Dziwny smród

Sortuj wg daty:
rosnąco malejąco
Witam ponownie po przerwie urlopowej. Przejechałem ostatnio w ramach urlopu 3,5 tys. km i niedługo przed dojechaniem do domu poczułem zapach jakby smażonego oleju, lub spalonego sprzęgła. Najkciekawsze jest to, że po włączeniu klimatyzacji zapach znika. Silnik i automat chodzą idealnie, olej niedawno zmieniany (Mobil 1) wygląda dobrze. Rano po odpaleniu to samo. Ma ktoś jakieś propozycje.
pzdr
_Krzysiek

Jeśli zapach spalonego oleju to albo przeciek spod pokryw zaworow na kolektor wydechowy, albo z simmeringu wału na wydech. Może sprawdź na podnośniku czy nie ma żadnych wyciekow oleju zwłaszcza pomiędzy silnikiem a skrzynią, oraz w okolicy wałków rozrządu. Miałem podobny ojaw przy przeciekających simmeringach wałków. Koszt wymiany łącznie z cząstkami 90 zł, co prawda mam 2.0 16V.
Życzę powodzenia, Janusz

Ale dlaczego po włączeniu klimy wzystko znika
pzdr
_Krzysiek_

Może ma to związek z pracą filtra + zamknięcie szyb przy włączonej klimie.

Janusz ma racje. U mnie wystepowal ten sam problem:przeciek spod pokryw zaworów na kolektor . to powodowalo czasami nieprzyjemny zapach w kabinie. dwukrotne uszczelnienie poprawilo sytuację.

Pozdr

Oprócz tego możesz jeszcze zajrzeć w gniazda świec - przy klapniętej uszczelce pokrywy to tam czasem zbiera się olej, a na zewnątrz niby OK.

Pzdr.

-----------------
Benzinový 3,6litrový vidlicový šestiválec

Wyciek spod pokrywy zaworów to niestety jedna z niedoróbek Omegi, przynajmniej w silnikach V6. Pokrywy wykonane sa z tworzywa sztucznego które ma inne właściwiści termoplastyczne niż blok silnika i prędzej czy później uszczelak puszcza. Jedyne wyjście to silikon; zreszta wydaje mi sie że sam Opel coś takiego proponuje (widziałem w TIS)

Petereke

u mnie jest ten sam problem
ale przyczyna zgoła inna:
kołnierz na który przykręca się korek od oleju jest w jednym miejscu wyłamany i przy większych obrotach wypływa spod niego parę kropelek oleju, które spływają na kolektor wydechowy
- rozwiązanie: wymienić pokrywę zaworów

Wyśmierdziało się i przestało ale i tak pojadę sprawdzić ew. przecieki spod pokrywy zaworów, bo inne opisywane poniżej problemy chyba u mnie nie wystepują. Dzięki
pzdr
_Krzysiek_