tym,i mostami Szwecja-Dania. Mosty są 3, z tego za 2 trzeba zapłacić te nieszczęsne 63-65 euro.

Kumpel twierdzi, że warto się skusić bo widoki są wspaniałę, a po stronie duńskiej miejscowi dali im gratis sporo pocztówek z z fotkami mostów z lotu ptaka, ale to chyba nie jest standard ich gościnności

Cytat:
2004-05-24 13:08:55, Jackal pisze:
Wypytałem kumpla jak to jest z tym,i mostami Szwecja-Dania. Mosty są 3, z tego za 2 trzeba zapłacić te nieszczęsne 63-65 euro.

Kumpel twierdzi, że warto się skusić bo widoki są wspaniałę, a po stronie duńskiej miejscowi dali im gratis sporo pocztówek z z fotkami mostów z lotu ptaka, ale to chyba nie jest standard ich gościnności

Dziękuję!
63 euro x 2 to juz dosc sporo kasy wychodzi.. hm.. Coś mi się wydaje że jednak nie będę ryzykował bo jeszcze się okaże ze będę musiali z własnej kieszeni nieuzasadnione wydatki pokryć No ale jeszcze posprawdzam bo może się okaże że na promach można zaoszczędzić.. hm.... A dunki też są ładne?

No z tą prędkością uważaj najbardziej, znajomy mieszka w Szwecji i mówi że za przekroczenie powyżej 10% dozwolonej robi sie bardzo nie przyjemnie a za 20% to zostajesz odwieziony na komisariat i pozbawiony prawka a samochód zostaje tam gdzie cię zatrzymali (laweta na twój koszt) i zero dyskusji. On co prawda jest tam bylcem, więc nie wiem jak odnieśli by sie do turysty, ale lepiej nie sprawdzaj.

Cytat:
2004-05-24 13:29:06, Pigletto pisze:
63 euro x 2 to juz dosc sporo kasy wychodzi.. hm..

Dla uściślenia - tyle kosztuje przejazd przez OBA mosty w jedną stronę

Cytat:
...Szwecji z pojadę z Ystad do Goteborga i spowrotem, chyba...

To bedziesz glownie autostrada jechal.
Cytat:
że autostrada to max 90 km/h, a na stronie chyba PZMotu że 110 km/h

Trzymaj sie znakow. Na Twojej trasie sa postawione prawie wszedzie (za kazdym skrzyzowaniem).
Prawda jest tez taka, ze przy tych 110 duzo jezdzi 120 a czasem znajdziesz takiego co 140 jedzie. Ale jak Cie zlapia to....
Policja tez czasami lapie predkosc korzystajac ze smiglowcow - czyli jak jest ladna pogoda, to musisz jeszcze do gory patrzec.
Cytat:
...jakąś inną trasą przez Niemcy czy Danię...

Jak chcesz skrocic czas plyniecia promem (Swinouscie - Ystad to caly dzien lub noc) to mozesz pojechac promem Sassniz-Trelleborg ktory plynie 4,5h. No bedziesz mogl sie rozpedzic na kawalku autostrady w Niemczech.
--
r

Ja w zeszlym roku zrobilem tras. Gdansk->Treleborg -> Goteborg ->Sztokholm ->Malmo -> MOST -> Kopenhaga ->Gdansk.

Niestety jeszcze nie Toyota a Tico )))) z rowerami. Po autostradach jezdzi sie bardzo przyjemnie wszyscy 110. Na drogach ekspresowych gdzie jest 70 to lepiej jechac 70 bo inaczej mozna sie usmiechac do stojacych fotoradarow.
Sam widzialem jak niemiaszek mercem przydusil na autostradzie ale 2 ciagu 5 minut juz widzialem Policyjne Vovlo v70 ktore go dojezdzalo.

Benzyna droga jak cholera, ale moj stary samochodzik po zatankowaniu ichniej benzyny dostal skrzydel. Dodam ze mialem jeszcze rowery na dachu. A on pod gore 100 i jeszcze ciagnal jak na Tico to jest osiagniecie.

Na drogach ekspresowych jest jeszcze bardzo fajny patent. Jak nie ma 2 pasow w kazda strone to co 5-10 km sa 2 pasy w twoja strone a pozniej zmiana dla Ciebie 1 a z na przeciwka 2.

Super bo wiesz ze za chwile bedziesz mogl bez stresu wyprzedzic Tira nie bojac sie o swoje zycie. Szkoda ze tak proste rozwiazanie nie jest u nas wprowadzone.

Pozdrawiam.

Dzięki raz jeszcze Mam tylko nadzieję że się nie pośpieszyłem z Tym wątkiem i rzeczywiście pojadę... ale różnie jeszcze może być... :-|

jeżeli mogę wtrącić swoje trzy grosze na powyższy temat to:
* bardzo dobrze oznakowane drogi - jazda w nocy jest czystą przyjemnością;
* szeroko;
* równo (dwa kolorki asfaltu);
*wszystko ogrodzone - choć zdaża się że trafi się na Renifera błądzącego po szosie;
* udeżają duże odległości między poszczegulnymi zabudowaniami;
* jeśli chodzi o policje - to jest prawdą że lubią pilnować - ale można się dogadać (choć to nie należy do łatwych żeczy);
* jest jeszcze jedno - bardzo często można trafić na śpiącego kierowce - nie wiem pewnie to sprawa tych ich odległości i równych dróg.
Pozatym jest to piękny kraj, bardzo uczciwi ludzie. Nie chciałem z tamtąd wyjeżdzać - ale niestety co robić...............

Myślę że jeśli będziesz trzymał się znaków, nie pozwalał sobie na przekraczanie prędkości bedziesz napewno bardzo zadowolony z pobytu tam.
pozdrawiam