[126p] Zużycie oleju....

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam, mam pytanie do Was co sądzicie o takim zjawisku. Standartowo maluszek ma 2,5 litra oleju. Ja mam 5 litrów w alu misce. I teraz moje pytanie. Jak się ma zużycie oleju w wersji 2,5 litrowej miski a jak w 5 litrowej czy jest to samo tylko większa ilość? Dodam iż olej to Castrol RS 10W60 i mam domyślnie wymiane co max 8000km. Więc jak uważacie mniej i wolniej zużywa się 5 litrów oleju czy tak samo? Pozdrawiam. Prosze tylko sensowne odpowiedzi.

[ wiadomość edytowana przez: DaymoN dnia 2004-06-20 09:44:28 ]

Oczywiście że zużywa się tak samo. Nie ma znaczenia ile jest w misce olejowej. W każdym aucie przyjmóje się wymiane oleju po ok. 15tys. kilometrów. Chyba tylko ciężarówki mogą duuuużo więcej. Natomiast jeśli nie robisz tyle to raz w roku należy zmienić.
AAAAA no i o filtrze oleju pamiętaj

Hm to jest 126p ale wyczyścić oczywiście!!!! Nio a ja wymieniam co 8000km bo wiesz powietrze nie zabardzo chłodzi w lecie . Zrobiłem te km w 2,5 miecha na trasie wyłącznie. Pozdro

Jesion ma racje.. nie wazne jak ogromna masz miche.. tyle ile ci wciaga tyle wciaga.. a wymiana tez dokladnie jak mowi Jesion!! Cale 5 literkow musisz wyminiac po takim samym przebiegu jak bys mial 2,5 litra!!

A ja się bym nie zgodził z poprzednikami. Nie wiem czy chodzi o zużycie w sensie ubytków oleju czy zużycie w sensie jego własciwości, prawdopodobnie chodzi o to drugie.Chyba normalne że jak jest więcej oleju to się wolniej zużywa, bo w przeciągu jednostki czasu z miski zostanie wciągnięta połowa oleju, a połowa będzie jeszcze świerzutka w porównaniu z seryjną miską(tak w strasznie banalnym uproszczeniu).W konsekwencji olej powienien dłużej trzymać swoje właściwości w większej misce

Nie Art126. Nie masz racji, to nie jest tak że najpierw smok ciągnie sobie ten olej z "góry" a w miare jak go ubywa to potem ten dolny. olej krąży cały czas. Dlatego w każdym aucie przewiduje się zmiane po ok. 15tys, bezwzgledu na pojemność miski olejowej. To nie tak.....

No ok , ale jest go 2 razy więcej , nie stanie się tak że będzie wciągał tylko jakąś cześć oleju tylko w konsekwencji równo przepłynie przez obieg cały olej z miski-zgoda.Licząć że jest go 2 razy więcej aby on cały przepłynął potrzeba 2 razy więcej jednostki czasu.To tak jakby do litra wody wlać jakąś dawke bakterii i do 2 litrów wlać taka samną dawke bakterii, która woda będzie bardziej skarzona?

no popieram arta
moze zywotnosc nie zwiekszy sie dwukrotnie ale tak mozna pomnozyc przez 1,5 czyli po 12 kkm

poza tym w alu misce sie wolniej zuzywa
w ogole lepszy olej, alu miska, wiecej oleju = nizsza temp. -chocby z tego wzgledu itp...
wszystko na plus oprocz przeróbek silnika ktore zwiekszaja nam tem. i pogarszaja warunki pracy oleju