| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
_Krzysiek_ Opel Omega B Szczecin | 2003-04-24 23:33:47 Witam ponownie po przerwie urlopowej. Przejechałem ostatnio w ramach urlopu 3,5 tys. km i niedługo przed dojechaniem do domu poczułem zapach jakby smażonego oleju, lub spalonego sprzęgła. Najkciekawsze jest to, że po włączeniu klimatyzacji zapach znika. Silnik i automat chodzą idealnie, olej niedawno zmieniany (Mobil 1) wygląda dobrze. Rano po odpaleniu to samo. Ma ktoś jakieś propozycje.
pzdr _Krzysiek |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-04-25 00:00:56 Jeśli zapach spalonego oleju to albo przeciek spod pokryw zaworow na kolektor wydechowy, albo z simmeringu wału na wydech. Może sprawdź na podnośniku czy nie ma żadnych wyciekow oleju zwłaszcza pomiędzy silnikiem a skrzynią, oraz w okolicy wałków rozrządu. Miałem podobny ojaw przy przeciekających simmeringach wałków. Koszt wymiany łącznie z cząstkami 90 zł, co prawda mam 2.0 16V.
Życzę powodzenia, Janusz |
_Krzysiek_ Opel Omega B Szczecin | 2003-04-25 00:15:29 Ale dlaczego po włączeniu klimy wzystko znika
pzdr _Krzysiek_ |
JanuszGnitecki OMEGA B FL COMBI Warszawa | 2003-04-25 00:30:49 Może ma to związek z pracą filtra + zamknięcie szyb przy włączonej klimie. |
dARTi LOB WETERAN czarna mamba Radomsko | 2003-04-25 11:41:54 u mnie jest ten sam problem ale przyczyna zgoła inna: kołnierz na który przykręca się korek od oleju jest w jednym miejscu wyłamany i przy większych obrotach wypływa spod niego parę kropelek oleju, które spływają na kolektor wydechowy - rozwiązanie: wymienić pokrywę zaworów |
_Krzysiek_ Opel Omega B Szczecin | 2003-05-02 20:34:58 Wyśmierdziało się i przestało ale i tak pojadę sprawdzić ew. przecieki spod pokrywy zaworów, bo inne opisywane poniżej problemy chyba u mnie nie wystepują. Dzięki
pzdr _Krzysiek_ |