| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
slayer86 C 5 Kraków | 2004-06-24 22:53:14 Zastanawiam się nad zrobieniem chipa w Espero 1.8. Robił już ktoś coś takiego?? Szukałem na forum i tylko o chipie do 1.5 widziałem. Całą operację chciałbym przeprowadzić w firmie TTC z Krakowa. Macie już jakieś doświadczenie w tym temacie?? Wiem, że Calibra, która stamtąd wyszła z silnikiem C20NE po samym chipie ma 129 Km z seryjnych 115 Pozdrawiam!!!! |
SpeedR Była biała lodówka, ... Wawa/ Perth (Aussie) | 2004-06-24 23:44:22 Na cały projekt nie można patrzeć jednostronnie.
Istotne są zarówno parametry pracy, zwyżka mocy i momentu (oraz krzywe przebiegu !!!) i na końcu analiza finansowa całości przedsiemwzięcia. Dobra firma (tj. dobry programista) powinien tak zestroić autko "na ulicę" by to dawało największą frajdę z jazdy, jednocześnie nie uprzykrzajć życia kierowcy. Wszystko zalezy w jakim charakterze wykorzystujesz samochód. Jeśli jeździsz głównie w mieście, gdzie non stop gnębić Cię będą postoje oraz ruszanie (sekwencyjnie), to nie zwracał bym specjalnej uwagi na niesamowite obietnice w zwiazku z mocą autka. W takich przypadkach zdecydowanie bardziej przydatny jest wysoki moment obrotopwy, z możliwie najbardziej płaską charakterystyką w funkcji obrotów, co zapewni Ci możliwość płynnego przyspieszania bez potrzeby ciągłego "żąglowania" lewarkiem zmiany biegów. Jeśli natomiast użytkujesz samochód głównie w trasie a dodatkowo głównym wyznacznikiem będą tu osiągane prędkości max. to należało by "postawić na" moc, nawet kosztem nieco mniejszych wartości momentu. Tak więc wybór jak zawsze uzależniony jest od preferencji "kierownika". Tuning mechaniczny to naprawdę baaardzo szeroka dziedzina wiedzy praktycznej, która pozwala nam na dokonanie taich zmian w charakterystyce konkretnego samochodu, aby ten mocno poprawić, lub równie mocno... popsuć Pozdrawiam - SpeedR |
slayer86 C 5 Kraków | 2004-06-24 23:51:29 Co do Calibry, to jutro będe miał więcej informacji. Co do chipa to wiem, że nie zrobi z Espero auta rajdowego, ale osiągi napewno trochę poprawi i będzie się przyjemniej jeździć, tylko pytanie jest ile?? I dlatego pytam, bo może ktoś ma takiego chipa i był z tym na chamowni i wie. A co do oczekiwać, to chciałbym poprawić przyśpieszenie i elastycnzość.
Pozdrawiam!!!! |
slayer86 C 5 Kraków | 2004-06-25 13:22:02 Hej,
dzięki za odopowiedzi. Co do tej Calibry to zużycie benzynki wzrosło o pół litra. Z TTC wyszły 3 Calibry. Ta o której pisałem, druga ten sam silnik, tylko, że z planowaną głowicą i ma 2 km więcej. A trzecia to 2.0 Eco-tec z której wycisnęli 151 km, a deryjnie miała 136, wieć myślę, że TTC to dobra firma i warto sie tym zainteresować. @Jadzwin - dzięki za link ta Twoja oferta też jest kusząca |
patrykowski Daewoo Espero 1,8 Cd chorzów | 2004-06-25 14:32:44 a nielepiej wymienic ten chip na lepszy i wsadzic na dodatek nitro?? |
slayer86 C 5 Kraków | 2004-06-25 14:41:17
Tylko po miesiącu silnik by na złomie wylądował |
slayer86 C 5 Kraków | 2004-06-27 17:40:30
Wtrysk 25 km faktycznie nie zrujnowałby silnika. Tylko jest problem, ze ojciec korzysta z auta i teraz ja nim zaczłaem jeździć. On nie chce takiego tuningu wymagającego. A na chipa może go namówie. Błyskawicy z auta nie zrobię, ale trochę by się przydało moc podnieśc. Zresztą kto wie, może po pierwszej modyfikacji namówie ojca na więcej Pozdrawiam!!!! |