Wybuch gazu

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam.
Niestety dzisiaj w espero 1,5 miałem wystrzał gazu, silnik zgasł kiedy otworzyłem maskę to pokrywa filtru paliwa była luźna, zapiąłem z powrotem. Zapaliłem silnik, początkowo chodził niemiarowo a po chwili już chodził jak dla mnie w normie, lecz niestety z tyłu silnika słychać równomierne "tykanie-stukanie". Instalacja jest jeszcze na gwarancji, jutro jadę do serwisu w którym robiłem gaz, ale mam pytanie do forumowiczów-co powoduje wybuchy gazu, no i w szczególności co może klekotać się w silniku po takim wypadku?
pozdrawiam

Tykanie/stukanie? Może to wtryskiwacze benzyny? proporcjonalne do obrotów silnika?

[ wiadomość edytowana przez: Robert_S dnia 2004-06-14 21:53:47 ]

Co powoduje wybuch gazu ?

- kiepska instalacja gazowa
- dobra instalacja gazowa ale zmontowana "ekonomicznie" czyli bez wszystkich
niezbędnych elementów (typowo montażyści cisną kit, że symulator pracy
wtryskiwaczy jest zbędny)
- dobra instalacja ale niepoprawnie zamontowana lub wyregulowana
- wadliwa część układu elektrycznego (świece, przewody WN) odpowiedzialna za
zapłon mieszanki (to także powinni sprawdzić montujący gaz)

Chyba trafiłeś na kiepskich gazowników lub nie stosujesz profilaktyki (przewody WN, świece). No cóż, ja uważam, że spełnienie wszystkich wymogów nie ma
prawa doprowadzać do takich sytuacji a propozycje montażu wszelkiego rodzaju
patentów jak tzw. grzybki świadczy tylko o niefachowości montażystów.

Witam
Te stuki to po chyba faktycznie wstryskiwacze (człowiek się robi nadwrażliwy), emulator to symulator pracy wtryskiwaczy?, bo takie coś jest w mojej instalacji.

Emaulator podaje do ECU sygnały imitujace te, które normalnie podają wtryskiwacze.

tak sobie pomyslałem, że wybuch gazu spowodował uszkodzenie/wyłączenie instalacji gazowej, więc zaczęły pracować wtryskiwacze, które w 1.5 chodzą wyjątkowo głośno!