MotoNews.pl

Moduł Domykania Szyb

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
jak już mam el. szybki, to zapominam ich zamykać więc...
jest taki gościu na allego i to ma (tu) ale może macie jakieś inne doświadczenia - polecane - niepolecane...

Ojciec ma cos takiego w bravie, działą super, robi sie pik pik i wszystko pieknie sie zamyka, i ma czujnik przecowprzeciążeniowy gdyby co. Teraz tylko żałuje że nie kupił z pamięcią, bo po drugim pik pik trzeba znów otwierać, a tak otwierałyby sie same do pozycje z przed pierwszego pikpik

.... ja mam chyba podobny ..... tylkko że on 2 lata temu kosztował koło 150 zł .... a teraz prosze ..... myślę że się opłaca .... jak podłączyć już wiesz ...... jak chcesz to moge go od gościa w weekend odebrac i oblukać czy wszystko gra .....

tylko ciekawe na jakiej zasadzie działają, jeżeli działają czasowo (tzn. czas zamykania zawsze jest taki sam, niezależnie od tego jak mocno szyba jest otwarta) to jest troche kiszkowato.
Ale jeżeli działają prądowo (tzn. zamykanie kończy się jak wzrośnie prąd (obciążenie) to było by dobre rozwiązanie

Prądowe na giełdzie we WRoCku kosztują 60 zł.

A ja tez na czyms takim mysle ale wiem ze te z allegro (bo do kilku osob pisalem) dzialaja na zasadzie ustawienia czasow (czyli nie najlepiej dla mnie) no i dobrze by bylo gdyby wszystkie szyby nie zamykaly sie jednoczenie (bo spore natezenie wtedy idzie) tylko kazda pokolei

KLIK

... niop ... tak jak ja mam ..... moduł kończy zamykac szybę gdy poczuje opór ..... i tu jest maly problem .... ja mam czółośc modułu ustawiona na maxa i czasami zostawi mi niedomknieta szybe ..... wina leży po stronie szyby i uszczelek ...za cieżko chodzi ..... może ma ktoś patent na to .... acha ..... w tym module co ja mam to jest mozliwosc takiej konfiguracji ze przy montazu mozesz ustawic czy naraz wszystkie szyby zamyka czy kazda osobno w ustalonej kolejnosci .... mi pierwsza zamyka szybe kierowcy a potem pasażera .....

... iiiii jeszcze jedna uwaga ..... jak ciężko chodzą szyby i alarm jest wyposażony w czujnik spadku napięcia to po uzbrojeniu .... w chwili domykania spada napiecie i czasami włacza sie alarm .... ja na zasilaniu centralki alarmowej dałem kondensator o duzej pojemności i załatwiło to sprawe .... pamietajci o tym że kondensator elektrolityczny ma polaryzacje i wpiety odwrotnie może 'wybuchnąć' ....

Miły, mechanizm można w pewnym zakresie przeregulować.

Cytat:
2004-07-21 22:17:00, WilK pisze:

No właśnie w pewnym zakresie

Mi się udało w wystarczającym

Cytat:
2004-07-21 22:05:14, mily-swiety pisze:
... iiiii jeszcze jedna uwaga ..... jak ciężko chodzą szyby i alarm jest wyposażony w czujnik spadku napięcia to po uzbrojeniu .... w chwili domykania spada napiecie i czasami włacza sie alarm .... ja na zasilaniu centralki alarmowej dałem kondensator o duzej pojemności i załatwiło to sprawe .... pamietajci o tym że kondensator elektrolityczny ma polaryzacje i wpiety odwrotnie może 'wybuchnąć' ....

ale taki kondensator daje chyba złodziejaszkom więcej czasu na działanie nie zawsze zgodne z naszymi oczekiwaniami

Ale ten kondensator na zasilaniu, nie ma wpływu na prace centralki

Jeżeli napięcie zostanie odłączone to i kondzioł szybko się rozładuje
Chodzi o spadek napięcia rzędu 1-2 V

Cytat:
2004-07-21 21:33:05, WilK pisze:
KLIK

No ja włąśnie myślałem o MD-14 (albo MD-2). Ten pierwszy na allegro 65+przesyłka - tylko czy działają one przeciążeniowo (same się wyąłczają jak poczują opór)??
Jest jeszcze MD-14xx (coś tam), który po wyłączeniu alarmu opuszcza szyby do poprzedniego położenia...
No i w MD-14 można programować kolejność zamykania szyb (po dwie, wszystkie po kolei)

[ wiadomość edytowana przez: Kielek dnia 2004-07-22 07:52:56 ]

Cytat:
2004-07-21 22:44:40, jac25 pisze:

ale taki kondensator daje chyba złodziejaszkom więcej czasu na działanie nie zawsze zgodne z naszymi oczekiwaniami

... to jest zwłoka rzędu 2 sek ..... i nie do zerowej wartości napiecia ..... po prostu spadek napięcia o te kilka woltów centralka poczuje dwie sek póżniej ..... a i tak ma to ręce i nogi jak masz syrene z podtrzymaniem zasilania ...... i taką syrene lub jej akumulator i tak po 4 latach trzeba wymienić bo ten akum już nie trzyma napiecia .....

Cytat:
2004-07-21 22:17:00, WilK pisze:

.... oki .... pogadamy na ten temat w niedziele ....

Cytat:
2004-07-22 07:51:29, Kielek pisze:
Jest jeszcze MD-14xx (coś tam), który po wyłączeniu alarmu opuszcza szyby do poprzedniego położenia...

A jak zacznie padać deszcz i szyby zaczną się otwierać tak jak było przed zamknięciem

Cytat:
2004-07-22 07:51:29, Kielek pisze:
No ja włąśnie myślałem o MD-14 (albo MD-2). Ten pierwszy na allegro 65+przesyłka - tylko czy działają one przeciążeniowo (same się wyąłczają jak poczują opór)??
No i w MD-14 można programować kolejność zamykania szyb (po dwie, wszystkie po kolei)

Diverze Kiełek, gdzieś na tej stronce są pdfy z instrukcjami.