Piszczące hamulce

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
W mojej omie od pewnego czasu piszczą hamulce z przodu
nie mam już pomysłówco to może być, wszystko jest wymienione klocki + tarcze
w tamtym roku po wymianie nic nie piszczało dopiero po przejechaniu ok 5 tyś

wie może ktoś co to może być
PS omega A 2.0 1991

Przegrzales klocki "na dotarciu" albo klocki masz niezbyt ciekawe (niskiej jakosci?)

Cytat:
2004-06-19 13:53:08, Vino pisze:
Przegrzales klocki "na dotarciu" albo klocki masz niezbyt ciekawe (niskiej jakosci?)

Niekoniecznie "na dotarciu", bo czasami piszcza jak mocno je faktycznie "zagrzejesz".

Cytat:
2004-06-19 13:38:31, Leon-Z pisze:
W mojej omie od pewnego czasu piszczą hamulce z przodu
nie mam już pomysłówco to może być, wszystko jest wymienione klocki + tarcze

walnij smarem bedzie oki a tak szcerze to moje tez piszcza od nowosci (wymienielm i klocki i trcze) i z tego co slyszalem to jak zalozysz twarde to tak piszcza, ale tylko pisze to co uslyszalem.

pozdro

Cytat:
Niekoniecznie "na dotarciu", bo czasami piszcza jak mocno je faktycznie "zagrzejesz".

Tez tak mozna ? W sumie czemu by nie, ale nie wiedzialem. Czlowiek sie uczy cale zycie

Główny powód to liche klocki za wiele w nich żelaza, do tego jak trochę się przegrzały to już efekty dźwiękowe zapewnione, u mnie tyż troszkę popiskują jak je zagrzeje - ale znalazłem taki specyfik do piszczących hamulców, podobno pomaga no ale kupiłem ... i boję się zastosować bo jakoś nie mam przekonania do pryskania czegokolwiek na tarcze

W wiekszosci przypadkow -ok 90% za piszczenie hamulcow nie jest odpowiedzialna okladzina klocka a drgania.Klocek wpdajac w te drgania wydaje z siebie te wqrwiajace dzwieki.Sa dostepne pasty np.firmy WURTH -Bremsen ktore na jakis czas likwiduja ten dzwiek(ok 1,5-3 mesiecy)
Nie smaruje sie strony styku z tarcza a od tylu -tam gdzie klocek opiera sie na zacisku i tloczku(lub tloczkach ) i wszystkie krawedzie klocka ktore maja styk z zaciskiem (jeszcze raz napisze nie elementy styku klocek tarcza!!!!!!!!!)
Kto jezdzil na zestawach sportowych hamulcow ten zna ten problem i robi to co 2 miechy
Jezeli ktos umie sam wyjac klocki to jest to zabawa na pol godziny a koszt to okolo 3 zl na 2 kola-tyle kosztuje pasta bremsen w 5,5 gramowym opakowaniu.