MotoNews.pl
2 Cos nie gra z chlodnica... cieknie (147270/13) - NT

Cos nie gra z chlodnica... cieknie

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Wiec wyglada to tak, jakis czas temu wymieniałem chłodnice bo byla dziurawa. Cieszyłem sie że z tym elementem już bedzie po krzyku a tu dupa. Najpierwej ciekło mi spod korka od chłodnicy ale jakoś go dokręciłem i przestało, ale za to teraz leci zpod korka od zbiorniczka wyrównawczego.

Jako młody myśliciel najpierwej sam zajrzłem, zobaczyłem ze kapie z dziórek na tymże korku, zdaje sie że one do odpowietrzania służą, ale nie wiem bo zakrywa je kawałek gumy, i tu sie zaczyna. Ta gume jest diurawa, przez środek zapyla krecha przez którą ta woda może uciekać. A teraz sedno sprawy, czy to właśnie przez tą dzire w gumie przecieka i po wymianie jej przestanie.

yyyyyy powiedz ile nalałeś płynu do tego zbiornika wyrównawczego?!?

albo plyn sie gotuje... albo nalales za duzo... z innych powodow raczej plyn nie wydobywa sie przez korki...

Leci przez dziurki i przeciecie w gumie, bo to one są!!!!!
Nie mozesz mieć całkiem hermetycznego układu, bo płyn gdy sie nagrzewa powieksza swą objetosc i wycieka (jeśli sie go wlało za dużo).
Albo nalałeś za dużo i wycieka albo sie przegrzewa , gotuje i też wycieka.
Spytam o to co janisz: ile wlałeś?

[ wiadomość edytowana przez: Yanosik dnia 2006-05-23 23:30:19 ]

A moze masz układ chłodzenia zapowietrzony
w kazdym razie ta gumka musi miec naciecia gdyz słuza one do odpowietrzania zbiorniczka a skoro wywala tam tedy płyn to cos jest nie tak
Ja podejrzewam zapowietrzony uklad
Pytanie tylko skad do układu dostaje sie powietrze

Zdaje mi się że troszke za dużo nalałeś do zbiorniczka wyrównawczego płynu. powinien byc stan mniej więcej do połowy. Sprawdz również czy ci płyn nie gazuje.

Wszyscy wskazujecie na za dużo płynu w chłodnicy, też to podejżewałem jak miałem nalane pod korek w zbiorniczku (nalewał mechanik). Teraz mam gdzieś w pobliżu minimum ale nie wiem czy cieknie bo nie jeździłem.

Skoro wpsomnieliście też o zapowietrzeniu to niedawno wymieniałem chłodnice... może to ma coś wspulnego.

Wskazywaliście też że płyn sie gotuje. Jakiś czas temu zwróciłem uwage że wiatrak od chłodnicy sie nie włącza. Pytanie do was to przy jakiej temperaturze powinien sie włączać, bo chyba nie jak wskazówka dotyka czerwonego pola.

OK 2mm od pocz zielonego pola

u mnie wętylator włącza się nieco przed środkiem zielonego pola

może uszczelka pod głowicą puściła i goni powietrze do płynu

Jak ci szczeki uszczelka pod glowica, peknie blok lub glowica to wlasnie masz takie objawy nawet gdybys mial mniej plynu w ukladzie. Zobacz czy niemasz plynu w oleju lub oleju w plynie.

Ja kiedysi miałem dokładnie taki sam problem u mnie za pużno się włączał wentylator wymieniłem czujnik i jest ok

a wyglądało jak by trzasneła uszczelka pod głowicą