| Sortuj wg daty: rosnąco malejąco |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-06-27 23:11:56 Jako ze alusy się ładnie prezentują postanowiłem poprawic i hamulce.
Oblachowania ich sa w stanie fatalnym maja dziury itp więc wole je zabezpieczyc bym mógł spokojnie podrózowac. I teraz pytanie ile roboty mnie z tym czeka - podejrzewam że duzo. Czy ktos to robił ????? Czy ktoś zna koszt częsci ?? Czy poradze sobie sam -i czy kupowac dobre uzywki czy bezpieczniej nowe - tyle ze nowe sa niedokładnie wykonane . Chodzi jak gdyby o czesc wewnetrzna hamulców Samael i Barry widzieli jaki jest ich stan . Na pierwszy rzut oka musze wyciagnać bebny cylinderki ......... Wszystko jednym słowem . Ma ktoś jakies rady ???? zapomniałem napisac o jakie auto chodzi.... [ wiadomość edytowana przez: CZUCZU dnia 2004-06-27 23:14:48 ] |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-06-27 23:47:45 Wiesz co to jest oblachowanie mocujace cały ten stuff.
cylinderki , okładziny , bebny, przewody , pompa, zbiornik płynu , przewody wszystko nówka sprezyny itp. Przed zima wydałem 400 zł na to. Hamuje perfekt - całe hample masakra a teraz jeszcze nowe bebny ale chodzi o ta blache która jest z tyłu mocowana do wachacza a z przodu nawet nie wiem do czego. 4 sztuki ............ widze ze nikt tego nie zmieniał chyba. |
lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2004-06-27 23:57:51 czuczu , przecież to bajecznie proste demontujesz hamulce zaczynająć np od przodu , ściągasz beben , szczęki , sprężyny zabepieczenia , odkrecasz przewód hamulcowy , odkrecasz cylinderek (dwie śrubki pod klucz 10mm) nastepnie odkrecasz blacze , ktora zamocowana jest z przodu na trzech śrubach do zwrotnicy ( śrubki pod klucz 13mm) z tyłu robisz to samo co z przodu tylko cała ta blacza trzyma sie na czterech śrubach i dodatkowo o ile mnie pamięc nie zawodzi trzeba zdjąć jeszcze przegub , żeby sie od tyłu do tego dobrać miłej pracy |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-06-27 23:59:11 Dzieki Lukasz !!!!!
Temat do zamkniecia i do dodanie do FAQ. A znasz może ceny w/w elementów ??? |
NAZIK F&F Sympatyk Clio 16s Kraków | 2004-06-28 00:00:19 w ksiazkowym slangu zwie sie to "tarcza hamulcowa" |
lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2004-06-28 00:02:37 jeszcze łożyska trzeba poroskręcać , wyjąć z przodu piasty a z tyłu krótkie półosie co do cen , to tarcze kotwiczne to około 20zł za sztuke plus do tego cztery nowe nakrętki na łożyska |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-06-28 00:18:08 Ok thx. ide jutro szukac tarczy kotwicznych - ale nazwa Czemu ta kasa tak szybko wylatuje ...... w tydzien kilkaset złotych wylatuje ehhhhh. A roboty mimo wszystko widze sporo . |
CZUCZU (S) Kia CEED KTSW MEMBER | 2004-06-28 16:57:20 I jestem juz.
Zrobiłem dzisiaj 20 kilometrów w poszukiwaniu tychze blach. Nie pomagała fachowa nazwa , ani tymbardziej zdjecie czy wzór .. Znalazłem 1 sztuke rzemiosło za 38 zł ale ze wyginało mi sie w rekach to olałem to cos. W Fiacie za 220 zł w14 dni mi sciagną - ROTFL. Pojechałem na Szrot gdzie kupiłem 4ry w dobrym stanie za 20 zł. Kupiłem szpray czarny za 12 zł i jazda do domu. 3 godziny wiertareczka ze szczotką na to podkład na rdze i warstwa farby. Jutro druga bo niestety pada i nei był osensnu malowac. Ojciec który widział przed czyszczeniem powiedziałehh znowu złom wyrzuc do kosza , gdy wrócił o 4ej był w szoku bo myslałe ze to nowe blachy. Wyczysciłem tez zapasowe bebny po toczeniu i jutro leci lakierek jezeli kupie..... Mam te wszystkei nowe szpilki do kół centrujace koło bo te z cc które miałem sa zbyt krótkie. Zaopusciłem Wd na wszystkei sruby trzymajace przewody hamulcowe itp . W czwartek montuje bo niestety jutro i pojutrze potrzebuje auto . |
lukaszc (S) Furious Moderator ![]() 5x126 Cracovia | 2004-06-29 11:49:59 swego czasu takie tarcze kotwiczne były na allegro po 20zł za sztuke ale teraz niestety nie ma tej aukcji więc lipa |